Annonce
Helsingør

Kronborggymnasterne: Giv os plads

Elitepigerne træner i en af de små sale. Også her skal tungt udstyr bæres ud og siden tilbage i depot efter træning.
For de frivillige er gymnastiktræningen en endeløs opgave med at slæbe ofte tungt udstyr ud og på plads igen før og efter træningerne.
Annonce

HELSINGØR: De knokler løs. Nede i salen er nogle af trænerne allerede en time før, træningen begynder denne tirsdag gået i gang med den kæmpe logistiske udfordring, som indleder alle træningspas. En af lederne, Søs Hougaard, stormer rundt og koordinerer, hvad der skal bruges i dag. Springgrav, madrasser, barrer, bomme…

Ja, alt, hvad der skal til for at lave ti stationer til forskellige øvelser, så pladsen og tiden kan udnyttes optimalt, skal hver gang etableres. Bogstaveligt talt tonsvis af udstyr skal flyttes fra depotrummene og ud i dels den store sal, dels de to små, som ligger oppe i stueniveau.

Per Vilstrup-Clausen foran springgulvet på 20 gange 30 meter,  som skal slæbes ned og samles i salen og retur til depotrummet oppe i stueniveau, hver gang der er konkurrence.

Det er endnu en træningsdag for Kronborggymnasterne i salen - eller salene – på Helsingør gymnasium. Piger kommer dryssende med sportstaskerne, enkeltvis, i små grupper eller sammen med forældre. Nogle af de første, der ankommer er elitepigerne, som begynder opvarmningen i en af de små sale.

Der skal trænes i et par timer, og så skal det hele pakkes væk igen, så gymnasiet eller andre kan bruge salene. Om og om igen.

Et møjsommeligt Sisyfos-arbejde uden ende, der gentages mindst fem gange om ugen, så godt 250 gymnaster fra rollinge-tumle-niveau til elite kan træne. TEAMGYM Helsingør med omkring 500 medlemmer har samme problem. Kronborggymnasterne har børnegymnastik, forælder/barn, motorikfabrikken, parkour, jump4Fun, Open Gym, voksenmotion og konkurrencegymnastik for alt fra amatører til elite med drømme om VM og måske endda OL.

- Det er et kæmpe arbejde at være frivillig her. Man behøver ikke at gå til fitness, fortæller Per Vilstrup-Clausen.

Bag ham knokler de frivillige med at sætte udstyr frem i de to små sale på hver 200 kvadratmeter og den store på 800 kvadratmeter.

- Ja, og bagefter skal det hele tages ned igen og pakkes væk i depoterne. Det er en slags tredimensionel Tetris at få plads til det hele, fortæller han.

I depotrummene ligger alt udstyret sirligt arrangeret  fra gulv til loft: Måtter, høje og lave bomme, trampoliner, heste og alt det andet, der skal bruges til træningen.

- Når man har været med til sådan en omgang fredag eftermiddag, drikker man et glas rødvin med god samvittighed bagefter, griner Per Vilstrup-Clausen.


Det er et kæmpe arbejde at være frivillig her. Man behøver ikke at gå til fitness

Per Vilstrup-Clausen


Men bag latteren, lurer alvoren. Kronborggymnasterne vil gerne have deres egen sal, så man kunne minimere slæberiet, som tager virkelig meget tid for de frivillige. Men den slags er dyrt. En 1.200 kvadratmeter hal, som dem de har i Aalborg, Nakskov eller Kastrup, er en kostbar affære. Så derfor har man set sig om efter alternative løsninger til en ny hal i den tocifrede millionklasse.

- Vi har blandt andet kigget på noget industribyggeri nede på Støberivej, som er til leje fra november måned. Men kommunen afviser det. Center for By, Land og Vand har kigget på det, men har sagt nej, med den begrundelse, at man kun vil have industri i området. Det virker lidt besynderligt, for lige rundt om hjørnet ligger der en skole, og et stenkast væk ligger der et hotel, siger Dorthe Steen Wiedenbein, en af de mange frivillige ledere.

Sisyfos

Sisyfos er i græsk mytologi en sagnkonge fra Korinth. Han snyder døden, ved at lænke ham, første gang han kommer efter kongen. Men den hybris bliver straffet af guderne og Sisyfor dømmes til at opholde sig i Hades (helvede), hvor han for evigt  skal trille en kæmpestor sten op ad en bakke. Hver gang han nærmer sig toppen, ruller stenen ned igen, og han må starte forfra om og om igen.

Og det er ikke kun for de frivillige ledere, at redskabs-Tetris er en udfordring. I årene mellem 2016 og 2018 havde klubben ansat den professionelle polske instruktør, Dariusz Dobrin, som hurtigt fik skat gode resultater med de lokale elite-gymnaster.

- Men han gad ikke slæbe redskaber mere og rejste videre til klubber med bedre halforhold,  siger Dorthe Steen Wiedenbein.

Og i hallen på Helsingør Gymnasium slæber de udstyr. Som den sidste klub i Danmark, tror Dorthe Steen Wiedenbein.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce