Annonce
Helsingør

Kvinde døde i detentionen: Betjent overtrådte sin tilsynspligt, men slipper for tiltale

Det var her i en af detentionscellerne under Helsingør Politigård, den 24-årige kvinde døde. Foto: Lars Johannessen
Statsadvokaten vil ikke rejse rejse tiltale mod en betjent, som i strid med reglerne nøjedes med at kigge ind til en kvinde gennem glughullet i detentionsdøren på Helsingør Politigård. Kort efter fik hun hjertestop.

HELSINGØR: I april 2019 døde en 24-årig kvinde under et ophold i detentionen på Helsingør Politigård.  Samme år, den 24. december, døde en mand, efter at politiet havde forsøgt at trænge ind til ham, mens han opholdt sig i et badeværelse på en privatadresse i Gerlev.

Begge sager blev indberettet til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som har  undersøgt politiets handlemåder og de øvrige omstændigheder op til, under og efter de to tragiske hændelser.

DUP's indstillinger er siden blevet forelagt statsadvokaten, som på baggrund af den uafhængige myndigheds redegørelser tager stilling til, om der skal rejses tiltale mod betjentene for tjenesteforsømmelse.

Annonce

Overholdt ikke sin tilsynspligt

Knap to år senere har statsadvokaten truffet afgørelse i de to sager, som Helsingør Dagblad har fået aktindsigt i. De er begge endt med, at der ikke bliver rejst tiltale for tjenesteforsømmelse mod nogen af de sammenlangt 13 betjente og politiassistenter, som var involveret i hændelserne.

Statsadvokaten oplyser dog, at den betjent, som skulle se til den 24-årige kvinde i detentionen på Helsingør Politigård i april 2019 ikke levede op til sin tilsynspligt med den anbragte. Betjenten nøjedes med at se ind til hende gennem glughullet i detentionsdøren i stedet for som foreskrevet at gå helt ind til kvinden og tjekke hendes vejrtrækning og hjerterytme.

Annonce

Ikke grov nok

På trods af at betjenten ikke levede op til reglerne for tilsyn af detentionsanbragte personer, så mener statsadvokaten - i overensstemmelse med indstillingen fra DUP - ikke at forsømmelsen var så grov, at der er grund til at rejse tiltale for overtrædelse af straffelovens § 157.


Betjenten nøjedes med at se ind til hende gennem glughullet i detentionsdøren i stedet for som foreskrevet at gå helt ind til kvinden og tjekke hendes vejrtrækning og hjerterytme.

Statsadvokaten/Den Uafhængige Politiklagemyndighed


Statsadvokaten er af den opfattelse, at betjentens manglende fysiske tilstedeværelse ved kvinden ikke var årsag til, at hun døde. Hun fik senere et hjertestop i detentionsrummet og afled nogle dage senere på sygehuset. Den unge kvindes død antages at skyldes en kombination af narko og andre rusmidler i blodet.

Denne paragraf overtrådte betjenten

Bekendtgørelsen om detentionsanbringelse:

§15:

Der skal føres skærpet tilsyn med en detentionsanbragt under følgende omstændigheder:

1) under foreløbig detentionsanbringelse, jf. § 9,

2) hvis de foreliggende oplysninger om den detentionsanbragte – herunder indhentede oplysninger fra kriminalregisteret – giver anledning hertil,

3) i de tilfælde, hvor der kun har fundet en foreløbig visitation sted,

4) hvis et barn mellem 12 og 15 år undtagelsesvis anbringes i detention, jf. § 1, stk. 4, eller

5) hvis 2 personer undtagelsesvis anbringes i samme detentionsrum, jf. § 12, stk. 2.

Stk. 2. Ved skærpet tilsyn forstås et tilsyn, hvor den detentionsanbragte tilses hyppigere end 1 gang hver halve time. Efter omstændighederne kan et skærpet tilsyn indebære konstant overvågning.

Stk. 3. Skærpet tilsyn kan kun ske ved en polititjenestemands fremmøde i detentionen.

I lighed med de øvrige betjente i sagen levede han i alle andre henseender op til kravene om tilsyn med den 24-årige, som forinden var blevet tilset af en læge og fundet egnet til detentionsanbringelse.

Efter en 24-årig kvindes død i detentionen på Helsingør Politigård har statsadvokaten anmodet politidirektør Jens-Christian Bülow fra Nordsjællands Politi at overveje en indskærpelse af reglerne for tilsyn med detentionsanbragte. Foto: Carsten Lundager

Sagen har dog fået Statsadvokaten til at anmode direktøren for Nordsjællands Politikreds om at overveje, om sagen skal give anledning til disciplinære reaktioner og om at indskærpe over for personalet, at skærpet tilsyn med detentionsanbragte kun kan ske ved fremmøde i selve detentionslokalet.

Annonce

Tragedie i Gerlev

Den anden sag, som førte til et dødsfald i forbindelse med politiets indgriben, stammer fra Gerlev på Horns Herred. Juleaftensdag 2019 fik Nordsjællands Politi en anmeldelse om, at en ukendt person var trængt ind i et privat hjem på Rosengårdsvej i landsbyen.

Da politiet nåede frem til stedet, blev døren til det badeværelse, hvor den 31-årige psykotiske mand havde låst sig inde, brudt op. Han lå livløs halvvejs inde i brusekabinen. Betjente, læger og indsatsledere forsøgte at genoplive ham, men det lykkedes ikke. Det antages, at han døde af en kokainforgiftning.

Heller ikke i dennes sag har statsadvokaten fundet, at nogen af de involverede politifolk har gjort sig skyldig i tjenesteforsømmelse eller i overtrædelse af straffelovens § 157. .

De efterladtes advokater er orienteret om udfaldet af de to undersøgelser.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor café i Helsingør i fare for at lukke: - Jeg sover ikke særligt godt for øjeblikket

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Perfekt start: FC Helsingør åbnede 1. division med sejr over Fremad Amager

Erhverv For abonnenter

Salget af skriveborde eksploderede: Nu investerer lokal møbelbutik millionoverskud

Debat

Ugens kandidat: Hvem er Kari Jørgensen, egentlig?

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Enghardt kom hjem med stil

Helsingør For abonnenter

Overfaldt pige ved benzinstation, men blev løsladt: Grov vold var ikke grov nok

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: FC Helsingør indleder sæsonen med snæver sejr

Kultur

Nu skal speederen i bund: Sådan bliver Helsingør europæisk kulturhovedstad i 2032

Navne

Tragisk udgang på bisættelse: Pårørende fik det dårligt i kirken og døde

Sport

Se videoen: FCH-anfører kun tilfreds med sejr i premieren

Erhverv For abonnenter

Lars fik angst efter ansats svindel: Nu er hans virksomhed igen ovenpå

Helsingør

Lokal mand anholdt: Sigtet for tyveri af flere end 100 gasflasker fra campingplads og byggemarked

Annonce