Annonce
Debat

Kommentar: Hvor finder man partiet eller listen, som…

Kjeld Damgaard Privatfoto

I november skal vi alle stemme ved det kommende byrådsvalg. Personligt er jeg for første gang virkelig i vildrede om, hvor jeg skal sætte mit kryds.

Det nuværende byråd er jo stærkt præget af de Konservative og især ”dronning Benedikte” og hendes tro væbner og indpisker Jens Bertram, som har sat sig så hårdt på magten, at der stort set ingen opposition er tilbage i det nuværende byråd. Benedikte Kiær har i den forløbne periode ganske vist været afhængig af andre partier og listers støtte – for flertal har de Konservative jo ikke alene. Men det er ret foruroligende, at så få byrådsmedlemmer reelt i den forløbne periode har turdet stå op og sige borgmesteren imod. Der er forbavsende mange sager, hvor kun nogle få mindre grupper har turdet/villet sige fra og stemme anderledes end borgmesterpartiet.

Alle parter vil naturligvis benægte det, og ikke mindst borgmesteren vil rasende benægte alt. Men det er karakteristisk, for de bemærkninger man hører, når talen falder på det mærkelige i den manglende opposition, at det netop er en del af Benedikte Kiærs del-og-hersk politik. Nemlig, at for at få indflydelse og gode poster, så har byrådspolitikerne fra andre partier fået at vide, at hvis de stemmer imod borgmesterpartiet, så forsvinder opbakningen fra borgmesteren.

Annonce

Det er klart, at en sådan ”aftale” ikke står skrevet nogen steder, men reelt er det jo den eneste forklaring på den nærmest fuldstændige forbrødring mellem Konservative, Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti og langt hen ad vejen også Venstre, Enhedslisten og Radikale. De eneste, der har turdet gøre noget andet end at følge diktatet fra borgmesteren er Lokallistens enlige medlem. Ryberg havde imidlertid heller intet at tabe, fordi han ingen betydelige poster fik ved konstitueringen – netop fordi han vel ikke ville fedtes ind i sådanne aftaler. Ryberg og Lokallisten genopstiller imidlertid ikke til november.

Og ser man på de enkelte partier, er det nedslående, hvad man har oplevet i de sidste 3½ år. Socialdemokratiets medlemmer med Claus Christoffersen i spidsen er måske den nærmeste konkurrent til borgmesterstolen. Men den forløbne periode har ikke vist, at partiet havde anden politik end de Konservative. I foruroligende mange sager har der ikke vist sig nogen anden holdning fra Socialdemokratiets side. I utallige bygge- og nedrivningssager har de to partier stået last og brast. I lokalplanssager skal man lede efter reelle forskelle i de to partiers politik – og sådan er det stort set hele vejen igennem. Der skal godt nok andre boller på suppen, hvis Claus C. skal gøre sig forhåbninger om en borgmesterkæde om et halvt år.

Og bliver vi på venstrefløjen, så har SF’s Bente Donkin godt nok været anonym i mindst lige så mange sager. Der har ellers været en tradition for, at hvis man var utilfreds med Socialdemokratiets politik, kunne man da regne med, at SF lige havde en ekstra drejning eller et ekstra lag, som så kunne være et alternativ til at stemme socialdemokratisk. Det er der nok ikke mange, der finder grund til ved det kommende valg – der har ikke været en eneste markant udmelding fra Bente Donkin i den forgangne periode. Så hvis mandatet skal opretholdes, må det blive med stemmer fra vælgere, der stemmer SF uanset om det er folketingsvalg eller kommunevalg.

Enhedslistens to medlemmer har i større grad turdet stemme imod eller være i opposition, men ofte med typisk yderligtgående venstreorienterede begrundelser som en stor del af vælgerkorpset automatisk vil vælge fra. Men der er naturligvis altid proteststemmer i sådanne yderligtgående meninger – men selvom Bodilsen er ny i partiets gruppe, så trænges der til en fornyelse af tankegangen og ikke mindst en foryngelse i byrådssalen.

Det traditionelle midterparti er jo de radikale. Her har Christian Donatzky fået ansvaret for et af de tunge udvalg, nemlig By-, Plan- og Miljøudvalget. Her sidder han imidlertid i mindretal, og selvom han er formand, er hans bevægelsesfrihed stærkt begrænset. Han har også i forbavsende mange sager stemt sammen med Konservative og Socialdemokrater, hvilket har været ganske overraskende for mange – og skuffende for andre. Men også i Donatzkys tilfælde går der stærke forlydender om, at hvis man ikke er med borgmesteren, er man imod. Oversat til dansk betyder det, at man som udvalgsformand har at holde sig i skindet - medmindre man ønsker at møde solid modstand fra borgmesterpartiet i alle andre sager.

Venstres ene medlem, Mette Lene Jensen, har i enkelte sager forsøgt sig med en anden mening, end den der hersker i borgmesterkontoret. Skal hun og partiet overhovedet have en chance ved det kommende valg, skal der naturligvis også vises kant. Spørgsmålet er om ”skyggen” stadig hænger tungt over partiet, efter Johannes Hecht Nielsens borgmesterperiode. Det lykkedes jo især de Konservative at bilde store dele af vælgerbefolkningen ind, at Hecht havde kuppet sig til borgmesterposten i sin tid. De glemte imidlertid at fortælle, at Per Tærsbøl forsøgte sig med et tilsvarende ”kup” – hvilket som bekendt ikke lykkedes. Antallet af venstre-vælgere der altid vil stemme venstre, er vel stort nok til at stemme et mandat ind i byrådet, men Mette Lene Jensen skal kridte skoene kraftigt for at få en kollega i byrådet.


