Annonce
Klima

Langt flere spiser tun med god samvittighed

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen
Det er på relativt kort tid lykkedes at gøre en større del af verdens tunfangst mere bæredygtig.

Mange har fået smag for at spise tun. I 2018 blev der fanget for 11,6 milliarder dollars tunfisk i verden, og efterspørgslen er stigende. Desværre har den glubende appetit på den store fisk også medført en række problemer både for naturen og for fiskerne. Overfiskning, bifangster af truede dyr, plastikforurening og endda tvangsarbejde er blandt de problemer, der er fulgt i kølvandet på tunfiskeriet nogle steder.

Men i løbet af de seneste fem år er den del af verdens fangst af tunfisk, der bærer det bæredygtige MSC-mærke, fordoblet fra 14 til 28 procent. Det skriver organisationen MSC i en pressemeddelelse. Mærket viser forbrugeren, at fisken er fanget på en ansvarlig måde.

- Man støtter ikke bare et bæredygtigt fiskeri, man støtter også fiskere, der har truffet et aktivt valg om at forbedre deres fiskeri og gøre det mere bæredygtigt. Uden MSC ville disse forbedringer næppe være sket, og det havde ikke været muligt for fiskerne at få nogen belønning i form af højere priser for deres fangst, siger Linnea Engströmm, der er programdirektør for MSC i Norden.

Trods fremgangen for MSC er det dog stadig kun hver tredje tun, der enten har MSC-mærket eller er på vej til at få det. En anden tredjedel af fangsten kommer fra fiskerier, der ikke har noget bæredygtighedsmærke, men har meldt ud, at de er i gang med at forbedre sig. Nogle af disse initiativer er måske reelle nok, men kan også dække over, at fiskeriet kun ønsker at fremstå bæredygtigt. Alligevel er det bedre end den sidste tredjedel af verdens tunfiskeri, hvor der slet ikke er nogen kontrol eller vurdering af bæredygtigheden.

Ifølge MSC har organisationens arbejde i de seneste to årtier i alt medført 1.600 konkrete forbedringer i de 338 MSC-certificerede fiskerier af forskellige arter af fisk og skaldyr. Dertil kommer de forbedringer, fiskerierne har gennemført for at blive certificerede.

Bæredygtige fiskere bliver bedømt på især tre ting

Organisationen Marine Stewardship Council blev oprettet i 1997 som en non-profit-organisation, der har til formål at fremme og udbrede bæredygtigt fiskeri i hele verden. Mærkningsordningen fungerer ved, at bæredygtige fiskere kan ansøge om at blive certificeret, og MSC undersøger så, i hvor høj grad fiskeriet lever op til en række principper for bæredygtighed. Blandt andet skal der ikke fanges flere fisk, end bestanden kan klare at gendanne, fangsten skal ikke ødelægge økosystemet, og fiskeriet skal være effektivt styret og overholde alle nationale og internationale regler.

Hvis fiskeriet scorer højt nok på disse kriterier, kan fangsten blive solgt med MSC’s logo, der ligner en blå fisk. Mærket hjælper forbrugerne til at se, om den fisk, de lægger i indkøbskurven, er bæredygtig.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce

Mest læste

Helsingør For abonnenter

Flygtningen Ghalia bliver ikke hjemsendt til Syrien - Jeg er lykkelig lige nu

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Nu kan de mindes deres gamle 777'er-kammerat: 75 motorcykler fra ind- og udland kører mindetur for legenden Møller

Kultur For abonnenter

Rolf var offer for seksuelt overgreb som barn: Ny bog har vækket de grusomme minder til live

Sport

FC Helsingør skal på besøg i vestjysk galehus uden tre skadede profiler

Sport For abonnenter

Helsingør-profil inden dom: Kan være alt fra uger til mange måneder

Helsingør For abonnenter

Selvmordstruede Marcus fik flere afslag på botilbud: Nu kritiserer Ankestyrelsen kommunen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Helsingør

Lars kørte sin scooter ud på Kongevejen: - Det var meget ubehageligt, men jeg kunne ikke komme forbi hækken

Navne

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Sport

FCH skriver kontrakt med hjemmeavlet målmand

Navne For abonnenter

Mindeord: Ester fulgte med på Nørrevej til det sidste

Navne

Passage Festival blev job-inspiration: Stine og Sofie har fundet teaterforbindelsen

Annonce