Annonce
Helsingør

Klumme: Når fællesskabet løfter…

Foto: FOTO LARS JOHANNESSEN 4526705353
Annonce

Louise Manstrup kan noget med mennesker. Til daglig er Louise forstander for SPUC SocialPædagogisk UdviklingsCenter i Helsingør, hvis hun da ikke læser master i Public Guvernance på CBS i København. Louise Manstrup bor i Ålsgårde.

… er der ikke grænser for, hvad vi sammen kan udrette. Sammen er det bare sjovere.

Gennem de sidste 3 år har Klub Liv Og Motion i særdeleshed løftet et politisk ønske i forbindelse med ansøgningen om værtsskabet til Special Olympics Idrætsfestival. Vi lovede Byrådet, at afvikle 3 forberedende stævner i de 11 Special Olympiske idrætsgrene – 1 stævne hvert år. Det første stævne knoklede medarbejdere fra SPUC og bestyrelsen i Klub Liv og Motion, og vi lykkedes med at få afviklet et fantastisk stævne.

Efter dette stævne besluttede vi, at inddrage almen idrætsklubberne og mange af de udøvende atleter i såvel planlægning som afvikling af stævnerne. Det har vi ikke fortrudt. De to sidste stævner blev suverænt afviklet af de lokale idrætsforeninger, atleter og frivillige – og meget mere professionelt, end vi havde kunne løfte.

V har arbejdet målrettet på at få inkluderet idræt for mennesker med udviklingshandicap i de almene idrætsforeninger og på tidspunkter, hvor det er muligt at møde alle andre idrætsudøvere i klubben. Det har betydet, at nye venskaber og relationer i civilsamfundet er skabt gennem idræt og vi er nu ligeså almindelige i klubberne som alle andre.

Netop inklusion og inddragelse af klubbens bestyrelsesmedlemmer og aktive idrætsudøvere var derfor et helt naturligt afsæt i planlægningen af Danmarks største Special Olympic Idrætsfestival, som vi netop har afviklet. Det har været vigtigt for os i styregruppen, at idrætsfestivalen blev en fest for alle deltagere og tilskuere med handicap – og ikke en organisatorisk eller politisk skåltale. Det er vi i meget høj grad lykkes med.

De afledte effekter har sat sine tydelige spor. På det relationelle plan har atleterne fået udvidet deres netværk i civilsamfundet. Der er sat godt ind på kompetencekontoen – for vi har alle erfaret, at et delegeret ansvar i fællesskabet giver bedre selvfølelse og større selvværd, der modner den enkelte til at prøve nye og flere ting i livet.

På mestringsplanet, er flere af atleterne nu frivillige til flere af kommunens store events, hvilket igen giver netværk og masser af high fives i byen. Til den nyligt afviklede Kronborgstafet deltog 25 atleter sammen med 2.500 andre løbere.

Og det sidste skud på stammen er KMD 4:18:4 Integrationsprojektet den 15. juni. Integrationsprojektet fordi Klub Liv Og Motion stiller med 12 deltagere, der hele vinteren har trænet sammen med vores syriske venner og lokale TRI folk.

Jeg er imponeret over, hvor mange kræfter, der er lagt i planlægning og afvikling af Danmarks største idrætsfestival. Vi har svedt, grinet og hygget os. Vi har løftet opgaver for hinanden, uddelegeret og taget over. Atleter og kollegaer har i den grad løftet opgaverne i fællesskab i den højere sags tjeneste.

Alle steder vi har rettet henvendelse til og har bedt om hjælp eller støtte har vi mødt stor imødekommenhed, og vi har fået mange smil.

Det var fantastisk at opleve, hvordan 1.A fra Espergærde Gymnasium og 3.V fra Helsingør gymnasium håndterede såvel udstrakt service og inkluderende fællesskaber i de tre dage, vi festede i Hal 14. Simon Spies Party Band spillede ikke bare op til festen lørdag aften, men lavede virkelig en inkluderende fest. Enhver, der kom op på scenen fik enten en mikrofon eller et slagtøj i hånden, og så var der ellers ønskekoncert for fulde huse.

Selv er jeg stolt over, at det lykkes at skabe de bedste betingelser for så mange mennesker over en hel weekend. Idræt er for alle – uanset handicap. Her har Helsingør kommune førertrøjen på i forhold til antallet af mennesker med udviklingshandicap, der dyrker idræt – det er jo fantastisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

FC Helsingør tabte til Superligahold

Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce