Annonce
Rejser

Kommentar: Kør selv-ferien er langtidsholdbar

Mange ting bliver med tiden så selvfølgelige, at vi slet ikke tænker på genialiteten i dem. Tag bare bilen. Ud over at gøre turen til arbejdet, familiebesøg og indkøb meget lettere har den også revolutioneret vores måde at holde ferie på.

Hvilken frihed har det ikke givet, at man som førstegangskøber af en bil pludselig ikke var afhængig af tog og busser, men kunne køre lige hvorhen, man havde lyst, og undervejs skifte mening, fordi det bare var et spørgsmål om at dreje til højre i stedet for venstre ved næste T-kryds.

I Europa blev kør selv-ferie først populært efter anden verdenskrig, men i automobilens moderland, USA, var det allerede i 1920’erne et fænomen. Hoteller eksisterede, men nu blev der også bygget moteller - en sammenskrivning af motor og hotel.

Verdens første motel åbnede i San Luis Obispo i Californien i 1925 og hed Milestone Mo-Tel. Placeringen var ingen tilfældighed. Den charmerende by ligger præcis midtvejs mellem San Francisco og Los Angeles, som på den tid var en todages rejse ad dårlige veje.


USA, hvor det hele startede, er sammen med Canada måske de ultimative kør selv-lande, når det gælder ferieture.


For familier på farten var motellerne et attraktivt alternativ til hotellerne, som typisk lå ved jernbanestationen i centrum af byen. Motellerne blev placeret ved hovedvejene, og man kunne som regel parkere lige uden for værelset, så det var nemt at håndtere bagagen, mens man på de ofte høje hoteller skulle bakse kufferter ind i elevatoren. Og så var motellerne typisk billigere at overnatte på.

Den nye ferieform skabte en masse andre virksomheder. Tankstationer dukkede op overalt i landskabet, gummi-industrien blomstrede, fordi behovet for bildæk steg dramatisk, der skulle anlægges flere veje, produceres vejkort og guidebøger, bygges campingpladser osv.

På sin vis såre banalt, men også fascinerende.

Kør selv-ferien har vist sig langtidsholdbar, og i år bliver ferieformen måske endnu mere populær end de foregående år, fordi folk har lyttet til virologer, som påpeger, at det i forhold til coronasmitte er sikrere at køre på ferie i egen bil frem for at benytte fly, tog og bus.

USA, hvor det hele startede, er sammen med Canada måske de ultimative kør selv-lande, når det gælder ferieture. I år bliver de helt sikkert ikke lige så populære lande at besøge som tidligere på grund af corona-usikkerheden. Men heldigvis er der også masser af muligheder i Europa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Skyd bjørnen

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce