Annonce
Helsingør

Kommunens tilbud: Forlad ghettoen og få op til 40.000 kr.

Kommunen vil tilbyde et økonomisk beløb til de beboere, der skal genhuses i Nøjsomhed. Foto: FOTO LARS JOHANNESSEN 4526705353

Helsingør Kommune vil tilbyde beboere i Nøjsomhed mellem 15.000 og 40.000 kroner for at acceptere opsigelse. Målet er nå under 1000 beboere i 2020.

Annonce

Nøjsomhed: Hvordan kan man få minimum 85 beboere til at acceptere en opsigelse inden udgangen af 2020?

Kommunen har et bud: At tilbyde dem en gulerod i form af et kontant beløb på mellem 15.000 og 40.000 kroner.

I dagsordenen til et ekstraordinært møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget fremgår det således, at kommunen vil give et økonomisk tilskud på i alt 1.9 millioner kroner for at "stimulere" den frivillige fraflytning.

Målet er at komme under 1000 beboere inden udgangen af året, for i så fald vil Nøjsomhed ikke længere blive betragtet som en ghetto - og dermed slipper kommunen og boligselskabet ud af en knibe, der lurer lige om hjørnet: At få stemplet som en 'hård ghetto' og et krav om at nedrive eller sælge 60 procent af boligerne. Ved den seneste optælling var der 1084 beboere.

- Boliggården og Helsingør Kommune er derfor nødt til i fællesskab at stimulere fraflytningen fra boligområdet, således at antallet af beboere midlertidigt kommer under 1.000 beboere pr. 1. januar 2021. På den måde opnås et 'helle', da boligområder med mindre end 1.000 beboere ikke er omfattet af almenboliglovens regler om udsatte boligområder, fremgår det af dagsordenen til Social- og Beskæftigelsesudvalgets møde.

Annonce

"Afgørende med ekstraordinær indsats"

Administrationen vurderer at, "det er afgørende, at der gøres en ekstraordinær indsats for at ændre beboersammensætningen inden 31. december 2020, hvis Nøjsomhed/Sydvej skal undgå at blive en hård ghetto. Arbejdet skal ske sideløbende med, at der arbejdes videre med den fysiske helhedsplan."

Konkret foreslår kommunen en model for 'bevilling af flyttehjælp', hvor beboerne kan få følgende beløb udbetalt, hvis de går med til frivillig fraflytning:

Et grundbeløb på 15.000 kroner ydes til alle lejemål, og derudover kan man få 5.000 kroner ekstra per barn (dog maksimalt tilskud til 3 børn). Hvis husstandens årsindkomst er under 234.000 kroner om året, er det desuden muligt at få yderligere 10.000 kroner.

Dvs. maksimalt er det muligt at få 40.000 kroner udbetalt. Det gennemsnitlige beløb er 25.000 kroner.

Formanden for Social- og Beskæftigelsesudvalget Marlene Harpsøe kalder situation for "fuldstændig urimelig", og hun kommer med en hård kritik af ghetto-loven, der ifølge hende sætter kommunen i et enormt tidspres:

- Jeg er rigtig vred. Vi står med pistolen for panden. Ifølge loven skal vi flytte 96 familier ud af Nøjsomhed inden udgangen af 2020. Hvis vi ikke gør det, bliver Nøjsomhed en hård ghetto, og så er det 304 familier, der skal ud. Det er et helt enormt tidspres og det er en fuldstændig absurd og urimelig situation at sætte os i, siger Marlene Harpsøe, der er byrådsmedlem for Dansk Folkeparti.

Hun mener ikke, at man løser sociale problemer og integrationsudfordringer ved at flytte folk fra ét sted til et andet.

- Kommunen bliver tvunget til at flytte folk fra a til b, men jeg tror ikke, at det vil ændre noget.

Harpsøe peger også på, at de 1,9 millioner kroner jo skal findes et sted i kommunens budget.

- Jeg er bange for, at nogle vil sige, at pengene kan tages fra ældre- og socialområdet, hvor der i forvejen er blevet sparet.

Annonce

For at undgå uvished

Borgmester Benedikte Kiær forklarer, at det også handler om, at de borgere, der gerne vil fraflytte frivilligt, ikke skal tvinges til at vente længe i uvished, mens retssager står på.

- Vi ved, at der er en beboergruppe, der vil gå i retten, fordi de synes, at lovgivningen er diskriminerende. Det betyder, at dem, der bor i de her opgange kan se frem til måneders - måske års - usikkerhed. Det må ikke være en særlig rar situation at være i, siger borgmesteren.

Hun kalder det dog "ærgerligt", at kommunen skal bruge penge på tilskud til beboerne:

- Vi havde en forventning, at det her ville koste penge, for vi skal sikre, at det bliver gjort ordentligt, når det gælder de borgere, der bliver ramt. Men det er ærgerligt, siger borgmester Benedikte Kiær fra Det Konservative Folkeparti.

Som Helsingør Dagblad tidligere har beskrevet, har en del af beboerne givet udtryk for, at de vil nægte opsigelserne og gå rettens vej. Dermed har Boliggården og kommunen en udfordring med at komme af med ghetto-stemplet inden deadline - hvis det er ikke er sket ved årets udgang, vil Nøjsomhed blive en 'hård ghetto'.

Her har især Beboergruppen kæmpet hårdt imod tvangsflytningerne.

– Da flere alternative løsninger er blevet fremlagt adskillige gange over for byrådet/Boliggården, og de konstant er blevet ignoreret med argumentet om tidspres, er vi klar til at starte sagen op i retten, når opsigelserne modtages. Flere har allerede afleveret personlige dokumenter og fuldmagt til advokaten, og resten kommer løbende, har Riad Salamoun, der er medlem af Beboergruppen, tidligere udtalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: Der skal ikke så meget til…

Annonce