Annonce
Kultur

Kongerækken: Sex, tigre og tønder på Kronborg

Poul Grinder-Hansen og Jim Lyngvild glæder sig til at få publikum indenfor.
Der er både noget til historienørderne og de nysgerrige blikke, i den nyåbnede udstilling om den danske kongerække på Kronborg.

Når Jim Lyngvild sammen med Kronborg Slot fortæller historien om de danske konger, har han ladet sig inspirere af de mest farverige historier, som Kronborg og kongerækken byder på. Derfor byder den kommende udstilling både på seksuelle eskapader og tigerjagt.

- Historiebøgerne fortæller altid de mest kedelige historier først. Når man hører ordet Kongerækken, er man jo ved at dø af kedsomhed. Men der gemmer sig et væld af fascinerende historier om kongerækken og Kronborgs historie, og dem vil jeg gerne fortælle på en måde, som underholder og giver folk viden og lyst til at gå hjem og lære mere«, siger Jim Lyngvild.

Beskueren blæses bagover

Nu kan man opleve Jim Lyngvilds storslåede billeder af fortidens konger og dronninger, når Danmarks kongerække for første gang i over 400 år igen pryder væggene på Kronborg Slot. Efter en lang coronaforsinkelse åbnede designeren Jim Lyngvilds udstilling af kongerækken på Kronborg onsdag, hvor tre meter høje portrætbilleder blæser beskueren bagover med deres dragende og fascinerende beretning om Danmarks monarki.


Frederik 2. skabte tapeterne som en form for propaganda for at vise, at vi er fucking fede i Danmark - og lidt federe end svenskerne

Jim Lyngvild


I samarbejde med Kronborg Slot er billederne gentænkt som vægtapeter til det gamle kongeslot. Krydret med rekonstruerede dragter og billeder af scener, der kunne have udspillet sig her på slottet, puster Lyngvild liv i den danske kongerække. Særudstillingen suppleres af et lydspor, hvor du kan høre Jim Lyngvild og Poul Grinder-Hansen, seniorforsker på Nationalmuseet, ”battle” på historiske fakta og fortolkninger.

Annonce

Vi er fucking fede

Det er ikke første gang, at kongerækken våger over Kronborg Slot. Frederik 2. fik i sin tid vævet 43 kongetapeter, eller gobeliner, til Dansesalen. Tapeterne afbildede 101 danske konger; fra sagnkongen Dan til Frederik 2. selv og hans søn Christian 4. Grunden var selvfølgelig, at kongens svenske ærkerival, Erik 14, på samme tid havde bestilt en serie vægtapeter med den svenske kongerække. Men hvis man tilføjer et par mytiske sagnkonger, er den danske kongerække længere og dermed mere imponerende end den svenske.

Kongerækken på Kronborg

Fra 21. april til 24. oktober 2021
Pris: voksne 125 kr., børn gratis Billetten giver også adgang til resten af Kronborg Slot

Bemærk: Pga. covid-19 skal du ved køb af billet vælge det tidspunkt, hvor du ønsker adgang til udstillingen Kongerækken på Kronborg. Du har derefter adgang til udstillingen i 1 time. Du kan besøge resten af slottet før og efter din tidsbestilling (dog samme dag). Det er i begrænset omfang muligt at købe adgang til et tidspunkt i døren. Hvis du vil sikre dig adgang på dit ønskede tidspunkt, skal du købe din billet online på forhånd.

Udstillingen her spiller både på fakta og fantasi, og for at skelne de to, kan du høre Jim Lyngvild og seniorforsker Poul Grinder-Hansens snak om nogle af billederne.

Er det for eksempel ikke lidt overdrevet at vise Frederik 2. i en tigerjagt? Og hvorfor vise Harald Blåtand i en tønde? Vi kan godt afsløre, at svarene kan overraske, og at det ikke er første gang i historien, at fantasien spirer.

På udstillingen kan du altså høre de to herrer diskutere i et underholdende opgør om fakta og fantasi. Lydsporet skal du høre på din egen mobiltelefon via app’en Useeum. Den kan du allerede downloade nu på Google Play og på AppStore.

Find din billet og tid på:

kongeligeslotte.dk

- Frederik 2. skabte tapeterne som en form for propaganda for at vise, at vi er fucking fede i Danmark - og lidt federe end svenskerne. Den svenske konge havde pralet med, at han kunne spore sin slægt tilbage til Noa. Derfor vælger den danske konge at lave et stort propaganda-arbejde, hvor han viser, at han har 100 slægtsled tilbage til Kong Dan.

- Det er lidt af en drengedrøm at udstille på Kronborg. For mig er det kronjuvelen blandt de danske slotte. Og så er det et slot fuld af hemmeligheder, som jeg nu glæder mig til at afsløre og fortælle videre. Kronborg har nogle helt særlige muligheder for at folde historien om de danske konger og dronninger ud«, fortæller Jim Lyngvild.

I særudstillingen kan man også se seks af de originale kronborgtapeter

Annonce
Helsingør For abonnenter

Han skal stå i spidsen for spare-ramt udvalg: - Det bliver svært, men jeg vil tage kampen op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Pengene værd eller ej: - Hvis valget står mellem kernevelfærd og Catch, vil Catch være stedet, man skal finde pengene

Navne For abonnenter

Ib og Jeanette valgte at stå af hamsterhjulet: Nu bruger de deres tid på at være noget for andre

Helsingør

Forhindringsløb: Stien rundt om Gurre Sø blokeret af fældede træer

Livsstil

Med turbåd på Øresund: Et hav af muligheder

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Erhverv For abonnenter

Det tynder ud blandt kunderne: - Man skal efterhånden være heldig, hvis der kommer én forbi, som gerne vil klippes

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Helsingør

Drama på Blichersvej: Løbehjulskører blev kørt ned på cykelstien

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Helsingør

Weekend-lejre for østeuropæiske lastvognschauffører generer beboere: - Det er ulækkert!

Sport For abonnenter

Forsvarsgeneral nedtrykt efter uafgjort: - Det værste pointtab i min FC Helsingør-tid

Helsingør

Corona-bingo på Helsingør Lilleskole: Gaverne bliver bragt til døren, så bedstemor trygt kan spille med

Annonce