Annonce
Debat

Klumme: Fællesskab til kostpriser

Klummeskribent Anders Anton Hornstrup.Foto: Charlotte de la Fuente

I denne klumme ville jeg have kigget nærmere på Helsingørs byplan sammen med en Feng Shui ekspert (Feng shui er en filosofisk tankegang inden for indretning og arkitektur, som har til formål at skabe harmoni mellem mennesker og omgivelser). Jeg havde spørgsmål. Ligger de vigtige steder i byen fordelagtigt i forhold til det, byen ønsker at være for sig selv og andre?

Det kunne have været et underholdende forsøg på at tale om, hvorvidt rådhuset ligger strategisk placeret, hvor det skal, eller om der er noget, der står i vejen for selvindsigt og fordybelse. Eksperten svarede aldrig tilbage, hun var ellers anbefalet af Ib Michael, så nu må jeg altså klare den selv.

Jeg har tidligere stillet spørgsmål, nuvel, kritiseret, at kommunen betaler en høj pris for at kunne være med i et forretnings-netværk, uden at andre har umiddelbart nem adgang til samme. Det mente netværket ikke var et problem, og kommunen har heller ikke haft lyst til at handle anderledes. Så nu må det være os andre, der samler de dele af Helsingør, som kommunen og netværket ikke gider samle… eller udrede. Lad sovende hunde ligge, for at blive indenfor klicheerne og klumme-formatet.

Annonce

Lad os i stedet se på et andet eksempel: Kommunens fællesspisning i Toldkammeret udkonkurrerer byens andre spisesteder. Ankestyrelsen har på opfordring fra en lokal advokat set på kommunens drift af spisesteder. Afgørelsen var at "restauranten" skal bortforpagtes.

Er det en advokat, der bare går og keder sig - eller er advokaten udsendt af byens spisesteder?

I en artikel i Helsingør Dagblad udtaler et medlem på vegne af Værftets Madmarked at, "det ville være helt i orden, hvis der var en ugentlig fællesspisning med mad til måske 65 kroner i Spisekammeret, Men det har været hver dag og til 50 kroner”. På Toldkammerets hjemmeside står der derimod, at måltidet koster 75 kroner per person.

Man overser alle de steder, hvor kulturen finder udtryk helt af sig selv og uden nødvendigvis at koste noget eller kræve noget af sig. Hvis man gør fællesspisning op i kroner, eller evaluerer den på, om det er en god forretning, har man misforstået, hvad kulturen helt overfladisk handler om

Anders Anton Hornstrup

Det ville altså være helt fint med medlemmerne af Værftets Madmarked, at Toldkammeret serverer måltider til 75 kroner, hvis de altså vidste, at det er den faktuelle pris. De lokale konservative politikere er derimod ikke glade for Toldkammerets kostpris. "En kommune er ikke sat i verden for at have et spisested med mad til kostpris", siger de.

Man kunne tale en hel del om, at Toldkammerets fællesspisning rent faktisk har et vigtigt sideprodukt; at det samler en del af byens borgere, der nok ellers ikke ville have mødt hinanden, at de måske endda får lyst til at spise mere ude, eller mødes oftere, eller deltager i en af de aktiviteter der ofte finder sted i Toldkammeret efter spisningen. Altså kultur. Men det kommer til at handle om penge… Måske handler det om mad… Nej, det handler afgjort om penge.

På det overfladiske plan handler kulturen om penge, men dybereliggende handler kulturen vel om, hvordan den opstår, og hvorfor den opstår.

Har man deltaget i nogen form for kulturel produktion, opdager man hurtigt, at alle instanser er opdraget til, at der nærmest ikke kan produceres noget, før man har søgt pengene til det. Vores kultur mangfoldiggør sig i massevis af Excel ark. Det er som om, at vi er blevet vant til, at kultur skal koste penge, der skal budgetteres, og det er først, når der er penge i det, at kulturen har sin vægt.

Man overser alle de steder, hvor kulturen finder udtryk helt af sig selv og uden nødvendigvis at koste noget eller kræve noget af sig. Hvis man gør fællesspisning op i kroner, eller evaluerer den på, om det er en god forretning, har man misforstået, hvad kulturen helt overfladisk handler om.

Det kunne være sjovt, hvis spisestederne, eller advokaten, i stedet havde gået ud og kritiseret Toldkammeret for at have for meget kultur. Og hvad ville de konservative politikere sige til dét?

Næste klumme kommer til at handle om, hvordan jeg slår bylivet og kulturen ihjel ved at tage en madpakke med hjemmefra. På gensyn!

Om Anders Hornstrup

Anders er teknolog, kunstner, hacker.

Han arbejder i et multidisciplinært felt med at synliggøre teknologiernes indflydelse på vores liv og tankegange.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Børn og virksomhed kan sagtens gå hånd i hånd: Camilla er mor til tre og har en virksomhed i rivende vækst

Helsingør

Knivsvingeri i Hornbæk efter mislykket besøg hos lokal sex-arbejder: Svenskere taget med blodigt Rolex-ur

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med "ekstra cheese". Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør For abonnenter

Maria ventede på et opkald fra kæresten Albert Dyrlund  - i stedet fik hun sit livs værste besked

Annonce