Annonce
Helsingør

Kom i gang med træningen efter Corona

Per Nielsen er fysisk træner hos Nordsjælland Håndbold.
Set i lyset af den enorme krise vi befinder os midt i, synes det som en bagatel at minde om, at du skal være fysisk aktiv.

I det seneste år har Danmark været vendt på hovedet, og vi oplever noget, som vi aldrig havde forestillet os. Men jeg kan og vil ikke lade motionens gode effekter gå i glemmebogen.

For mange personer har Coronaen været en hjælp til at genopdage gamle interesser, bl.a. er det blevet et hit at gå tur. For andre er den fysiske udfoldelse gået i glemmebogen, og den dårlige samvittighed banker på, på daglig basis. Det kan være svært at mande sig op til at komme i gang igen, og måske ved du ikke, hvor du skal starte.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at voksne er aktive 30 minutter om dagen. Motionen skal udføres i moderat til høj intensitet. Hvis det kniber med tiden, må man gerne dele de 30 minutter op gennem dagen. Dog skal aktiviteten være af minimum 10 minutters varighed. Derudover skal du minimum 2 gange om ugen have pulsen op og være forpustet, dvs. at motionen er med høj intensitet, så din kondition bevares eller forbedres.

Annonce

Så vi skal altså bevæge os 210 minutter om ugen, hvilket kan lyde som en del. I de 210 minutter må der meget gerne indgå en eller to træninger, hvor vores muskelstyrke bliver trænet, hvilket vil sige styrketræning. En god muskelstyrke er vital, især når vi bliver ældre. Ved styrketræning er det nemlig ikke kun vores muskler, der får gavn af træningen, man ser nemlig at ældre, der dyrker styrketræning 2 gange om ugen, har stærkere knogler og sener, end de der er inaktive.

Så, hvordan kan du finde tid til motion? Det centrale er at være fleksibel og gøre motionen til en livsstil. Og husk, al fysisk aktivitet - ikke kun formelle træningsprogrammer – bidrager til din sundhed.

Første skridt

Første skridt til at komme i gang med træning er, at beslutte sig for det. Du skal prioritere din tid, og gøre familien og de nærmeste klar over, hvad det er, du vil i gang med. Det kan være en god ide at alliere sig med en ven, kollega eller et familiemedlem, som kan støtte og opmuntre undervejs i processen. Planlæg din træning så den passer ind i din dagligdag, det gælder både tid og sted. Sæt dig realistiske mål, så du ikke giver op på halvvejen. Lidt træning er bedre end ingenting.

Du kan også skrive en liste over alle de gevinster der er ved at motionere, og fyld på efterhånden som du opdager nye. Det kan være hjælpsomt med en huskeliste, når den første gejst har lagt sig, og man føler sig mindre motiveret.


Skriv træningen i kalenderen, ligesom du ville gøre med en hver anden aftale i løbet af dagen.


I starten vil du måske føle dig lidt kluntet og akavet, det kan være svært at finde sig til rette, det er måske længe siden, du sidst fik sved på panden. Det er helt normalt, men husk samtidig på, at du er i gang med at gøre noget, som er rigtig godt for dig. Har du dage hvor lysten og energien er på lavt blus, er min erfaring, at det er vigtigt at holde rutinen i gang, skru i stedet ned for tempoet. På den måde slipper du bl.a. for den dårlige samvittighed, som ofte melder sig, når man springer over. Du vil opleve en kæmpe tilfredsstillelse, når du har trænet, selvom du ikke havde lyst. Du kan også her huske på listen, som kan hjælpe dig på vej.

Skriv træningen i kalenderen, ligesom du ville gøre med en hver anden aftale i løbet af dagen. Jeg benytter selv min kalender, som en hjælp til at holde mig selv i nakken. Jeg bliver nød til at have plads i min kalender til træning. Ellers tager arbejdet al min fokus.

Bliv en del af et fælleskab og tilmeld dig et hold. Der findes mange forskellige foreninger, der tilbyder aktiviteter. Måske finder du en aktivitet, du er glad for. At blive en del af et fællesskab er en stor motivationsfaktor, og for mange er aktivitet sjovere, når man har selskab.

Meld dig ind i et Fitnesscenter når de åbner igen. I alle fitnesscentre kan man både træne alene, eller melde sig på et af de hold centeret tilbyder. Selvfølgelig kan priserne variere, alt efter hvilket center du vælger.

Et andet værktøj som mange lader sig inspirere af er en fitnesstracker eller skridttæller. En rigtig god måde at holde sig selv i nakken på, for at få gået sine daglige skridt.

Har man ikke træningstasken med på arbejde, skal det første man møder i entreen, når man kommer hjem, være træningsskoene.

Annonce

Andet skridt

Selvfølgelig er det interessant og motiverende at høre hvordan din kollega eller din bedste ven træner og holder sig i gang, men om du kan bruge de samme redskaber, er ikke sikkert. Den bedste strategi for dig er en, der tager dine specifikke behov i betragtning. Prøv at spørge dig selv om følgende. Hvorfor vil jeg dyrke motion, hvilken motion vil jeg dyrke, og hvor tit vil jeg dyrke motionen. Benyt teknologien og moderne værktøjer, såsom applikationer til smartphones og iphones. Teknologiske værktøjer kan være brugbare og motiverende, og du kan følge din udvikling og lave konkurrencer mod dig selv.

Annonce

Tredje skridt

Beløn ​​dig selv. Hver gang du når et mål, skal det fejres det med noget. Det kan være nyt træningstøj, nye sko, et smykke eller en særlig aktivitet med venner eller familie.

Når alt kommer til alt, handler motion om glæde og lyst – dog vil der være tider, hvor lysten ikke vil være der. Men husk på at alt motion tæller, og du gør noget godt for dig selv – og end nu findes der ingen, som har fortrudt en træning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Annonce