Annonce
Helsingør

Læserbrev: Politikerne bør lempe lidt på kravene til tidlig pension

Hans Nissen. Privat foto.
Annonce

For nylig spillede det danske fodboldlandshold 0-0 i Nations Leaque mod England i Parken. Kan du huske, hvordan det gik, da vi i 1982 ligeledes spillede EM-kvalifikationskamp mod englænderne i Idrætsparken?

Nej det kan du nok ikke. Det er ikke nemt at huske snart 40 år gamle fodboldresultater, og det er heller ikke nemt at huske, hvor du har gemt dine gamle dagpengeoplysninger fra starten af 1980'erne. Hvis du har gemt dem og ved, hvor de er, så pas godt på dem. De er nemlig vigtige, hvis du skal have tidlig pension.

Regeringen har spillet ud med et stærkt forslag til tidlig pension. Med det vil over 38.000 lønmodtagere - heraf over 6.600 3F'ere - være omfattet. I 3F støtter vi varmt forslaget. Men vi ser gerne, at man i forhandlingerne lemper lidt på kravene. En af udfordringerne er, at rigtigt mange ikke kan dokumentere deres ledighed fra før 1985. Der er nemlig ikke administrative registeroplysninger fra før 1985, der kan dokumentere arbejdsløshed.

Det er i denne periode op til den enkelte at kunne dokumentere, at der er modtaget dagpenge, så det kan tælle med som anciennitet. Men hvem gemmer dokumenter i 40 år? Vi er nødt til at prøve at løse dette problem, hvis vi skal sikre en ordning, der hviler på saglighed. Ledigheden berørte jo ganske mange mennesker i de tidlige 1980'ere.


Der er klart, at Folketingets partier skal have økonomien til at hænge sammen i ordningen. Men de bør i forhandlingerne se på, hvordan man kan lempe vilkårene for denne gruppe.

Hans Nissen


I 2019 var nettoledigheden på 3 procent, mens den i for eksempel 1983 lå på 10 procent. Ungdomsarbejdsløsheden var endnu højere - op mod 14 procent. Ser man på den samlede ledighed for årgang 1956, 1957, 1958 tilbage i perioden fra 1980 til 1984, var knap 120.000 omfattet af en eller anden form for ledighed. Her vil mange naturligvis ikke kunne dokumentere denne ledighed.

Der er klart, at Folketingets partier skal have økonomien til at hænge sammen i ordningen. Men de bør i forhandlingerne se på, hvordan man kan lempe vilkårene for denne gruppe. Der er umiddelbart to veje at gå: Man kunne for eksempel sige, at hvis man var medlem af en a-kasse i 1985, har det også formodningen for sig, at man var dagpengeberettiget under ledighed.

En anden mulighed - der naturligt vil komme mange i denne gruppe til gode - er at sætte anciennitetskravet ned til 41 år. Blandt medlemmer af 3F's a-kasse forventes yderligere 13 procentpoint at kunne få ret til tidlig pension, hvis anciennitetskravet var 41 år. Jeg kan ikke huske, hvor hverken hulkort og dagpengeoplysninger fra 1983 er blevet af. Det håber jeg, at politikerne også vil tage med i overvejelserne, når de nu skal forhandle om ret til tidlig pension for folk, der har knoklet i et langt liv.

Og så tilbage til fodbolden. Danmark og England spillede 2-2 på et fænomenalt mål af Jesper Olsen to minutter før tid og kvalificerede sig dermed til EM-slutrunden i Frankrig i 1984.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce