Annonce
Helsingør

Læserspørgsmål: Hvad med regnvand i toilettet?

Der skal separatkloakeres i Helsingør Kommune, men måske skal borgerne bare genbruge regnvandet i blandt andet toiletterne, påpeger Helsingør Dagblad-læser. Foto: Larz Grabau
Læser vil vide, om Forsyning Helsingør har husket, at det er muligt at genbruge regnvand blandt andet til toiletskyl og tøjvask.

HELSINGØR: Der bliver skrevet meget om separatkloakering i Helsingør Dagblad i disse uger. Byrådet har besluttet, at vi i kommunen skal have adskilt regnvand og spildevand, så kloakker og renseanlæg ikke bliver overfyldt med de mere og mere hyppige skybrud og har overløb med beskidt vand i Øresund.

Forsyning Helsingør tager sig i de kommende årtier af den fælles separatkloakering, men det er den enkelte husejer, der på egen grund skal sørge for og betale for, at regnvandet ikke længere løber med spildevandet ud i hovedkloakken, men løber i en separat ledning derud. Det kan koste et sted mellem 30.000 og 100.000 kroner eller mere for husejeren, har kommunen oplyst.

Men måske kan en løsning være, at den enkelte husejer sørger for at håndtere regnvandet på egen grund - ved for eksempel nedsivning i faskiner eller regnbede. Og i den forbindelse har Helsingør Dagblad-læser Gitte Jona Aaskilde stillet et spørgsmål:

Annonce

"Har man overvejet en løsning, hvor husejerne opsamler regnvand til genbrug i egne toiletter, vaskemaskiner og til havevanding? Jeg forventer ikke, at en sådan løsning bliver billigere, men den vil spare på nedlægning af nye kloakrør på private matrikler, ødelæggelse af haveanlæg og ikke mindst forbrug af rent vand."


Jeg forventer ikke, at en sådan løsning bliver billigere


Koster mange penge

Helsingør Dagblad har stillet spørgsmålet til formanden for Forsyning Helsingørs bestyrelse, det konservative byrådsmedlem Jens Bertram. Her er hans svar.

- Det er en mulighed at genbruge regnvand til toiletskyl eller tøjvask, hvis man ønsker at spare på vandforbruget. Men der skal opsættes en bimåler til registrering af den forbrugte mængde regnvand, således at der kan betales vandafledningsbidrag til rensning af det brugte vand. Arbejdet skal udføres af en autoriseret VVS’er for at sikre, at der ikke sker fejlkoblinger. Løsningen koster mange penge.

- Det er også en god ide at bruge opsamling af regnvand fra taget til havevanding, fordi man sparer rent drikkevand. Men det fjerner kun en del af regnvandet fra kloakken set hen over året.
- Genbrug af regnvand til toiletskyl, tøjvask og havevanding betyder dog ikke, at man som grundejer i dag er fritaget for en separatkloakering, hvis ens ejendom ligger i et fælleskloakeret område, der på et tidspunkt skal separatkloakeres. Men i forbindelse med arbejdet med den nye spildevandsplan bør der ses på hvilke grønne løsninger, som mest effektivt kan supplere og spille sammen med separatkloakering.

Annonce

Nedstemt igen og igen

Gitte Jona Aaskildes spørgsmål har vi også sendt videre til Christian Holm Donatzky, radikal byrådspolitiker og formand for Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø. Her er hans svar.

- De Radikale og Enhedslisten har gentagne gange stillet forslag om, at Forsyning Helsingør fritager genanvendt regnvand for spildevandsafgift. Og om, at der i kommende lokalplaner stilles krav om installation af anlæg til opsamling af regnvand fra tage til brug for wc-skyl og tøjvask i maskine eller grønne tage. Men hver gang er vi blevet stemt ned af Socialdemokratiet og De Konservative, og også Venstre og Dansk Folkeparti, når det er foregået i byrådet.

Separatkloakering som våben mod lortevand i Øresund

Separatkloakering vil sige, at spildevand fra toilet, vask og lignende fra et hus skal løbe i et selvstændigt rør ud til kloakledningerne ved vejen, mens vand fra husets tagrende løber i et andet rør. Og separationen fortsætter i hovedkloakkerne.

I 2019 var der på grund af et øget antal skybrud et samlet overløb af beskidt vand fra renseanlæg i Helsingør, Hornbæk og Espergærde på 298.426 kubikmeter. Sammenlignet med 2010, hvor der var et overløb på 173.521 kubikmeter, er der tale om en stigning på 72 procent.

Det er ikke mindst Espergærde-strandene, som er blevet ramt af overløb af lorte-vand fra det lokale renseanlæg. I Espergærde har der været mere end en tidobling af udledningen af det beskidte vand. I 2010 blev der udledt 14.692 kubikmeter - det tal var steget til 155.849 kubikmeter i 2019.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Lokalradio under beskydning: Får stor bøde og trussel om lukning

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Det endte godt: Farvel til Strien og ud til Laden

Helsingør

Radikale spidser: - Det er svært at se forskel på Kiær og Christoffersen

Hornbæk

Gasudslip i lokalt supermarked: Medarbejder kørt til tjek på sygehus

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport

FC Helsingør måtte nøjes med et point mod bundhold efter rædselsstart

Hornbæk For abonnenter

En havneudvidelse har skabt splid i Hornbæk: Nu er en løsning på vej

Debat

Debat: Jeg kritiserer ikke alle offentlige ansatte

Annonce