Annonce
Debat

Kronik: Fortæl Helsingørs historier på ny

Nicolai Juel Vædele er snart forhenværende museumsinspektør for Museerne Helsingør.
Annonce

Der er nok at være stolt af i Helsingør. Bare ikke kommunens egne museer. Der mangler retning og nye udstillinger, økonomien er presset, medarbejdere og ledelse er på vej væk, det tvær-regionale museumssamarbejde er ophørt og besøgstallene er stagneret. Kulturstyrelsen kritiserer museernes styringssetup og kommunen for ikke at rette op på mangeårige dårlige forhold.

Kan den dårlige spiral vendes? Her er nogle konkrete bud og ideer som kommunens politikere kan tage med ind i det kommende valgår.

Hold fast i målet om radikal forandring: Hold fast i det overordnede politiske mål, I blev enige om i årets budgetaftale: Radikal forandring af museumsvæsnet og byens fortælling. Se bort fra den eksisterende organisation, lokationer og udstillinger. Luk dem med årsskiftet og stil jer selv og ikke mindst byens borgere spørgsmålet: Nu har vi chancen; hvordan vil vi gerne fortælle Helsingørs spændende historie på ny?

Helsingør er rig på historier, som er både lokale, danske og verdenshistorie. Ude i verden er byen kendt for Hamlet, Kronborg, Holger Danske, Sundtolden, Museet for Søfart og den historiske bykerne. Det kommer til at gøre ondt på vælgerbefolkningen og politikere at bortvælge de historier, som kommunen ikke har råd til at fortælle. Men hellere rive plasteret af nu end den langsomme død, som Kulturstyrelsen har dokumenteret i sin evalueringsrapport.

Byg en unik og gigantisk midlertidig skulptur, der fortæller byens historier: Når kommunen lukker sine egne museer, står man i en periode uden egen lokation at fortælle byens historie og undervise fra. Kronborg og havnen er det centrale sted, der rammer hele byens historie ind. Der skal vi bygge en overvældende, midlertidig skulptur, hvorfra de mange historier kan udgå.

En overvældende midlertidig kunstinstallation foran Kulturværftet med appeal til besøgende fra hele verden: Køl og spant i 1:1 af vagtskibet Fregatten Hvide Ørn, der løb af stablen i 1753. En installation på en 33 m lang midlertidig bedding syd for Museet for Søfart vil give et imponerende perspektiv på Kronborg.

Hvorfor det? Helsingør vil øjeblikkeligt skabe en visionær og radikal forandring af den måde vi fortæller byens historier på. Skulpturen er meget mere end blot et levende indblik i, hvorledes et 1700-tals skib bliver til, og hvor lidt der skal til for at kunne føre os på eventyr. Den storladne lokation ved indsejlingen til Østersøen, op ad Kronborg, dokken og Kulturværftet giver mulighed for at fortælle alle Helsingørs historier med nye perspektiver: Hamlet kan spilles på kølen, Museet for Søfart kan eksemplificere 1700-tallets handelsruter i Asien, Sundtoldens Dage kan afholdes rundt om skulpturen, Kronborg og Nationalmuseet kan forny sin fortælling om verdens knudepunkt i Sundtoldstiden, byens tidlige og sene værftshistorie kan formidles.

Kulturværftet kan producere koncerter med spektakulære scenografier og vi kan få hele verden til at kigge på vores stolte by med nye briller. Foran skulpturen er der plads til undervisningsprojekter, Kloge Hænder, og samarbejder med CATCH, Kulturværftet og kommende uddannelsesinstitutioner, ikke mindst bådebyggerskolen. Det kan blive radikal formidling med en unik kant og i potentielle samarbejder med dygtige aktører både lokale og nationale, som vi endnu kun har anet konturerne af.


Lad Bjarke Ingels og gode lokale og nationale efterskolefolk designe en smuk og spændende efterskole

Nicolai Juel Vædele


Gør Helsingørs historiske bykerne til UNESCO Verdensarv: Tag på rundtur i de danske provinsbyer. I Skandinaviens. Eller i hele verdens byer. Og du vil opdage at Helsingørs bygningsmæssige kulturarv er mindst lige så storslået og unik som Kronborg, Sundtolden og Hamlet. Få andre steder på kloden findes en så sammenhængende fredet og historisk interessant samling gamle mursten. Det er på tide, at vi i Helsingør tager næste skridt om, hvordan vi gerne vil passe på og formidle dem. Vi skal spørge os selv, hvordan vi nænsomt og bæredygtigt gør den historie og bykernen til et omdrejningspunkt for kommunens kommercielle kulturindtægter i de kommende år? Igangsæt et arbejde, der får udpeget bykernen som UNESCO verdensarv i tæt samarbejde med Nationalmuseet, Museet for Søfart, store fonde og internationale kapaciteter. Brug de dygtige kompetencer, der allerede findes i byen og tilkøb flere i det omfang, det er nødvendigt.

Etabler en efterskole på Marienlyst Slot: Tidligere husede Marienlyst Slot byens museum. Det er lang tid siden og nu står Helsingørs klassicistiske og fredede lystslot, tegnet af Nicolas-Henri Jardin, som et mørkt og tomt mindesmærke over gode viljers manglende formåen. Skarpe iagttagere spørger, om det er en kommunal kerneopgave at drive og vedligeholde det tomme slot? Her er et forslag; lad Bjarke Ingels og gode lokale og nationale efterskolefolk designe en smuk og spændende efterskole. Med flotte undervisningslokaler og værelser gravet ned i slottets smukke haveanlæg. Med arkitektonisk inspiration fra Louisiana, Museet for Søfart og ikke mindst Louvre vil vi kunne få en undervisningsinstitution og parklignende campus-område, der som Herluftsholm Kostskole og Sorø Akademi vil kunne bringe unge mennesker viden og dannelse, udvikle byens smukkeste rekreative uderum og gøre os alle sammen stolte i mange generationer frem.

Hvordan skal det finansieres? Med et kommunalt museumsvæsen i mølpose kan kommunen skaffe sig et økonomisk råderum på knap fem millioner kroner. Kulturstyrelsens rapport dokumenter, at det er alt for lidt til at drive fire forskellige museumslokationer. Til gengæld ville fem millioner kroner være en hulens masse penge til at løbe arbejdet om Hvide Ørn og en UNESCO-certificering af bykernen i gang. Hvis kommunen frigør sig fra lejekontrakten på Skibsklarergården, sælger Flynderupgård til et bedre formål end museum og udlejer Marienlyst Slot er det ikke utænkeligt, at kommunen kan skabe sig et økonomisk råderum på mere end 10 millioner kroner årligt til at fortælle byens historier på en ny måde.

God valgkamp!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Den ukendte hospitalsnormering

Annonce