Annonce
Debat

Klumme: Samfundssind! - Også når det gælder hjemløse og psykisk syge?

Klummeskribent Anette Lauritsen.Foto: Lars Johannessen
Annonce

Et nyt år er begyndt. Og netop nu sidder jeg og tænker på, hvordan mon fænomenet ”Samfundssind” vil få indflydelse på os i 2021, hvor coronaen nok stadig vil være herskende trods vaccinationer. Vil vi fortsat sætte samfundet foran sindet? Fortsætte med at følge Sundhedsstyrelsen og regeringens regler og opfordringer om at isolere os og udvise samfundssind ad denne vej? Ifølge Dansk Sprognævn er definitionen på samfundssind netop, at sætte hensynet til samfundet højere end egne interesser. Eller tør vi sætte sindet før samfundet. Så det vil være i orden, at vi går og løber en tur uden fare for at blive råbt an som smittebærer og illoyale. Og må vi besøge de ældre på plejehjemmet i lidt andre rammer. Og hvordan med de hjemløse, misbrugerne og de psykisk syge. Skal det fortsat være dem, hvor sindet netop spiller dem et pus, der skal udvise størst samfundssind og isolere sig?


Selvom samfundssind er et positivt og velmenende ordvalg, så vil jeg som vores majestæt sige: ”Det synes jeg ikke man kan være bekendt”. Vi, som de rigeste, må forsøge at vise samfundssind og huske at betale vores andel til det velfærdssamfund, vi til stadighed er en del af.

Anette Lauritsen


Jeg spørger bredt ud i luften, fordi jeg ved, hvor meget de lider under samfundets nedlukning og manglende omsorg. Ikke fordi de nødvendigvis er vant til at blive nurset og vist størst opmærksomhed, men fordi coronaen og dens følger også har medvirket til, at endnu en fordom om udsatte grupper i samfundet, er poppet op i vores bevidsthed. Det betyder, at vi f.eks. mener og tror, at det kan være farligt og smitsomt at købe Hjemløseavisen. Men omvendt at vi mener, at udvise samfundssind ved at tilbyde selvsamme gruppe ophold i store sovesale, hvor de ligger tæt på hinanden og med ringe sanitære forhold. Vi ved, at netop gruppen af medmennesker, med store udfordringer i sindet, ikke tåler sådanne tilbud. Og at det ikke har noget at gøre med, at der ikke er behov for midlertidige overnatningstilbud i denne tid.

Tværtimod har mange netop brug for ekstra omsorg og opmærksomhed udover mad og bad. De har brug for at vi ser dem. At vi giver dem relevante samfundsmæssige tilbud, der bygger på individuelle hensyn. Og det er ikke individuelle hensyn at lægge mennesker med ar på sindet i en sovesal tæt på hinanden.

Selvom samfundssind er et positivt og velmenende ordvalg, så vil jeg som vores majestæt sige: ”Det synes jeg ikke man kan være bekendt”. Vi, som de rigeste, må forsøge at vise samfundssind og huske at betale vores andel til det velfærdssamfund, vi til stadighed er en del af. Det gør vi ved ikke kun at bruge ordet ”samfundssind”, men ved i handling at vise, at vi mener det. Som bisidder, coach eller i min optik som medmenneske ved at ”møde dem i øjenhøjde, også når de ligger ned”. Et godt og dejligt billede på næstekærlighed som min tidligere chef Bjarne Lennau Henriksen proklamerede for mange år siden. Et udsagn som stadig hænger ved hos mig, og som jeg tror og håber rigtig mange i 2021 vil tage med i overvejelserne, når vi ser og møder udsatte mennesker gamle som unge.

Ensomheden er enorm, hvis man ikke bliver mødt på egne betingelser. Ensomhed er individuelt, men vi kan som samfund være med til at lindre og give håb. Jeg tror på samfundssind og jeg ved, at der er mange i Helsingør, som vil det godt for disse mennesker.

Min tro bygger på den velvilje og energi, der opstod under indsamlingen på nettet i uge 47, hvor mine Facebook venner i løbet af ganske få dage, formåede at samle godt 10.000 kroner ind til Kirkens Korshær på Stubben. Det er for mig også samfundssind. Derfor skal der som starten på dette år 2021 lyde en stor og hjertelig tak til alle jer, der på allerbedste vis udviste samfundssind og fortsat støtter op om Kirkens Korshær i Helsingør. Godt nytår.

Om Anette Lauritsen

Anette Lauritsen, 1951, er tidligere leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør. Aktiv i atletik siden 1973 med diverse mesterskabstitler. Nu blandt andet løbe- og yogatræner i RunningRhino Ålsgårde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Sårbarhed på Kystbanen

Debat

Debat: Det er synd for dig. Og for mig

Annonce