Annonce
Helsingør

Klumme: Sku’ gammel venskab rent forgå

Foto: NTB / NTB scanpix

Claus Nissen er indfødt helsingoraner årgang 1964. Han er gift og har tre voksne børn. Han driver vinhandel i Prøvestenscenteret, og bruger sin fritid på vinskoler i Helsingør Vinmuseumsforening: Og så er Claus Nissen også formand for Centerforeningen i Prøvestens Centret og Detalhandelsforeningen i Helsingør Kommune. 

Har du tænkt over dine venskaber? Altså hvor du mødte din bedste ven eller veninde. Eller hvem der var din første ven. For der er jo mange former for venskaber.

Min første ven, mødte jeg på legepladsen i Nøjsomhed på Rønnebær Allé i 1965. Ham Niels ser jeg endnu. Vi har for nogle år siden fundet ud af, at vi er langt ude i familie med hinanden. Niels’ fars familie stammer fra Strynø. Min mors familie er fra Ærø. Det er måske derfor, at sådant et venskab ikke bare går stykker.

Andre venskaber bliver jo skabt i løbet af ens ungdom, hvor man har fælles interesser. Enten fra dengang man gik til spejder eller begyndte med at spille håndbold.

Ikke mindst i skoletiden bliver der bygget venskaber op. Nogle kommer og går gennem skoletiden, men det er jo ikke sikkert, at man holder sammen efter de 10 år. Efter skolen spredes man for alle vinde. Nogle skulle i lære på værftet. Andre kom på handelsskolen eller i gymnasiet. Det er jo ikke fordi, jeg har glemt dem. Man får en god snak, når man mødes på gaden, men mange ser jeg kun, når man ses til en genforeningsfest, når der er en fra den gamle klasse, der tager initiativ til at samle os alle sammen. Der går jo ikke 5 minutter, så er hierarkiet og jargonen den samme, som da man sad i klasselokalet, for måske 40 år siden. Du har nok prøvet det.

Min bedste ven mødte jeg dengang, man skulle til at tjene sine egne penge. Det var i Brugsen på Solbakken, der hvor der nu er Fakta. Han hedder Søren og hold nu op, hvor vi har haft det sjovt. Alene og med familier. For det er et venskab, der har udviklet sig og er blevet så tæt, at den øvrige familie på begge sider også er inddraget, når det gælder fødselsdage og bryllupsdage.

Det er et venskab, der har stået på siden 1980, hvor vi har kørte på Long John (det er en lang cykel med lad), hvor vi konkurrerede om, hvem der kunne have fleste kasser øl på ladet, når vi skulle levere på Solbakken. Søren vandt, men cyklen knækkede på midten. Det var brugsuddeleren ikke glad for. Også ham ser vi begge stadig. Han blev jo vores læremester.

Grunden til at venskabet med Søren måske er så stærkt, er, at vi på et tidspunkt også boede sammen. Vi levede vores natteliv på Svingelport og Neaders Gaard, og at vi begge er væddere men med forskellig politisk overbevisning. Den stærkeste oplevelse, vi har haft sammen, var da vores daværende nabo blev dræbt af skud ude på parkeringspladsen, hvor vi boede. Vi tænkte ikke, men handlede. Vi var de første ved manden uden at tænke på os selv.

Jeg tror på, at det, der er forskellen på Søren og jeg, er styrken i venskabet. Vi ved, hvor vi har hinanden både i med- og modgang.

Nu skal det jo ikke lyde som om, jeg ikke har flere venner end Søren og Niels, men hvis alle venskaber skulle beskrives her, skulle der nok et tillæg til her i Dagbladet.

Der er jo også andre venner. Dem på Facebook for eksempel. Der har man jo mange flere ”venner”, men de fleste er der jo ikke ”Live”, sådan i virkeligheden. Rigtige venner er der også i virkeligheden. Man er tætte med hinanden, også selvom ens bedste ven kan sidde i London med sin familie.

Venskaber skal dyrkes og vedligeholdes, ganske som et ægteskab, og hvis man ikke selv tager initiativ, så dør venskabet stille og roligt. Du vælger ikke selv din familie, men du vælger dine venner. Og pas godt på dem.

Sku’ gammelt venskab rent forgå, der er kun dig til at gøre noget for, at det skal bestå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Kendis kender…

Annonce