Annonce
Debat

Klumme: Skodder, dåser, slikpapir, McDonalds og snusposer: Ren Natur og penge i klubkassen

Klummeskribent Louise Manstrup.Foto: Lars Johannessen

I Klub Liv Og Motion fik vi mulighed for at være med til at holde ni kilometer i Helsingør by ren og samtidig få kr. 3.000,- til klubkassen. Selvfølgelig skulle vi da være med til det. At samle skrald på begge sider af vejene på en ni km rute anså vi for noget, vi kunne overkomme og så ovenikøbet støtte en god sag. Træningspasset blev derfor omlagt til i fællesskab på mindre hold at få samlet skrald.

Vi fik sat et par hold sammen og fordelte os over ni km ruten. Humøret var højt, selvom regnen vellidt sendte dråber fra himlen. Vi havde tre hold, der startede kl. 14.00 og tre hold der startede kl. 15.30. De, der havde samlet skrald og de, der skulle ud på ruten, mødtes på McDonalds til en forfriskning og highfives. McDonalds er sponsor på Ren Natur, og det var rigtig dejligt at få lidt varmt til dem, der havde trodset regnen og også til dem, der snart skulle ud i regnen.

Bevæbnet med tænger, skraldesække, gummihandsker, iført reglementeret regntøj og gule refleksveste så man os på gaderne. De første par hundrede metre gik ganske fint – jo, der var da en gammel øldåse hist og her og en smule plasticaffald, men ikke meget skrald, og vi tænkte, at denne rute hurtigt var overstået.

Annonce

Men nej, da vi nåede busstoppestedet på Kongevejen og over for Shell tanken dukkede der vildt mange cigaretskodder og snusposer frem. Jo flere vi samlede, jo flere så der nærmest ud til at være. Nemt er det ikke at samle skodder op med en affaldstang, men vi kæmpede, og det var tydeligt at se, vi havde været forbi. Resten af de mange kilometer gik Ren Natur opsamlingen primært med at få samlet flere snusposer, flere cigaretskodder og utrolig meget McDonalds affald op i vores affaldssække.

Vi var faktisk også lidt chokerede over alt det skrald, vi fik samlet. Det er ikke altid, vi mennesker registrerer affald i naturen langs vejene, men når man er bevæbnet med tænger, gummihandsker og skraldesække, bliver man noget overrasket over, HVOR utrolig meget skrald der er i naturen.

Louise Manstrup

Vi endte med at aflevere 14 sække med affald på et særligt opsamlingssted. Vi var ret opløftede og tænkte, at vi også havde støttet en rigtig god sag. Vi var faktisk også lidt chokerede over alt det skrald, vi fik samlet. Det er ikke altid, vi mennesker registrerer affald i naturen langs vejene, men når man er bevæbnet med tænger, gummihandsker og skraldesække, bliver man noget overrasket over, HVOR utrolig meget skrald der er i naturen. Det virker nærmest som om, at smider én person et skod ved siden af en skraldespand, så følger de næste trop. Vi har ikke evidens for vores hypotese, men alligevel er det som om, der kommer mere skrald til der, hvor der i forvejen er smidt skodder, dåser, slikpapir, McDonalds emballage eller snusposer.

På ruten talte vi om, hvordan vi sammen kan tage ansvaret for det meget skrald, mange foreninger er med til at samle. Vi holder alle af, at vores by ser ren og indbydende ud, så umiddelbart burde det være let nok at putte sit eget skrald i lommen og så droppe det i en dertil indrettet skraldespand, når man møder sådan en.

Pengene skræpper godt i klubkassen – vi har mange aktiviteter at bruge pengene på til glæde for vores mange atleter. Lur mig, om foreningslivet siger ja tak til at samle skrald igen og få et tilskud til klubkasserne. Og indtil da, drømmer vi fra Klub Liv Og Motions side om, at den enkelte putter sit eget skrald i skraldespanden og selv medvirker til at holde vores natur og skønne by renere.

Om Louise Manstrup

Louise Manstrup, 1968, bor i Ålsgårde. Forstander for SPUC SocialPædagogisk UdviklingsCenter i Helsingør og frivillig formand i Klub Liv og Motion, der er en folkeoplysende idrætsforening målrettet mennesker med udviklingshæmning/kognitive udfordringer. Her er hun også socialtræner i løb og havsvømning. Har masteruddannelse i Organisationspsykologi og Public Governance.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Lykkelig Benedikte Kiær: - Jeg er meget glad og meget stolt

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Til grin i kold corona-kø: Derfor afviste testcenter de ventende

Helsingør For abonnenter

76-årige Svend med sklerose føler sig svigtet af hjemmeplejen: - De bryder i gråd i mit hjem

Sport

Bliver i bunden efter nederlag: - Vi har ikke tid til at ærgre os

Sport For abonnenter

Analyse: Derfor er FC Helsingør julemestre i 1. division

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Helsingør For abonnenter

Beboere i omstridt nabolag ånder lettet op efter fjernet ghettostempel: 'Vores rygte har taget skade'

Debat

Debat: Et surt opstød

Sport

Se her, Helsingør: Det betaler Fredericia for et lynbygget Superliga-stadion

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Helsingør

Alle gode gange tre for Kiær: Konservativ borgmester fik kæden om halsen igen

Helsingør For abonnenter

Hus på Strandvejen solgt for syv millioner kroner: Her er ugens bolighandler i Helsingør

Helsingør

Maria Montell skældte ud på vaccinemodstandere: Så fik hun over 2000 kommentarer

Annonce