... de samme politikere overser, at de er superheldige, fordi halvdelen af vælgerne overhovedet ikke følger med i lokalpolitik. De læser nemlig hverken et lokalt dagblad eller er på de sociale medier og følger debatten der. Disse vælgere stemmer det samme, som de ville have gjort, hvis der var folketingsvalg og har ingen anelse om, hvem der er medlem af byrådet, eller hvem der stiller op.

Kjeld Damgaard


Så er der Dansk Folkeparti, der i mange år har fået genvalgt Ib Kirkegaard og nu har et tidligere folketingsmedlem som spidskandidat. Også her gælder det, at det er umådeligt svært at se forskel på DF og Konservatives politik i byrådet. Dertil kommer partiets nedtur på landsplan, selvom det er ganske ulogisk at en landspolitisk tendens skal smitte af på kommuneplan. Det burde jo være den førte politik i byrådet, der betyder, hvordan vælgerne stemmer. Men vi kan se – ved hvert eneste byrådsvalg – at de landspolitiske tendenser smitter af på lokalt plan. Vælgere, der falder fra DF, stemmer muligvis i stedet på Nye Borgerlige, hvilket jo i lighed med Enhedslisten er helt uspiseligt for langt størstedelen af vælgerkorpset.

De fleste politikere vil hævde, at ovenstående er totalt misforstået. De vil hævde, at årsagen til den store enighed i byrådet er, at den førte politik naturligvis er fornuftig, og at det bliver belønnet af vælgerne. Men de samme politikere overser, at de er superheldige, fordi halvdelen af vælgerne overhovedet ikke følger med i lokalpolitik. De læser nemlig hverken et lokalt dagblad eller er på de sociale medier og følger debatten der. Disse vælgere stemmer det samme, som de ville have gjort, hvis der var folketingsvalg og har ingen anelse om, hvem der er medlem af byrådet, eller hvem der stiller op. En stor del af vælgerbefolkningen kender dog borgmesteren fra de landsdækkende medier eller fra det pæne billede på valgplakaten, og så får hun naturligvis en hel del stemmer på det. På samme måde som Tærsbøl især i begyndelsen fik mange stemmer, fordi folk kendte ham fra isenkramforretningen – ikke fordi han var Konservativ. Tricket har så (siden Tærsbøls velmagtsdage) været at hive en kendt tidligere minister ind som lokal borgmesterkandidat. Det er et trick, som også andre partier har brugt, tænk blot på Ritt Bjerregaard, der blev overborgmester i København uden nogensinde tidligere i sin karriere at have sat sine sko i en byrådssal.

Det er desværre vilkårene i dag. Der skal en karismatisk eller en kendt person på opstillingslisten for at flytte stemmer i særligt omfang. Og hvis ikke andre partier eller lister i Helsingør finder en sådan, så bliver der ingen nævneværdige forandringer i Helsingør Byråd i næste periode. Og det er på trods af en lang række ”møgsager” og tydelig kritik fra en betydelig del af befolkningen. Problemet er nemlig for de vælgere, der er uenige: Hvor skal de gå hen med deres stemme?

Hvor finder man et parti/liste der ikke vil plastre alle ledige arealer til med byggeri, ikke vil overtræde skovbyggelinjen i alle tænkelige tilfælde, ikke vil stemme for en HH-forbindelse eller ikke lader det lokale museumsvæsen nedsmelte? Hvor finder man et parti/liste som i sidste øjeblik vil kæmpe for at beholde Teknisk Museum i byen? Et museum, som andre ville brække højre arm for at få, som er blevet ringeagtet her i kommunen. Hvor er partiet, som først vil give tilladelse til nyt byggeri, når vejnet, parkeringsforhold, institutioner, kloakker og rensningsanlæg er udbygget og kan tage befolkningstilvæksten? Hvor er partiet/listen, som ikke vil bruge god landbrugsjord til solcellepark? Hvor er partiet/listen som vil kæmpe imod, at flere og flere funktioner bliver lagt over i ”selskaber” eller bestyrelser (f.eks. Forsyning Helsingør, Park og Vej, skolebestyrelser), som er uden direkte demokratisk indflydelse for borgerne i kommunen? Hvor er det parti eller liste, som vil tage hensyn til lokale beboere, som på elendige vilkår bliver jaget ud af deres huse, alene for at skabe plads til en virksomhed? Hvilket parti eller liste vil reelt lytte til borgerne og ikke affeje 1.800 indsigelser mod en lokalplan? Hvilket parti eller liste vil før tilladelser til nyt byggeri tjekke, om det giver indsigtsproblemer for naboerne? Hvilket parti/liste vil sørge for at en lokalplan ikke reelt er besluttet før offentliggørelsen? Hvem vil i fremtiden stemme for, at der ikke bygges urimeligt højt og tæt?

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce