Annonce
Debat

Klumme: Svaret til svaret: Dissens og netværk

Klummeskribent for Helsingør Dagblad Andrius K. Hofmann-Lagunavicius.Foto: Charlotte de la Fuente

Aslak Gottlieb og Tino Jønsson har i debatindlægget ”Overfladiske klummer om netværk” forsøgt at svare på nogle af de kritikker, som Anders Hornstrup og jeg har rejst i vores klummer om netværk. Vi er utrolig glade for, at Aslak og Tino svarer offentligt og ikke igennem private mails, som det initialt var iscenesat fra deres side. I Aslak og Tinos debatindlæg forholder de sig kun til en af Anders klummer, selvom de antyder at de kender til mine, og udleder den konklusion at vores kritikker er overfladiske. Dele af deres debatindlæg er mere eller mindre en profilering og en reklame for deres netværkspraksis, uden at de forholder sig til f.eks. mine teoretiske overvejelser over netværkets funktion som sådan. Ud fra dette perspektiv kan det siges, som logisk konsekvens, at de falder i egen fælde nemlig at kritikken af kritikken er overfladisk.

Men hvis de ellers nydelige herrer havde strammet whiskeybæltet om livet og selv havde lavet lidt research, ville de finde ud af hvad Anders og jeg i det hele taget laver, hint; vi er en kunstnergruppe (og således reklame). Men til fare for at køre rundt i det kommunikative regime, som herrerne så fint repræsenterer, og i øvrigt som deres generation har skabt og nu rådgiver indenfor (sikke en smart markedsmodel), vil Anders og jeg takke for en forholdsvis indholdsløs dialog, og skyde en flugtlinje ud til et andet immanensplan. Vi har ikke noget imod Aslak og Tino, og vi vil meget gerne mødes og tage en snak, som eventuelt kan dokumenteres (i uredigeret og ikke censureret form), men det bliver ikke som deltagelse i deres netværks regi.

Der er en gammel historie om en arbejder, der er mistænkt for at stjæle. Hver aften, idet han forlader fabrikken, inspiceres den trillebør grundigt, som han skubber foran sig. Vagten kan ingenting finde. Men endelig falder tiøren: Det, som arbejderen stjæler, er trillebøren

Andrius K. Hofmann-Lagunavicius

Vi lader tvivlen komme dem til gode, og håber inderligt at de formår at ”samle hele Helsingør”. For at parafrasere den slovenske filosof Slavoj Žižek, om end i en lidt anden kontekst: Der er en gammel historie om en arbejder, der er mistænkt for at stjæle. Hver aften, idet han forlader fabrikken, inspiceres den trillebør grundigt, som han skubber foran sig. Vagten kan ingenting finde. Men endelig falder tiøren: Det, som arbejderen stjæler, er trillebøren… Et lignende paradoks gør sig gældende i forhold til netværk. Det umiddelbare er at et netværk er fantastisk, vi bliver alle forbundet, alt bliver forbundet. Mennesker, nonhumane aktører, IoT-systemer, kunstig intelligens, kybernetiske systemer, dataudveksling etc.

Annonce

Nye netværk bliver oprettet konstant, og det hele er win-win og så fantastisk. Men vi må lære at tage et skridt tilbage fra den umiddelbare tech-IT-optimisme. Vi må tage et skridt tilbage og identificere omridset af sådan en baggrund, som fremprovokerer sådanne udbrud.

Hvad er de materielle konsekvenser af denne type af forbundetheds hysteri?

Hvad er vores samfund et udtryk for, når svaret på betændt kommunikation er mere kommunikation? Hvorfor er den teknologi, der skal rede verden sjovt nok altid 10 år ude i fremtiden? Er det nødvendigt med endnu et ligegyldigt netværk eller endnu en ligegyldig app? Er det nødvendigt at leje sig ind i Microsoft Azure Cloud Computing Services og proppe umådelige mængder data (som man måske, måske ikke vil bruge) i gud ved hvor mange datacentre, som i øvrigt afsætter et større negativt klimaaftryk end hele turismeindustrien? Er det nødvendigt med flere konsulentbumser, der arbejder 70 timer om ugen (i øvrigt til en god løn), som rejser konstant og lever på dårlig fly mad med gul tyndskid i maven, men som ”lige skal scope”, og fortælle kunden at deres forretningsmodel i øvrigt er god og at de, med deres rådgivning og halvhjertede diagrammer, kan speede processen op med 5 procent?

Vi mangler sådanne refleksioner, vi mangler demokratisk retning og kritiske spørgsmål. Demokrati er ikke konsensus for flertallet. Demokrati opstår, med filosoffen Jacques Rancière in mente, når de der ikke bliver set, gør sig selv synlige. Demokratiet er dissens. Vi vil ikke inviteres i løvens hule og få serveret morgenmad kl. 07.00 og derefter følge et fagligt program kl. 08.00. Vi vil hellere tage snakken udenfor boksen i et ikke-sted. Der hvor der stadig er rum og mulighed for reel forandring.

Om Andrius K. Hofmann-Lagunavicius

Cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling, kunstner, musiker, esoteriker.

Andrius specialiserer sig i hvorledes kapitalisme, teknologi og æstetik bør tænkes sammen anskuet gennem esoteriske rammer.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Børn og virksomhed kan sagtens gå hånd i hånd: Camilla er mor til tre og har en virksomhed i rivende vækst

Helsingør

Knivsvingeri i Hornbæk efter mislykket besøg hos lokal sex-arbejder: Svenskere taget med blodigt Rolex-ur

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør For abonnenter

Maria ventede på et opkald fra kæresten Albert Dyrlund  - i stedet fik hun sit livs værste besked

Annonce