Annonce
Helsingør

Læserbrev: Elbiler

Annonce

Den politiske dagsorden har kaldt til kamp mod benzin og dieselbiler.

Afhængig af politisk farve, bydes der ind med, at vi allerede i 2022 skal kunne forhindres i at købe en ny benzin eller dieselbil, og inden 2030 skal der køre mindst 1.000.000 elbiler på de danske veje, og benzin og dieselbiler skal helt udfases. Alt sammen fordi de udleder for meget CO2, mens elbiler slet ikke udleder CO2.


Så længe verdens elproduktion primært er baseret på fossilt brændstof, er lille Danmarks forsøg på at omvende verden uden mening.


Dette skulle ifølge Elstrup-kommisionen give en samlet besparelse på Danmarks CO2 regnskab på 0,7% i forhold til det samlede mål for CO2 reduktion.

Set i global sammenhæng, vil det slet ikke kunne måles. Men danske bilister må igen til lommerne, fordi overgang til elbiler, vil indebære en extraregning på op mod 2500 kroner om året.

Nu afdød samfundsforsker, Hans Rosling skrev anerkendt bog ”Factfulness”, som gjorde op med vor tids brug af statistik.

Formentlig ville han have bidraget til fakta om bilisme vs CO2 udslip. Måske ville han henvise til  ADAC's beregninger, der viser at en ny dieselbil skal have kørt 219.000 km inden den forurener mere end en tilsvarende elbil.

Måske skulle man hellere indrømme at hele sagen handler om at sikre en fortsat statsindtægt gennem at gennemtvinge en overgang til elbiler bl.a. ved at brandbeskatte den nuværende bilpark.

Så længe verdens elproduktion primært er baseret på fossilt brændstof, er lille Danmarks forsøg på at omvende verden uden mening.

I takt med grøn omstilling af energiproduktion sammen med en motiverende afgiftspolitik vil vi helt naturligt vælge elbilen, som vil blive attraktiv med bedre batterier, dækkende ladekapacitet og korte ladetider. Tendensen ses også i, at fx VW planlægger at omlægge hele deres bilproduktion til elbiler. I Norge har man forstået at bringe motivationen til veje gennem attraktiv afgiftspolitik i stedet for at forsøge at true og straffe bilismen.

Det er rigtig fint at sætte store mål. Men vi skal satse der hvor det virkelig batter. Og så længe teknologien og statens behov for at brandbeskatte er på kollisionskurs, vil motivationen for omlægning udeblive.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce