Annonce
Rejser

Kunsten dukker hele tiden op på gågaden i Holstebro

"Borgerne i Holstebro" har hentet inspiration fra den franske billedhugger Auguste Rodíns "Borgerne fra Calais". Foto: Morten Stricker
I Holstebro forenes kunst og gågade som få andre steder. Hovedattraktionen er en kvinde, der nok er klejn i statur, men så værdifuld, at hun gemmes væk om natten.

Min svigermor sagde det bedst. Alle svigermødre og mødre før og efter hende har nok sagt det samme, bare i andre vendinger.

"...så bliver han lang i ansigtet," ville hun formulere det, når hun skulle bedømme, hvorfor en shoppingtur ikke var noget for svigerfar.

Han protesterede aldrig. Smilede nærmere triumferende.

For jo, svigerfar - og mænd generelt - har det med at blive lange i ansigtet ved synet af butiksstativer, krukker og kjoler. Det er, som om mændene får en serie af gratis gab med i købet, når kvinderne køber en vare.

Den undskyldning dur bare ikke i Holstebro. Her findes ikke en god grund for at gå og skrabe i jorden som en fornærmet teenager, fordi man igen er overladt til sig selv, mens fruen handler. Der er nemlig altid noget andet at kigge på.

Mere kunst

"Kunst og kultur skal ud til borgerne". Det har været Holstebros mantra i mere end 50 år.

Højdepunktet er "Kvinde på Kærre", der er lavet af Alberto Giacometti. Ikke alle fra Holstebro var tilfredse med, at den lille figur i 1960'erne havde kostet dem 210.000 kroner: Det var hun alligevel for tynd til at koste - på alle måder. I dag vurderes kunstværket til en værdi, der overstiger 100 millioner kroner, og på trods af prisskiltet står "Maren" midt i gågaden.

"Maren" er hjørnestenen, men bymidten byder på et væld af skulpturer både langs gågaden og tæt derved.

Her er tre andre kunstværker, man også kunne besøge:

1. Astrid Noack har flere skulpturer stående i byen. Foran Holstebro Museum står et af hendes hovedværker, der forestiller Anna Ancher.

2. "Trylleklippen" står i Lille Østergade og er stor som en klippe, men er lavet i fiberbeton. Den kan bestiges via en trappe.

3. Foran Holstebro Kirke står den færøske billedhugger Hans Pauli Olsens skulptur "Kirken", der forestiller en gigantisk hånd, der rækker Holstebro Kirke frem til menigheden.

Fryd eller flugt?

Jo, der er også shopping for både mænd og kvinder. Butikker, restauranter og alt midt imellem smyger sig fra Den Røde Plads i syd og videre ind på Nørregade, den egentlige gågade, og til nord, hvor Borgerne fra Holstebro står. Borgere fra Holstebro kan man møde hvor som helst, men Bjørn Nørgaards kunstværk "Borgerne fra Holstebro" findes kun ét sted.

På toppen af Nørregade er 12 menneske-afstøbninger eleveret, så de kan betragte byen og blandt andet se på selvsamme Nørgaards "12 Himmelstiger", der omgiver dem. Mens Himmelstigerne vel kan sammenlignes med kunstens lygtepæle (fem af dem har tilmed lys, andre har glaskupler), skal "Borgerne fra Holstebro" sende det signal, at "kvinder såvel som mænd kan bestride alle poster i samfundet."

Herfra går turen videre ned ad selve gågaden, hvor vejen snart spærres af professor Helge Bertrams "Vandkunsten" eller i daglig tale "Grædemuren": To mure, der for en stund deler gågaden i to.

Det samme formår Bjørn Nørgaards tre runde belægninger til tider. Fra "Jesu Hånd", "Livets Kilde" og "Odins Øje" strømmer der med mellemrum vand op, så børn frydes, og voksne flygter.

Annonce

Maren

Men hovedattraktionen er og bliver Maren. Midtvejs gennem gågaden åbner en plads sig. Engang var her rådhus, i dag arrest.

Lige så lille hun er, lige så stor er hendes værdi. Vurderet til over 100 millioner kroner. Ikke at det spiller nogen rolle: "Kvinde på Kærre", som Alberto Giacomettis kunstværk egentlig hedder, er ikke til salg. At den i 1960'erne kostede 210.000 kroner, gør kun hendes fortælling bedre.

Marens værdi kan man nemlig ikke komme udenom. Som en af de få statuer har hun eget kælderrum og elevator, således at hun hver morgen og aften hejses op og ned.

Tre steder i gågaden skyder små forhøjninger op, og med mellemrum kommer der vand ud af Bjørn Nørgaards kunstværker. Foto: Morten Stricker
Annonce

Drage, løve, drøm

Gågaden byder altså ikke på en ordentlig undskyldning for ikke enten at se på butikker eller kunst.

På Store Torv er "Sankt Jørgen og Dragen"-springvandet i centrum, og generelt er det med at kigge både ned (og se en egyptisk inspireret "Bornholmsk Løve" eller "Metalsvinet) - og op (og se "Tobaksarbejderens Drøm", 36 bronzeskulpturer oven på og omkring Hotel Royal og Musikteatret ved Den Røde Plads).

Og det er ikke engang alt. Der er mere kunst i byrummet. Faktisk er der så meget, at man kan blive lang i ansigtet af det. Dog ikke af at gabe, nærmere af at måbe.

Giacomettis skulptur "Kvinde på Kærre" er så populær, at selv de royale besøger hende. Her ses kronprinsparret - og "Maren" som hun i daglig tale kaldes - i 2016. Arkivfoto: Scanpix
Man skal huske at kigge op, når man passerer Hotel Royal. "Tobaksarbejderens Drøm" er ment som en hyldest til cigarmagerne på den tobaksfabrik, Rasmus Færch anlagde i byen i 1869. Foto: Morten Stricker
Ved Den Røde Plads, Musikteatret Holstebro og Hotel Royal står 36 skulpturer både i øjenhøjde og højt til vejrs. Foto: Morten Stricker
Annonce
Erhverv For abonnenter

Hornbæk blomstrer: - Vi får et fantastisk år

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Barslund-boss vil tjene penge trods stort minus i regnskabet: - Det går faktisk rigtig godt i virksomheden

Rejser For abonnenter

Svenske fristelser: Gå i Tycho Brahes fodspor

Navne

Nu reagerer verdensstjerne: - Du lever videre i vores hjerter

Sport

Mikkel Hansens far efter neglebidende semifinale: - Jeg skal lige ind og skifte skjorte

Helsingør

Hørte du også bulder og brag i Helsingør torsdag eftermiddag? Her er forklaringen

Erhverv For abonnenter

Ilse Jacobsen er tilbage efter svær sygdom: - Jeg skal lære at passe bedre på mig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Boutique Hotel Wassersleben: Tysk badehotel med højt kulinarisk niveau

Hornbæk

Ejer af Det Fedtede Hjørne efter ballade og uro: - Vi kan ikke gøre noget ved, at de unge stiller sig uden for

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Helsingør

Covid-19 florerer i Helsingør-områder med få vaccinerede: Stikket holder corona-smitten væk

Helsingør For abonnenter

Per taber kampen mod sine plageånder: Derfor slipper vi aldrig af med måger

Helsingør

Knallertfører forsøgte at køre fra politiet: Endte med flere sigtelser

Annonce