Annonce
Debat

Klumme: Efterårsferie - hvad skal vi lave?

Klummeskribent Henrik Lieberkind.Foto: Lars Johannessen

Når du læser denne klumme, så er det lige om lidt efterårsferie. Jeg vil her komme med nogle forslag til, hvordan naturen kan inddrages i familiens aktiviteter.

En tur langs stranden er på denne årstid ikke den gode sandstrand, men derimod den stenfyldte strand der helst har sten i forskellige størrelser og farver. Det giver mulighed for at samle sten med den samme farve. De hvide sten er ofte lavet af kalkskaller og er dannet for mindst 60 millioner år siden. Kalkskallerne stammer fra dyr og planter, som, da de døde, faldt til bunds, for Danmark var dækket af et stort hav. I den samme kalk finder man ofte andre rester af skeletter fra dyr, som levede i det samme hav.

Flint stammer fra det samme hav og kan godt se hvidlig ud på overfladen, hvor den ofte er dækket af kalkskaller. Flinten er meget hård, og hvis den går i stykker, sker det i flager med meget skarpe kanter. Stenaldermanden lærte at slå den i stykker, så han kunne lave pilespidser og økser. Pas på med det, for stykkerne springer let ud til siden.

Annonce

Sorte sten er ofte runde og er meget hårde. Mange sorte sten kommer fra vulkaner, som findes i Skåne, der for 200 millioner år siden havde mere en 200 vulkaner. Der findes hundredvis af forskellige stentyper. Fælles for dem alle er, at det er nemmere at se farver og strukturer, hvis de er våde. Tag en plastikspand med og fyld den med vand, så stenen kan dyppes og blive våd. Bagefter kan spanden bruges til at transportere ting med hjem. Der findes flere små håndbøger på biblioteket, så man også kan se, hvilket navn stenen har. Formen kan også inspirere til at tegne øjne, ører og næse, eller andet der ligner noget. Klistrer man et par sten sammen, så kan man lave mange forskellige figurer. De kan pryde indgangen til huset her op til halloween.

Hvis vinden kommer rigtigt, er stranden et godt sted at flyve med drager. Man kan købe drager, men det er sjovere at lave dem selv.

Kun fantasien sætter grænser for, om du er opdagelsesrejsende, indianer eller stifinder. Når du har fundet et godt sted i det tætte krat eller underskov - orienter dig i forhold til veje og stier, evt. med skovkort, så du kan finde stedet igen og finde hjem. Her bygger du din hule af grene fra skovbunden og helst uden snor. Den hemmelige hule er din og kun din.

Henrik Lieberkind

En tur i skoven kan vise de første efterårsfarver. Skoven kan være et godt sted at samle frø og frugter. Brombærrene er gode nu og kan samles i små plastikspande, så de ikke bliver mast. Svampe kan undersøges med en af de mange svampebøger. Husk at en svamp ikke er giftig at røre ved - det er den først, når den kommer ned i maven. Her hvor jeg bor i Espergærde, er det et godt agernår med mange nedfaldne nødder. Saml dem fra stier og veje før de bliver knust af fødder og dæk, så kan du give dem til dyrene i haven eller i skoven.

Skovbundens urter står næsten alle med frugter - en springbalsamin er sjov at lade hånden køre henover, så frøene springer til alle sider. Hvis du går i en statsskov, må du godt forlade stien og bevæge dig ind i underskoven. Efteråret er et godt tidspunkt, for der er ingen små fugleunger eller andre dyreunger, som gemmer sig og kan blive forstyrret. Kun fantasien sætter grænser for, om du er opdagelsesrejsende, indianer eller stifinder. Når du har fundet et godt sted i det tætte krat eller underskov - orienter dig i forhold til veje og stier, evt. med skovkort, så du kan finde stedet igen og finde hjem. Her bygger du din hule af grene fra skovbunden og helst uden snor. Den hemmelige hule er din og kun din. Hvis du kan finde og tyde dyrespor, kan du vide, hvem du ellers deler skoven med.

En tur langs hegn og mark giver ofte mulighed for at indsamle hasselnødder, hyldebær, rønnebær og rosenhyben (rosa rugosa). Hvis der er markstykker, som ikke er pløjet, men ligger brak eller har græs, så prøv at se, hvor mange musehuller du kan finde - det er markmusen, som løber oven på jorden, men har sin hule nede i jorden. Tårnfalken kan holde til i sådanne områder og med lidt held kan du se en hermelin. Ræven er også en flittig gæst samt naboens katte.

Om Henrik Lieberkind

Henrik Lieberkind, 1946, blev uddannet folkeskolelærer i 1979 med biologi og geografi som linjefag. Det med naturen har fyldt så meget, at han fra 1991-2016 var leder af Naturcentret Nyruphus.

Annonce
Helsingør For abonnenter

19 år og førstegangsvælger: - For mig er de ældre og deres velfærd et emne, som er meget vigtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Navne For abonnenter

Skoleleder for 'udsatte' unge: - Det gør mig glad og stolt, når vi lykkes med at gøre en forskel

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tabte bundkamp med et brag: Nordsjælland Håndbold faldt igen helt sammen efter pausen

Danmark

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Debat

Ugens kandidat: Fodbold fik mig og mine venner væk fra gaden

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Helsingør

Sømænd ledte og ledte i 20 år: Nu er fanen fundet, men den er ikke længere deres ...

Sport For abonnenter

TV-ekspert efter FC Helsingør-opvisning: - Vi kunne meget vel have set den ene oprykker i dag

Helsingør

Små 10.000 mangler: Inden nytår skal yderligere 900 sortere

Annonce