Annonce
Helsingør

Lajboschitz klar til genåbning af sine to Hornbæk-hoteller: - Krisen giver os en chance for at gøre noget på helt nye måder

- Vi har prøvet at lave noget, der er anderledes, siger Lennart Lajboschitz, iværksætter og erhvervsmand, der sammen med sin familie skabte butikskæden Tiger. Foto: Torben Sørensen
- Dét, der sker på Kulturværftet og i Toldkammeret i Helsingør og her på Hornbækhus kan andre danske kommuner blive inspireret af og få glæde af, siger erhvervsmanden Lennart Lajboschitz, der blandt andet ejer hotel Hornbækhus og Villa Strand i Hornbæk.

PORTRÆT:  - Jeg kigger altid på, hvad der betyder noget for mig selv. Min kone og børn. Familien og venner. Det er ud fra mine egne følelser og behov, at det hele er blevet til dét, det er.

Der er handling bag ordene hos Lennart Lajboschitz, 61. Erhvervsmanden, iværksætteren, idémageren, familiemennesket og hotelmanden, der sammen med sin familie skabte - og solgte - butikskæden Tiger, og siden har søsat flere markante og nytænkende projekter og medborgerhuse, blandt andet hotel Hornbækhus og Villa Strand i Hornbæk, hvor vi træffer ham ved genåbningen efter corona-nedlukningen og et års alvorlig krise for branchen.

Familiebofællesskab

Også medborgerhuset i Absalon Kirke i København står han og hans kone Sus bag, lige som de har skabt Kanalhotellet på Christianshavn, hvor Lajboschitz har erhvervet den store ejendom fra 1754, Søkvæsthuset. Her er der også medborgerhus med et væld af aktiviterer og tilbud til både  lokale og andre gæster. Det er også her, han privat bor i et kæmpe familiebofællesskab, med kone, voksne børn, børnebørn, mødre, egne søskende, onkler og tanter.

Annonce

På en mission

Fælles for alt, hvad han foretager sig, er de sociale relationer. Lennart Lajboschitz er med egne ord på en mission.


Selv om man er gæst på et hotel, kan det være rart at føle sig nyttig. Og når gæsterne for eksempel selv bærer tallerkenerne ud i køkkenet efter fællesspisningen, så sker der også noget godt. Vi har alle brug for at føle os nyttige

Lennart Lajboschitz, ejer af hotel Hornbækhus og Villa Strand, hoteller og medborgerhuse i København


- Vi vil gerne skabe sociale relationer mellem mennesker og gennem aktiviteter, siger han.

- Hornbækhus er et eksempel på, at vi prøver på at lave noget, der er anderledes. Noget, der er for mennesker. Noget unikt med relevans. Jeg synes, det er lykkedes, også her på Hornbækhus, som er både for lokale og for gæster udefra. Det møde er godt. Når vi har fællesspisning, jamen så beder man den, der sidder ved siden af, om at række fadet til én.  Det er basalt, men sådan skabes mødet mellem mennesker. Selv om man er gæst på et hotel, kan det være rart at føle sig nyttig. Og når gæsterne for eksempel selv bærer tallerkenerne ud i køkkenet efter fællesspisningen, så sker der også noget godt. Vi har alle brug for at føle os nyttige, siger Lennart Lajboschitz.

Fælleskaber på Hornbækhus og Villa Strand

Lennart Lajboschitz købte Hotel Hornbækhus i 2018 og siden er det gamle badehotel blevet fuldstændig renoveret og med et interiør, som Sus Lajboschitz har stået for.

Parret ejer også Hotel Villa Strand i Hornbæk.

Der lægges vægt på fællesskaber og på en hjemlig, varm atmosfære.

Både hotellets gæster og de lokale mødes til mad og andre fælles oplevelser hele året rundt.

Hver aften er der middag kl.19.00, hvor alle samles i stuerne.

I løbet af året arrangeres der en række fælles aktiviteter. Der strikkes, spilles, synges, samles urter og meget andet.

Hotel Hornbækhus og Villa Strand har åbent igen efter coronanedlukningen.

Med et smil fortæller han, at på et tidspunkt gjorde han den interessante opdagelse, at det ikke kun er ham, der trives med fællesskaber.

- Jeg fandt ud af, at dét, der basalt set betyder noget for mig, også betyder noget for dig og mange andre. Vi vil gerne være en katalysator, ikke så meget for mine værdier , men mere for dine - og andres.

Annonce

En hård krise

Hotel Hornbækhus og Villa Strand i Hornbæk købte Lajboschitz i maj 2018, hvorefter det legendariske gamle badehotel blev renoveret og indrettet helt i Sus Lajboschitz's ånd. Uformelt, imødekommende, farverigt, behageligt, harmonisk, med gamle møbler og fund, der har fået nyt liv her i huset og som er med til at skabe den varme, bløde stemning, som om man træder ind i et privat hjem.


Vi er vant til at tænke i den korteste vej fra A til B. En obstruktion som for eksempel coronakrisen kan være med til, at vi ser vores liv på en anden måde. En obstruktion kan gøre, at vi opnår noget andet og nyt.

Lennart Lajboschitz, iværksætter og erhvervsmand


- Det har været et hårdt år med corona. En hård krise, hvor vi i december sidste år lukkede fuldstændigt. Men vi nåede at få en fantastisk sommer, hvor der jo lige blev åbnet i en periode, før anden coronabølge ramte. Vi havde fællesspisning og mange sociale aktiviteter og vi havde danske familier, der tilbragte hele deres sommerferie her på hotellet. Det var virkelig dejligt. Og nu begynder bookingerne igen at strømme ind. Og igen mærker vi, at danske familier planlægger at holde deres sommerferie her. Det tegner allerede godt. Og snart får vi sikkert også igen fornøjelsen af gæster fra udlandet, konstaterer Lennart Lajboschitz.

- Vi er på en mission. Vi vil gerne skabe sociale relationer mellem mennesker gennem aktiviteter, siger Lennart Lajboschitz, 61. Foto: Torben Sørensen

Hvad coronakrisen har kostet Hornbækhus, kan ejeren ikke oplyse endnu. Regnskaberne er ved at blive lavet. At det har været et omkostningstungt 2020 lægger hotelejeren dog ikke skjul på. Når man er Lennart Lajboschitz, så tænker man dog også i muligheder, i nye baner, når krisen rammer.

Annonce

Ny radiostation under krisen

- Vi er vant til at tænke i den korteste vej fra A til B. En obstruktion som for eksempel coronakrisen kan være med til, at vi ser vores liv på en anden måde. En obstruktion kan gøre, at vi opnår noget andet og nyt. I medborgerhuset Absalon har vi for eksempel lavet en radiostation, fordi kirken/huset har været fysisk lukket. Vi har ikke en kæmpemæssig masterplan. Vi arbejder mere med udvikling på udvikling og de ideer, der opstår på den måde.

- Under krisen fandt vi på at lave privat dining for otte mennesker i vores hotellejligheder på Christianshavn. Det har været meget populært, fortæller den evigt nytænkende iværksætter, som også ser et stort potentiale i nye former for fællesskaber i Hornbæk og Helsingør. Han vil gøre fællesskaberne til en eksport-vare til andre danske kommuner.

Annonce

Behov for fællesskaber

- Dét, der sker på Kulturværftet, i Toldkammeret og her på Hornbækhus kan andre danske kommuner blive inspireret af og få glæde af. Jeg har talt meget med Mikael Fock ( Chef for Kulturværftet, red.)  Vi vil gerne skabe en sammenhængskraft. Og jeg vi virkelig gerne finde ud af, hvad Kulturværftet og Toldkammeret og Hornbækhus betyder for lokalsamfundet. Måske skal vi ud på gaderne og spørge folk. Men jeg er sikker på, at det virker, ideen med det "gamle medborgerhus". At det giver en menneskelig værdi. At der er behov for den slags fællesskaber. Og jeg håber, at man mange andre steder i Danmark kommer til at lave noget tilsvarende.

Hotel Hornbækhus i Hornbæk er et af feriebyens klassiske badehoteller, som nu danner rammen om fællesskaber for både lokale og gæster udefra.  Foto: Torben Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Helsingør For abonnenter

Maiken er blevet glad for hjemmekontoret: - Jeg er blevet en bedre mor og kone af at kunne arbejde hjemme

Annonce