Annonce
Helsingør

Kommunen opretter helårsherberg for at spare penge: Hjemløse skal blive i Helsingør

Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Det koster Helsingør Kommune penge, når lokale hjemløse søger overnatning uden for kommunens grænser.
Annonce

HELSINGØR: Vinterherberget Porten omdannes til et helårsherberg med fire boliger og tre midlertidige pladser. Det har Social- og Beskæftigelsesudvalget besluttet.

Formålet er, at Helsingør Kommune sparer op mod en halv million kroner samtidig med, at de kan forbedre deres tilbud til socialt udsatte borgere.

- Det er en win-win, siger formanden for Social- og Beskæftigelsesudvalget, Marlene Harpsøe (O), og fortsætter:

- Når de hjemløse borgere er i andre kommuner, har vi svært ved at arbejde med dem socialt- og sundhedsfagligt. Vi kan bedre hjælpe dem, hvis vi får dem til Helsingør Kommune. Og så sparer vi penge på det.

Annonce

Bliv hjemme

Mangler man tag over hovedet, kan man frit opsøge et herberg - også i andre kommuner end den, man kommer fra. Uanset hvad sendes omkostningerne dog til hjemkommunen.

Antallet af lokale borgere, der søger herbergstilbud i andre kommuner, skal derfor bringes ned. Blandt andet af den grund udvider man driften af Porten, der normalt kun holder åbent fra december til april.

Center for Social Særlig Indsats, der kom med forslaget, forventer, at den udvidede drift af herberget beløber sig til 1,1 millioner kroner.

- Nogle gange opstår der progressive idéer i pressede situationer, siger formanden for Social- og Beskæftigelsesområdet, Marlene Harpsøe. Foto: Lars Johannesen

Besparelserne, derimod, forventes at være knap 1,6 millioner kroner, såfremt tre af de Helsingør-borgere, der sidste år valgte fremmede herberger, i stedet vælger et kommunalt tilbud, samt at én plads besættes af en borger udenbys fra.

Hvorvidt, hjemløse helsingoranere vælger at overnatte i Helsingør frem for udenbys, er dog ikke til at sige. Det afhænger udelukkende af den udsatte borgers egne ønsker.

- Vi kan ikke bestemme, at man skal overnatte lokalt. Men vi vil prøve at lokke til, at man tager ophold lokalt, siger Marlene Harpsøe.

Annonce

Sort hul

Samlet set opsøgte 37 Helsingør-borgere i 2019 herberger i andre kommuner. Til sammen havde de 3.617 overnatninger, hvilket kostede Helsingør Kommune 5,4 millioner kroner.

Det er unødigt store udgifter, vurderede Social- og Beskæftigelsesudvalget, idet Porten i forvejen har faciliteterne til at fungere som helårsboliger, samt at de er stået tomme i månederne fra april til december.

Herberget holder til på Fiolgade 17A. Foto: Lars Johannesen

- Jeg kan ikke svare på, hvorfor vi ikke har tænkt på det før. Nogen gange får pressede forhold en til at tænke ud af boksen. Det skal vi blive bedre til, forklarer Marlene Harpsøe.

Det er imidlertid lykkedes for Center for Social Særlig Indsats, der med forslaget sikrer væsentlige besparelser.

- De penge, vi sparer, ryger ikke i et sort hul. De bliver prioriteret til velfærd. Jeg ved endnu ikke til hvad, men de kommer til at styrke socialområdet, lover Marlene Harpsøe.

Porten træder i kraft som helårsherberg til april. Indtil da har herberget dog åbent, som det plejer at have fra december til april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce