Annonce
Debat

Klumme: Opfordring: Det er tid til at selvvaccinere os mod frygt - og lidt om gylle

Franz Veisig har søgt mening siden 1969 og skriver klummer om nogle af livets store og middelstore spørgsmål. Se øvrige 34 klummer på Veisig.dk.Foto: Jesper Witt Sørensen

Det ligger i tiden, at vi skal vaccineres. Man kan være for eller imod, men det er et faktum, at man skærmes mod den aktuelle virus. En fast følgesvend til coronaen er frygt. Frygten er eskaleret voldsomt og har lagt sig som en dyne over kloden. Som om det ikke er nok, at vi lever med frygten for klimaændringer, terror, Trump/Putin/idioter, etc.

Jeg foreslår, at vi ser i dag som et vendepunkt. Lad os igangsætte en selvvaccination mod frygt (og almen negativitet). Læs et bud på ingredienserne sidst i klummen. Vi skal gøre det for at redde os selv ved at erkende, at verden er meget bedre og meget mere end det, der fokuseres på lige nu.

Hver dag bliver vi tæppebombet med information via medierne og gennem dialogen med hinanden. Hvad er det, vi fylder hjernen op med? Og gad vide, hvordan det sætter sig i sind og krop? Hvis jeg jævnligt fylder min krop med romkugler og cola, så kan jeg allerede i næste uge se i spejlet, at jeg buler ud og har bumser. Hvis jeg fylder mit sind med BT, Ekstra Hadet, sladder, konspirationsteorier og tvivlsom breaking news, hvordan påvirker det så livsglæde og adfærd? Og hvordan smitter den dig og andre i mit netværk? Jeg ser en nedadgående spiral med selvopfyldende profetier om alverdens små og store ulykker.

Annonce


Den dag (eller i dag) hvor vi erkender, at vi fyldes til randen med skidt (og ikke kanel), har vi muligheden for bevidst at ændre egen adfærd.

Franz Veisig


I jagten på opmærksomhed sidder der en redaktør og konstruerer crazy overskrifter og gør for mange og forkerte nyheder til “BREAKING NEWS”, der skriger til os om død og ulykke. Alt er iscenesat og pustet op i jagten på clicks og deraf følgende reklamekroner. Spurgte man en landmand, ville han kalde det gyllespredning. Der fordeles et fint lag over en stor overflade, af noget der emmer af skidt.

Medierne har været gode til at holde os opdateret om sidste nye fra corona-fronten. I den gode sags tjeneste fortrængte de øvrig information, som kunne have balanceret nyhedsbilledet, så vi ikke hver dag troede, vi havde forladt Helsingør og var flyttet til Harmagedon - stedet hvor vi på dommedag vil se det gode kæmpe mod det onde. Ud fra den medieforstærkede stemning virker det på mig som om, det onde fører med mange point. Nogen blæser til ilden, mens jeg ukritisk lapper nyhederne i mig og deler dem med mit netværk. Indtil i dag.

Slogans kan være nyttige til at koge noget ned til en essens. På P3 siger de: “Det man hører, er man selv”. I det lys er det nemt at komme til at tale primært om corona, sorg, elendighed etc. På P4 har de (sikkert velmenende) konstant flettet corona ind i samtlige udsendelser (selv i et bageprogram) og krydret med sidste nyt om marginale ændringer i dagens dødstal. Udover Grundloven bekender jeg mig også til Karmaloven. Sidstnævnte siger, at det jeg sender ud, får jeg retur lige i fjæset. Så gylle ud. Gylle ind.

Den dag (eller i dag) hvor vi erkender, at vi fyldes til randen med skidt (og ikke kanel), har vi muligheden for bevidst at ændre egen adfærd. Vi kan til-/fravælge nyhedskanaler, vælge at skrive respektfuldt i onlinedebatter, hæve stemningen/vibrationsniveauet ved at tale pænt til/om andre og nyde alle de gode ting, der sker omkring ørerne på os. Solen står også op i morgen, og det er i sig selv et unikum. Det giver os endnu en chance for at leve i nuet, realisere en drøm eller nyde samvær med børn, kolleger, venner eller en tilfældig person på vejen.

Selv om filosoffen Sokrates i år ville være fyldt 2420 år (tillykke til ham), så oplevede han dengang smittefaren ved frygtskabelse gennem sladder. En dag blev han mødt af et af sine disciple (vi kan kalde ham Preben – han var datidens svar på Facebook (gætter jeg på)). Preben var oprevet over at have hørt en ven tale dårligt om Sokrates og ville derfor dele det med ham. Sokrates stoppede imidlertid prompte Preben: “Er du helt sikker på, at det, du vil fortælle mig, er sandt?” Mens Preben filosoferede over det, ramte næste spørgsmål: “Er det, du vil fortælle mig, godt eller dårligt?” Det var tydeligvis dårligt, så inden Preben fik repliceret kom sidste spørgsmål: “Er det, som du vil sige om min ven, noget, der vil kunne hjælpe mig?”

Filosoffen nægtede at lytte til sladderen og satte punktum med ordene: “Hvis det, du vil fortælle mig, ikke er sandt, ikke er godt, og ikke engang er nyttigt, hvorfor skulle jeg så ville høre det?” 3-0 til Sokrates, og lidt motivation og inspiration til livsførelse i 2021.

Frygt og kærlighed kan ikke sameksistere - den ene vinder og fortrænger den anden - prøv selv at tænke negativt og så fylde dig med kærlige tanker - når det lykkes, er der kun plads til én af kræfterne. Pt. er det frygten. Lad os leve bevidst og tage magten tilbage. Hvad vælger du?

Om Franz Veisig

Franz Veisig, 1969, er skrive-entusiast og klumfluencer med et ønske om, klumme for klumme, at påvirke verden til at blive et lidt bedre sted at være. Se øvrige skriveri på Veisig.dk.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor café i Helsingør i fare for at lukke: - Jeg sover ikke særligt godt for øjeblikket

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Perfekt start: FC Helsingør åbnede 1. division med sejr over Fremad Amager

Erhverv For abonnenter

Salget af skriveborde eksploderede: Nu investerer lokal møbelbutik millionoverskud

Debat

Ugens kandidat: Hvem er Kari Jørgensen, egentlig?

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Enghardt kom hjem med stil

Helsingør For abonnenter

Overfaldt pige ved benzinstation, men blev løsladt: Grov vold var ikke grov nok

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Hurtigere, højere, stærkere - vi kæmper for guld til Danmark

Kultur

Nu skal speederen i bund: Sådan bliver Helsingør europæisk kulturhovedstad i 2032

Navne

Tragisk udgang på bisættelse: Pårørende fik det dårligt i kirken og døde

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: FC Helsingør indleder sæsonen med snæver sejr

Erhverv For abonnenter

Lars fik angst efter ansats svindel: Nu er hans virksomhed igen ovenpå

Sport

Se videoen: FCH-anfører kun tilfreds med sejr i premieren

Annonce