Annonce
Øresund

Knivsæg: Ét smittetilfælde mere havde lukket skoler i Espergærde og Snekkersten

Egebæksvang Sogn ligger snublende tæt på en nedlukning. Grafik: Susanne Foldberg
Der er ét nyt tilfælde af coronasmitte i Egebæksvang Sogn. Havde der været blot et enkelt mere, var skolerne blevet lukket.

ESPERGÆRDE: Espergærde Skole og Snekkersten Skole er stadig i fare for at blive lukket, fordi de eksploderende corona-tal i Egebæksvang Sogn nu ligger tæt på den grænse for covid 19-smitteniveauet, som staten for nylig har lagt for nedlukning af sogne.

Helsingør-borgmester Benedikte Kiær er stadig rystet over situationen.

- Vi balancerer på en knivsæg, og vi holder vejret, for det er næsten ikke til at bære, hvis vi skal lukke ned igen, siger Benedikte Kiær.

Annonce

Får kommunen et påbud, fører det til strakslukning, og man kan først åbne igen efter syv dage, hvor man ikke ligger på den forkerte side af grænsen.

Grænsen for nedlukning af sogne er en kombination af flere faktorer. Et incidenstal på antallet af nysmittede på over 400 per 100.000 borgere, over 20 nye smittede i den seneste uge og en positivprocent af de testede på over 2.


Vi har været usandsynligt heldige. Der er én ny smittet, men havde tallet været to, var fælden klappet, og vi havde sandsynligvis skulle lukke ned.

Benedikte Kiær


De helt aktuelle tal for Egebæksvang Sogn, der dækker det gamle Espergærde og det gamle Snekkersten, viser, at en nedlukning af de to skoler er faretruende nær. Incidenstallet for sognet ligger nu på 403, antallet af smittede på de seneste syv dage er på 19, og positivprocenten er på 1,9. Det samme som dagen før.

Teste - ikke feste

- Vi har været usandsynligt heldige. Der er én ny smittet, men havde tallet været to, var fælden klappet, og vi havde sandsynligvis skulle lukke ned, siger Benedikte Kiær.

Der skal altså ganske få positive tests og nysmittede til i Egebæksvang Sogn, før kravet fra staten er en nedlukning af blandt andet skoler. Og der er ikke noget at diskutere, understregede borgmesteren i Dagbladet onsdag.

- Vi må bare igen appellere til folks fornuft. Lad være med at feste og bliv testet så ofte som muligt, siger Benedikte Kiær, som indrømmer, at hun sover uroligt om natten på grund af de høje tal i sognet.

Annonce

Fester allevegne

Helsingør Dagblad har beskrevet, hvordan politiet lørdag i påsken fik lukket en fest i lokaler under Espergærde Bibliotek, hvor 44 unge var samlet. Andre fester er blandt andet på stranden er blevet anmeldt. Siden er coronasmitten eksploderet i Egebæksvang Sogn, og det er især blandt de unge, at smittetallene stiger og stiger.

I går var rektorerne for henholdsvis Espergærde og Helsingørs gymnasier, Henrik Boberg Bæch og Claus Ellekær Sommer-Madsen, ude i mails og på sociale medier for at appellere til, at eleverne tænker sig om og undlader at feste eller forsamles på risiko-betonede måder.

Kære unge, vi forstår godt, at det er surt det her, men I er nødt til at holde ud. Ellers rammer det de små og jeres forældre, siger Helsingør-borgmester Benedikte Kiær. Foto: Lars Johannessen.

Onsdag middag offentliggjorde Statens Serum Institut de generelle corona-tal for landets kommuner. Her lå Helsingør med et incidenstal på 171 - det sjettehøjeste i Danmark. Positiv-procenten for hele kommunen var på 1,18.

Automatisk nedlukning af sogne

Kommuner SKAL udstede påbud om nedlukning, når følgende tre kriterier ALLE er opfyldt:

  • +400 incidens (ikke testkorrigeret, da dette ikke beregnes på sogneniveau)
  • +20 smittetilfælde de sidste syv dage
  • +2 positivprocent

Kommunen skal påbyde:

  • At grundskoler, SFO og klubtilbud samt ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner i sognet/kommunen lukkes. Dette omfatter både kommunale, private og selvejende tilbud.
  • At lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter og lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, i sognet/kommunen lukkes. Dette omfatter både statslige, kommunale og private tilbud på Kulturministeriets område.

Kommunen skal ophæve nedlukning af sogne igen, når sognet en uge i træk har været under niveau for ét af ovenstående tre parametre. Det vil sige, at sognet enten har haft en incidens under 400 hver dag i en uge, har haft 20 eller færre nye smittetilfælde på en uge, eller at positivprocenter er under 2 procent hver dag i en uge i træk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Annonce