Annonce
Helsingør

Kovending: Aftale er klar om nye seniorboliger på omstridt mark

Køerne bag hegnet skal finde sig et andet sted at græsse, for nu skal der bygges senior-boliger på området langs Rasmus Knudsens Vej ud mod Esrumvej. Foto: Lars Johannessen
Stort flertal i Helsingør Byråd har bestemt, at der skal trods kritik skal bygges på areal ud mod Esrumvej.

HELSINGØR: Det er bare en mark, hvor der står en flok køer og græsser. I de seneste uger har arealet ved Rasmus Knudsens Vej ud mod Esrumvej dog været en regulær politisk slagmark, men nu er kampen afsluttet – med det resultat, at der åbnes for byggeri af 55 almene, senior-venlige boliger på det kommunalt ejede område, som nogle politikere og den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening ellers havde ønsket helt at friholde for byggeri.

- Men når der nu skal bygges, så er det da en god idé, at det bliver alment og ældre-egnet. Det mangler vi i Helsingør. Boliger, som folk har råd til at betale. Og vi kan godt unde ældre at bo et godt sted, siger Helle Øelund, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Helsingør.

Meget velegnet sted

Udviklingen i byrådet mandag aften kan kaldes en kovending for flere partier. Forleden overvejede blandt andet De Konservative nemlig at droppe planerne om boligbyggeri på marken her og nu.

Men hektisk politisk aktivitet i weekenden gjorde altså, at der blev landet en aftale mellem De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale, som også Lokaldemokraterne og Enhedslistens Allan Berg Mortensen kunne stemme for - 22 ud af de 25 medlemmer af Helsingør Byråd.

- Alle har vidst, at der på et eller andet tidspunkt ville blive bygget, og det her er altså et meget velegnet sted, sagde Jan Ryberg fra Lokaldemokraterne på byrådsmødet.

Annonce

Siden 1989

SF, Jørgen Bodilsen fra Enhedslisten og Venstre stemte ikke for forslaget. Blandt andet på grund af stedets landskabelige kvaliteter vil de slet ikke have bygget på arealet, som ellers har været udlagt til byggeri siden 1989.

- Når man først en dag har bygget, så er området ødelagt for evigt, erklærede SF's Bente Borg Donkin.

Ja-stemmerne påpegede dog, at det kommende byggeri vil være skånsomt og efterlade en stor del af området grønt som i dag. Antallet af boliger på arealet er da også i den nye aftale barberet voldsomt ned i forhold til den oprindelige plan fra 150 boliger til nu 55 boliger i op til to etager.

Der vil være tale om almene lejeboliger. Og de skal som nævnt være ældre-venlige, hvilket øjensynligt har været et afgørende punkt for De Konservative.

Helsingørs almene boliger

29 procent af Helsingørs boligmasse er i dag almene boliger.

Det betyder, at Helsingør har ganske mange almene boliger - i hvert fald sammenlignet med hele landet, hvor cirka 20 procent af boligmassen er almene boliger.

Fra 1993 frem til i dag har Helsingørs andel af almene boliger ligget stabilt på 27-28-29 procent af boligmassen.

I Hillerød ligger andelen af almene boliger på 16,9 procent. I Fredensborg er andelen af almene boliger på 27,4 procent.

I disse år bliver der bygget tusindvis af nye boliger i Helsingør. Langt størstedelen af dem er private boliger, hvilket kan rykke ved Helsingørs procentmæssige andel af almene boliger.

Annonce

Befolkningspleasing

Ældreboliger eller ej, lokale beboere i Rasmus Knudsens Vej-grundejerforening er ikke tilfredse med afgørelsen mandag aften. Her var håbet faktisk mere byggeri på den kommunale del mod Esrumvej og mindre byggeri på den nordlige del, hvor der i dag ligger blandt andet uddannelsescentret U/Nord, Kronborg Kollegiet og Helsingør Ungdomsskole.

Her tillader den lokalplan, som blev vedtaget mandag aften nu byggeri af cirka 230 boliger i op til tre etager. Det er for højt og for massivt, mener beboer-talsmand Jens Ole Kirkegaard og vurderer, at der er hensynet til U/Nord, som gerne vil sælge deres areal for at få penge til en ny skole tæt på Helsingør Station, som har været afgørende.


Når man først en dag har bygget, så er området ødelagt for evigt

Bente Borg Donkin, SF


- Det er brandærgerligt, at kommunen ikke fra starten melder klart ud, at det her handler om to vidt forskellige områder. Man laver et politisk kneb og lancerer, at der må være tre etager og hundredvis af boliger over det hele, men ender med at skære det ned til to etager og 55 boliger på kommunens egen grund. Byggeriet burde have været spredt ud, men i stedet giver byrådet mulighed for maksimal profit på den ene grund og laver så noget befolkningspleasing på det andet område, siger Jens Ole Kirkegaard.

I aftalen, som blev vedtage, står der, at De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale "ønsker at sikre de grønne værdier og skabe de bedst mulige rammer for at få bygget almene seniorboliger og seniorboligfælleskaber". Samtidig forklares det, at partierne vil "sikre, at det er et velfunderet almen boligselskab med god erfaring inden for det almene boligområdet, der vinder opgaven med at bygge de almene boliger".


Hvorfor har Rasmus Knudsen fået en vej opkaldt efter sig?

Her er Helsingør Leksikons forklaring på vejnavnet Rasmus Knudsens Vej:

"Vejens navn skyldes civilingeniør Rasmus Knudsen, som i en lang årrække var ansat på Helsingør Skibsværft og som på et tidspunkt blev underdirektør. Han blev medlem af bestyrelsen og senere formand for den betydningsfulde Industriforening.

I denne forening var værftet repræsenteret i daværende Helsingør Tekniske Skole på Søndre Strandvej, og som Industriforeningen stod bag oprettelsen af.

Rasmus Knudsen var engageret i skibsbyggeruddannelsen og initiativtager til oprettelsen af et teknisk bibliotek. Dets fundament bestod af en omfattende samling, som Industriforeningen havde bygget op, noget nyt og banebrydende for den tid."

Vejen fik sit navn i 1965 og førte ned til Helsingør Teknikum, som blev opført i de år - og havde plads til det omfattende tekniske bibliotek.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Slagter Baagø fylder 100 år: - Jeg skal sgu nok dø med støvlerne på og kniven i hånden

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Dollar-milliardær har kastet sine penge og kærlighed på gammelt Helsingør-skib: Funchal får en ny chance

Navne For abonnenter

Børnene var Asgers drivkraft: - Jeg møder jævnligt folk, der fortæller mig, at min far var den mest fantastiske lærer

Helsingør

Der var mord, grin og masser af musik i "Strien"

Navne For abonnenter

Asger var altid hjælpsom og fuld af gode ideer

Nordsjælland

Kom gratis til debat om Helsingørs store kulturforbrug

Erhverv For abonnenter

Thomas smed karrieren i skraldespanden og kastede sig ud som eventyrer: Siden har han ikke set sig tilbage

Debat

Unge-debat: Film og serier skader os mere, end vi tror

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Sarah tog sit livs valg midt i personlig krise: - Min søn begyndte at skrige helt uhæmmet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Pegede på ansat: Dreng viftede med pistollignende genstand på burgerbar

Sport For abonnenter

Fra favorit til konstant underdog: - Nu bliver vi straffet benhårdt hver gang

Helsingør

Mens corona-smitten stiger: Mange flere af os skal behandles for senfølger

Annonce