Annonce
Helsingør

Kvælerplante har fået kamp til stregen på Julebæk Strand: Nu kan du igen se udsigten over Øresund

Elever fra Skorpeskolen har hjulpet til med at rydde strandarealet. Her ses de sammen med Jarl Eriksen, som er én af de frivillige fra Pileurt-Banden. Foto: Klaus Flemløse
Elever fra Skorpeskolen i Hellebæk har sammen med frivillige fra Pileurt-Banden Helsingør i samarbejde med Naturstyrelsen Nordsjælland foretaget en massiv oprensning på et større areal på Julebæk Strand for at udrydde den invasive, kvælerplante Japansk Pileurt. Arealet er også blevet ryddet for hybenroser.

NATUR: Pileurt-Banden Helsingør er næsten i mål med at komme dræberplanten japansk pileurt til livs. Bekæmpelsesarbejdet er sket i samarbejde med  Naturstyrelsen Nordsjælland, som har igangsat et naturpleje-projekt på strandarealet overfor Skorpeskolen i Hellebæk.

Arealet har igennem en årrække været helt tilgroet med rynket rose og japansk pileurt, som udover at skygge for udsigten også har begrænset adgangen til stranden Men nu er det slut, næsten da. Sammen med tre klasser fra Skorpeskolen, som hjalp til en enkelt dag, er det lykkedes at få skovlen under både pileurt og hybenrose og  rydde arealet for rødder, affald og samle andre uønskede genstande op, som har hobet sig op gennem mange år, godt hjulpet på vej af det tætte krat.


Forventningerne til udsigten over Øresund, Kullen og Sverige på en varm sommerdag har langt overgået de ømme muskler og rygge. Derfor blev vi ved.

Klaus Flemløse, frivillig, Pileurt-Banden Helsingør


- Samarbejdet med eleverne har været en fornøjelse, uanset og om det var en sten, et kranie, griseknogler, glasskår, sørøverguld eller en hundepose, der blev fundet ved stranden, eller når der skulle rodes i jorden på grund af en kraftig stålwire, der skulle fjernes, oplyser frivillig Klaus Flemløse på vegne af  den lokale pileurt-bekæmpelses gruppe.

Annonce

Positiv oplevelse

Samarbejdet med skoleledelsen og skovfogedelev Jacob Frits Dam fra Naturstyrelsen har været en fornøjelse at deltage i, påpeger Klaus Flemløse.

- I princippet ligger opgaven med rydning af stranden uden for Pileurt-Bandens kerneområde. I vintermånederne ligger arbejdet stille. For at bakke op om Naturstyrelsens arbejde, besluttede vi at gå ind i projektet og give lidt tilbage af den støtte Pileurt-banden har fået af Naturstyrelsen, oplyser han.

Annonce

Ømme muskler

Oprensningen har budt på hårdt fysisk arbejde, men det har været det hele værd,  lyder det fra de frivillige.

- Det har giver ømme muskler og rygge af tungt værktøj, som drænspader og rodoptrækkere, og tunge løft. Forventningerne til udsigten over Øresund, Kullen og Sverige på en varm sommerdag har langt overgået de ømme muskler og rygge. Derfor blev vi ved, fortæller Klaus Flemløse.

Annonce

Afslutter i juni

Arbejdet med at rydde Julebæk Strand for pileurt og krat har stået på i løbet af februar og marts måned, hvor frivillige fra Pileurt Banden, heriblandt Jarl Eriksen og Klaus Flemløse, har brugt halvanden time to til tre dage om ugen på at komme de invasive planter til livs.

Det er sket efter Naturstyrelsen har foretaget en maskinel oprensning af området med gravemaskiner og fræsere.

Til juni går arbejdet ind i den afsluttende fase - med en ny  fræsning og opsamling af rødder og sten.

- Derefter kan naturen klare resten selv, dog under observation fra Naturstyrelsens side, oplyser Klaus Flemløse.

Annonce

Drømmer om en hvid strand

Forhåbningen er, at stranden med tiden vil blive en lige så god badestrand, som den engang var - fyldt med hvidt og blødt sand. Der er da også et ønske - både fra lærere, elever og forbipasserende om at der bliver "fyldt" sand på stranden, oplyser Klaus Flemløse.

-Ifølge Naturstyrelsen vil der ved stormvejr automatisk fyge sand fra stranden op bag strandvolden. Uanset dette vil Skorpeskolen meget gerne som led i naturformidlingen hjælpe med at sikre området, blandt andet ved at plante marehalm og hjælme for at begrænse sandfygningen, fortæller han.

Den japanske pileurt er ikke kun et isoleret problem i Hellebæk. Ifølge eksperter overgår den  bjørnekloen og hybenrosen, som den mest invasive plante. Pileurtbestande spreder sig overalt i naturen. Særligt i Nordsjælland er der store forekomster.

Pileurt-Banden står bag flere lokale bekæmpelsestiltag, særligt i området ved Hellebæk, hvor der er flere indsatser i gang for at bekæmpe spredning af pileurt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce