Annonce
Debat

Klumme: I fællesskabet

Klummeskrivent Anders Hornstrup.Foto: Charlotte de la Fuente

Vi står på en lille platform 20-25 meter over jorden. Fra det ene til det andet træ bevæger vi os frem, uden at ænse hvor langt der er ned. Nogle gange er der kø længere fremme. Så sætter vi os ned og dingler med benene udover. Spytter ned - og tæller. Det er først dér, man bliver bevidst om, hvor højt oppe vi er.

Vi bevæger os i grupper. Nu er der igen gang i køen, så skilles man kortvarigt fra hinanden, den anden tager afsted og forsvinder af syne. Så vender man sig og snakker med personen bagved.

Vi er fremmede for hinanden, men alle virker til at være glade for at sludre, som man gjorde i tiden inden pandemien, børn som voksne. Folk smiler, solen skinner. Det virker som om alle tager sig godt af hinanden, og det er nærmest rørende at mærke den slags efter så megen hold-afstand.

Annonce

Vi er i en klatrepark, hvor vi suser fra trætop til trætop, i svævebaner udspændt mellem træerne. Man er spændt sikkert fast i en sele til et wire-system, hvor alle gennemfører på en række, fra banen begynder til den slutter. På den måde er hver bane, en rejse man foretager sammen, man kan ske at være foran eller bagved et menneske, som har corona, er nazist eller kommer fra Fyn. Vi kan ikke vide det. Man er ikke tvunget til at interagere med hinanden, men det er heller ikke muligt at snyde foran eller gå tilbage — eller hoppe fra.

Det er ikke noget, man sætter sig for at gøre, men når det sker, er altid inspirerende at møde mennesker, man ellers ikke ville snakke med. En venneflok der prøver at klemme det sidste ud af deres sommerferie, et barn der bliver bange for at falde ned, et ægtepar der er glade for at lave noget med børnebørnene igen, et par unge drenge der i glæde konstaterer at "Danmark har jo en flot natur" og "det gør jo ikke noget at vente lidt, man kan bare komme igen en anden dag".

På de sociale medier glædede Helsingørs borgmester sig også over igen at være fysisk tilbage i netværket "Vi samler Helsingør".


Måske er det som i træerne, når vi suser hen over jorden, at vi helt glemmer de mennesker dernede på jorden, dem der går på stierne. De er ikke tæt på os men meget langt fra os — eller også er det sådan, at vi er langt fra dem. Det er trods alt dem, der går på jorden. Også selvom de kigger op på os som betagede af sjældne fugle.

Anders Anton Hornstrup


Om netværket kan man læse at "Netværkets medlemmer mødes på tværs af brancher og sektorer, med det overordnede fælles formål at samle hele Helsingør. Vi tror på, at der for en by som Helsingør og dens opland er opgaver og udfordringer, som vi bedst løser i samarbejde. Og hvad der tjener hele Helsingørs interesser, tjener også medlemmernes."

Netværket består af ca. 90 medlemmer, hvoraf Helsingør Byråd har en del pladser. Herudover er der nogle få pladser til kulturinstitutioner, og ellers er det private virksomheder, der har adgang til politikerne.

Der er ikke umiddelbart nogen kunstnere, arkitekter, studerende, musikere eller "almindelige borgere" i netværket. Ønsker du at give dit besyv med, koster en gæstetilmelding 995 kroner.

Helsingør har en historie for esoteriske netværk, dvs. Dansk Broder Orden, Logen Kosmos, Odd Fellow og lign. Små grupper der har deres egne ritualer og specifikke interesser. Odd Fellow's motto er eks. "Den tjener sig selv bedst, som tjener andre!"

Man må tro at alle netværk i udgangspunktet ønsker det bedste for alle, og i vidt muligt omfang forsøger at repræsentere det brede, men vi har ingen ide om, hvordan de gør det, ligesom de heller ikke publicerer noget om deres nuværende, konkrete projekter.

Måske er det som i træerne, når vi suser hen over jorden, at vi helt glemmer de mennesker dernede på jorden, dem der går på stierne. De er ikke tæt på os men meget langt fra os — eller også er det sådan, at vi er langt fra dem. Det er trods alt dem, der går på jorden. Også selvom de kigger op på os som betagede af sjældne fugle.

Når vi har tiden til at sidde stille, kan vi mærke at kroppen har en naturlig bevidsthed, en indbygget højdeskræk, et system der findes for at passe på os. Så kigger vi ned og ser hvor utroligt højt oppe vi er. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7...

Når nogen sætter sig for at samle Helsingør, hvilket billede har de så i hovedet? Hvad ser de, når de kigger ned?

Om Anders Hornstrup

Anders er teknolog, kunstner, hacker.

Han arbejder i et multidisciplinært felt med at synliggøre teknologiernes indflydelse på vores liv og tankegange.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med "ekstra cheese". Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce