Annonce
Debat

Klumme: Unge instruktører tager ansvar og styrker klubberne

Klummeskribent: Allan Jørgensen Foto: Torben Sørensen
Annonce

Da vi tilbage i 2009, startede idrætsklasser i Helsingør Kommune, var der nok ikke mange, der havde kalkuleret med den positive kendsgerning om tilgang af unge instruktører, som dagens klumme handler om.

Helsingør Talent & Elite, som består af Idrætslinjen Helsingør og Helsingør Eliteidræts Akademi (HEA), er ansvarlig for en samlet talentstrategi i kommunen.

Det er den grundlæggende forudsætning, der skal være på plads, for at vi kan være en af landets 24 elitekommuner, der arbejder tæt sammen med Team Danmark.

Vi skal sammen med de lokale klubber skabe attraktive talentmiljøer, der hviler på forskning og viden, så den foregår på en samfundsmæssig forsvarlig måde.

Ud over talentudviklingen, er der så en kæmpestor sidegevinst. Eleverne på Idrætslinjen og Helsingør Eliteidræts Akademi er i gennem de senere år blevet attraktive instruktører i vores foreninger.


Når vi ser på vores unge udøvere, kan vi se at eliteidrætten bliver til en uddannelse for livet, en uddannelse man kun opnår, hvis man har prøvet eliteidrætten på egen krop.

Allan Jørgensen


Det er unge instruktører, der tager ansvar, styrker og giver inspiration i klubberne. En gennemgang og kontakt til tidligere elever, som ikke er fuldført endnu, viser at mere end 135 har været eller er instruktører i foreninger og klubber i Helsingør. Nogle er endda i bestyrelsen eller ledere.

Kommunens talent og elitesatsning med Idrætslinjen og HEA, har således en stor rolle i at skabe fællesskaber i børneidrætten. Viden, erfaring og ny inspiration vil på den måde hele tiden tilflyde vores foreninger og klubber - og dermed også bredde idrætten.

Jeg tog lige en rundtur på flere af klubbernes hjemmesider - og jeg nævner i flæng lige nogle tal for jer. Helsingør Svømmeklub har 26 instruktører med en baggrund fra Idrætslinjen/HEA – stort set hele skolesvømningen varetages af tidligere elever herfra.

Helsingør Håndbold har 14 instruktører, Helsingør Atletik har 6 instruktører og Helsingør Tennis Klub har 2 instruktører med en baggrund fra Idrætslinjen/HEA. I fodboldklubberne - lige fra moderklubberne til FC Helsingør – her tæller vi mere end 20 instruktører med baggrund fra Idrætslinjen/HEA

Inden for gymnastikforeningerne – det gælder både teamgymnastik, idrætsgymnastik og Grand Prix gymnastik, er der 11 instruktører med baggrund fra Idrætslinjen/HEA

Hvad har de med? Ja, først og fremmest har de prøvet struktureret talentudvikling på egen krop igennem flere år og dermed viden om ATK 2.0 - aldersrelateret træning bygget på forskning. De har gennem årene fået undervisning af eksperter fra Team Danmark. Kombinationen af sport og uddannelse på Idrætslinjen eller Helsingør Eliteidræts Akademi, har også givet plads til DIF’s Junioridrætslederuddannelse.

Når vi ser på vores unge udøvere, kan vi se at eliteidrætten bliver til en uddannelse for livet, en uddannelse man kun opnår, hvis man har prøvet eliteidrætten på egen krop.

Siden 2009 har mere end 500 elever været elever på Idrætslinjen Helsingør. Vi har lige optaget klasse nr. 20. Målet er naturligvis at udfolde det sportslige potentiale samtidig med, at uddannelsen også er i top. Både lærere og instruktører i Helsingør har efterhånden oparbejdet en ganske stor erfaring i at det lykkes for de fleste.

Alle får en uddannelse – de fleste gør det rigtig flot her. Ikke alle når hele vejen inden for sporten, hvor konkurrencen skærpes efterhånden, som man bliver ældre. Er der ikke længere vedholdenhed eller motivation, så kan man ikke klare vejen til national eller international elite, men den erfaring, man har fået gennem talentudvikling i sporten, kan man som ung instruktør sagtens være med til at give videre til børn og unge i sin klub.

På den måde vil strategien med talent & elitesatsningen i Helsingør Kommune konstant give noget tilbage til de nye børn, der starter i vores foreninger – og dermed et fint supplement til de mange frivillige forældretrænere, som stadig er en vigtig del i det samlede billede.

Om Allan Jørgensen

Allan Jørgensen er Elitekoordinator i Helsingør Talent & Elite og arbejder med byens idrætsklubber på at skabe talentudvikling. Leder af Idrætslinjen og ansvarlig for kommunens samarbejde med Team Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Sikke en fest: - Vi er så glade

Helsingør

Anmeldelse af 'Sommerdahl': Hyggeligt med nye mord i guddommeligt smukke omgivelser

Helsingør

Se video: Statsministeren svarer på dagbladets spørgsmål om hårdtramte caféer

Annonce