Annonce
Debat

Kvinder, hvem kæmper vi egentlig imod?

Redaktionschef Josephine Vedel. Foto: Lars Johannessen

Ifølge Danmarkshistorien blev den første internationale kampdag for kvinder afholdt for 110 år siden. Siden da er der sket meget. Rigtig meget.

Der er stadig meget at kæmpe for. I dag er modstanderen bare ukendt. Tidligere var det dét modsatte køn, cheferne eller kvindernes egen svaghed. Men hvem kæmper vi imod i dag?

Den er efterhånden feset ind hos de fleste, at vi kvinder er lige så meget værd som mænd, og at der ikke skal forskelsbehandles – uagtet økonomi, traditioner eller andre kulturelle normer.

På helsingørdagblad.dk har vi i den seneste tid kunnet læse det ene eksempel efter det andet på et forrået og dårligt arbejdsmiljø hos hjemmeplejen og på et plejehjem. Det er typiske kvindefag, og her ser vi eksempler på, hvordan kvinder kan være kvinder værst.


Den er efterhånden feset ind hos de fleste, at vi kvinder er lige så meget værd som mænd, og at der ikke skal forskelsbehandles – uagtet økonomi, traditioner eller andre kulturelle normer.


Så hvor efterlader det kampen, når modstanderen også kan være en selv?

Det er trist. For der er så meget at tage fat på. Der er fortsat brug for store forandringer i den måde, hvorpå vores arbejdsmarked er indrettet. Vi skal tydeligvis have ændret de brancher, der anses for typiske kvinde- og mandefag. Og vi kvinder skal stoppe med at kæmpe mod hinanden.

I dag er vi kommet så langt, at nogle ligefrem debatterer, om kvinder har flere privilegier end mænd. Argumenterne kan lyde således: Kvinder modtager børnepengene, får oftest forældremyndigheden over børnene i skilsmisser og har længere barsel end mænd.

Det er noget sludder. For løngabet mellem kvinder og mænd er stadig for stort. Kvinder har en langt større risiko end mænd for at blive udsat for seksuelle overgreb, seksuel chikane og partnervold. Kvinder er dårligere repræsenteret end mænd på stort set alle scener. Færre kvinder har en ledelsespost eller er medlem af en bestyrelse. Der er færre kvindelige politikere, der er færre kvindelige ekspertkilder i medierne, der er færre kvindelige filminstruktører og producenter, der er færre kvindelige professorer. Og kvinders udseende bliver i langt højere grad sat over deres kompetencer.

Så lad os nu kæmpe videre, men lad nu være med at være kvinde værst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Skyd bjørnen

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce