Annonce
Helsingør

Klumme: Svin

Collage: Matt Herring Scanpix/ Ritzau
Annonce

Jens Frimann Hansen, 52 år, bor i Ålsgårde og har været leder af Helsingør Teater siden 2003. I sin fritid går Jens til den på fodboldbanen. 

Europa befinder sig i disse år (som altid) i forandringens tidsalder. Globaliseringen fører både til ophævelsen af grænser og til en endnu stærkere tegning af nationalstatens grænser. Europa vil både bevare sin kulturarv og udforske verdens uendelig mange muligheder.

I Lion Feuchtwangers fortælling, ”Odysseus und die Schweine oder Das Unbehagen an der Kultur”, beretter Odysseus om episoden hos troldkvinden Kirke, hvor hans mænd forhekses og forvandles til svin. I Homérs epos trylles de tilbage til mennesker, men i Feuchtwangers version beretter Odysseus, at det ikke var sandheden. I virkeligheden ville Odysseus’ mænd ikke være mennesker og tage del i verdens krige men hellere forblive svin.

Jeg tilbringer en stor del af min tid i Europa. Og tonerne og forventningerne til kultur er her ovenud positive. Mens kulturinstitutioner i næsten alle lande oplever besparelser, taler europæiske politikere om at fordoble kulturbudgetterne.

På en konference, jeg deltog i, var Europas udenrigsminister Federica Mogherini hovedtaler. At hun overhovedet dukker op på en konference om kultur, kan synes bemærkelsesværdigt, men det fortæller også noget om, hvor højt EU’s top prioriterer kultur. Hun fremhævede, at det er umuligt at forestille sig et Europa uden en levende diskussion, hvor kulturlivet spiller en central rolle. Desuden, at kultur er det vigtigste Europa har at bidrage med i dialogen med resten af verden

Alt imens er vi i uddannelsesinstitutioner og på børneværelserne i færd med at digitalisere børns verden. Computeren fylder mere og mere i børns hverdag, mens indholdet i deres virtuelle verden mere og mere styres af globale firmaer og økonomiske interesser.

Jeg er bestemt tilhænger af digitalisering, men på mange måder adskiller en computer sig ikke fra et våben. Hvis man giver den til nogen, der ikke omgås den kritisk, eller som har kløgt nok til at betjene den, er den potentielt farlig. Og i dag sidder selv små børn mange timer bag skærmen hver dag og spiller spil som er stærkt afhængighedsdannende og stjæler mere og mere tid fra uddannelse i de klassiske dannelsesidealer.

Krigen, Odysseus’ mænd, ifølge Feuchtwanger, ville forlade, har mere karakter af en digital parallelverden, som vores børn fastholdes i af kommercielle interesser i en grad, så de slet ikke lyst til eller mulighed for at vende tilbage til en humanistisk verden.

Som verden ser ud i dag, har de fleste af os et bredt udsyn i en verden, der er langt større, end den var for bare få år siden. Hvordan møder vi denne verden? Valget står lige nu mellem populistisk nationalisme og elitær orientering mod Europa. Dog, skal vi ikke glemme, at også de nationale værdier, har rod i en europæisk kultur, og at vi, uanset om vi kan lide det eller ej, her er i besiddelse af et værdisæt, som hele verden misunder os.

De digitale og kulturens strømme har altid forløbet parallelt. Men i disse år sker der noget. I Kina er det svinets år. Det kinesiske firma, Huawei, har netop fået en computer til at fuldende Beethovens ufuldendte symfoni fra 1822. Et skrækscenarie, men det er måske der, vi er på vej hen, hvis ikke vi har troen på mennesket og lærer vores børn om demokrati og dannelse, og at der er noget, der er langt større end os selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

TV-serie fik Linisha til at flytte til Helsingør: - Det er verdens bedste beslutning

Debat

Debat: Jorden er flad

Annonce