Annonce
Livsstil

Lars Elbæk: Verdensmand i Danmark

Lars Elbæk er en af Danmarks mest succesfulde ejendomsmæglere med speciale i liebhaveri. Foto: Carsten Lauridsen
Det er svært ikke at få øje på Lars Elbæk. Liebhaverejendomsmægleren vækker opsigt med sit cykelstyrskæg, sine store biler og sin farverige beklædning, mens han sælger nogle af landets dyreste ejendomme. Men under skjorten banker et hjerte for at give en fortælling videre. Nemlig den om, at man i Danmark kan stige fra små kår til en stor villa, hvis man strammer sig an. Den tur har Elbæk selv taget.

- Jeg fungerer egentlig nok bedst, når der er styr på det hele, men jeg ender alligevel altid med at søge hen imod kaos, siger Lars Elbæk og svinger den skinnende Bentley ud på vejen fra sit hus i Charlottenlund.

Der er netop blevet taget billeder i baghaven ved den selvbyggede pragtvilla, der i dagens marked koster 30 millioner kroner, og mens liebhaverejendomsmægleren lægger tryk på ordet ”kaos”, retter han på overskægget, der er sat med voks:

- Det, jeg mener, er, at der helst skal være gang i den. Hvis man havde været lige så diagnoseorienteret, da jeg var barn, som man er i dag, så havde jeg helt sikkert fået puttet nogle a’er og h’er og d’er på mig, men jeg føler faktisk, at jeg har kunnet bruge det til rigtig meget, siger han og drejer blikket væk fra vejen for lige at se, om medpassageren har fanget pointen. Og så kommer det. Grinet. Det er lysere, end Elbæks stemme er og undslipper munden øverst fra ganen, så det får en nasal lyd:

- Ha, haaa, ha.

Lars Elbæk

Er 47 år. Kendt liebhaverejendomsmægler, der blandt andet har medvirket i programmerne ”Boligrivalerne”, ”Flyt eller Forny” og ”Fra 1-værelses til strandvejsvilla”.

Oprindeligt uddannet busmekaniker og siden handelsstudent fra HHX i Lyngby. Senere fik han autorisation til selvstændig ejendomsmæglervirksomhed.

Driver i dag Elbæks Ejendomsmægler efter tidligere at have været ejendomsmægler i Danbolig og Lokalbolig.

Bor sammen med sin kone, Farnaz Elbæk, og deres tre sammenbragte børn i Charlottenlund.

Bare byg et hus

47-årige Lars Elbæk er en af Danmarks mest profilerede ejendomsmæglere. Op igennem 2010’erne slog han sit navn fast i tv-programmer som ”Boligrivalerne”, ”Kræsne købere”, ”Flyt eller Forny”, ”Fra 1-værelses til strandvejsvilla” og ”Vandkant til salg”. Allerede tidligt blev han ikonisk, fordi internettets ”memes” fik færten af hans overskudsgrin, når en handel gik, som den skulle. Da sketchshowet ”Danish Dynamite” lavede en parodi på en ejendomsmægler, der solgte store huse som en fandens karl med et insisterende latterapparat, drog de fleste straks paralleller til Lars Elbæk.

- Jeg tror, det meste kan løses, siger han og drejer Bentleyen ind mod København.

Solen banker ned udenfor, Øresunds blanke overflade er ikke langt væk, men det er motorens summen, der agerer baggrundslyd til Elbæks ord:

- Hvis jeg skal bygge et hus, så gør jeg det, og hvis nogen mener, at en bolig koster 8,5 millioner, og den så ”kun” bliver solgt for 8 millioner, så har dét jo hele tiden været den rigtige pris, og så løser vi det, så alle bliver tilfredse. Min kone har sagt til mig, at når man er sammen med mig, får man en følelse af, at alt kan lade sig gøre. En følelse af, at man er noget mere. Det er jeg virkelig stolt af, for det er helt sikkert også en af grundene til, at jeg har været med i de tv-programmer, jeg har. Jeg vil gerne vise, at man sagtens kan stige i graderne i Danmark. For det har jeg selv gjort.

Annonce

Vigtige beslutninger

Lars Elbæk er ikke født og opvokset i tweed og loafers. Whiskybæltet er et sted, han er flyttet til, fordi han har bygget sin egen succes op. Barndommen blev trådt til i Frederiksværk, og det eneste eksisterende krav i det beskedne hus var, at han skulle have sig en uddannelse, så han ikke endte som arbejdsmand uden noget at falde tilbage på.

- Jeg træffer sommetider nogle beslutninger i mit liv, som viser sig at blive guidende for det, jeg gør. At kaos er godt, er uden tvivl en beslutning, jeg har truffet, for selvom jeg som sagt har det bedst med orden, så skaber kaos bare en energi, jeg synes er fed. Den første egentlige beslutning, jeg traf, var, da jeg som barn vedtog, at jeg ikke ville fryse, når jeg blev voksen. I mit barndomshjem fyrede vi ofte kun i et enkelt rum, og derfor var der virkelig koldt på mit værelse. Som voksen har jeg altid haft nok varme i mine hjem, ligesom jeg også har holdt fast i en beslutning, jeg tog som teenager, om, at jeg aldrig ville mangle noget.

Det udmøntede sig i, at Elbæk allerede fra en tidlig alder hævede penge i banken og gik med dem i lommen for at skabe en forestilling om, at han kunne erhverve sig, hvad han ville.

- Det var ikke mere end nogle hundrede kroner, men fornemmelsen af, at jeg kunne købe en sodavand eller en sandwich, hvis jeg fik lyst, var helt afgørende for, at jeg følte, jeg ikke manglede noget. De to beslutninger var en tidlig drivkraft for mig, siger han og kører forbi byskiltet ind til den danske hovedstad.

3 hurtige

Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?- Du skal ikke sælge noget, der allerede er solgt. Når nogen har accepteret et køb, så holder du din kæft, for ellers bliver huset ikke køberens vision, men sælgerens, og så løber køberen pludselig væk. For så opdager han, at han er blevet solgt noget, frem for selv at have fundet på at købe det.Hvornår har du sidst brugt mange penge?- Jeg kørte forleden imellem to aftaler, og her drejede jeg ind på en tankstation og købte en kildevand til 23 kroner. Det er fuldstændig latterligt at give 23 kroner for vand, og det irriterede mig helt vildt efterfølgende. Vand er simpelthen ikke så mange penge værd, når det kommer ud af hanen. Det er dumme penge, og dumme penge er altid for mange penge. Jeg vil gerne bruge mange penge på en god middag eller på et godt glas vin, hvis det gør noget specielt for mig, men vand er vand.Hvad er din indre alder?- 70 år. Min kone siger altid, at jeg taler som en på 70 år, og når jeg samtidig kører i en bil, der er ældre mænd værdige, må det jo være min indre alder.
Annonce

En større verden

Lars Elbæk blev busmekaniker, og det var med hænderne skruet ordentligt på, at han i de sene teenageår begyndte at købe smadrede knallerter. Han satte dem i stand og solgte dem videre, og som 18-årig fik han både kørekort og sit første cvr-nummer.

- Jeg havde jobsikkerhed, sådan som jeg havde lært, at jeg skulle have. Men en dag tog en af svendene på værkstedet mig om skulderen og sagde, at han havde set verden, og det skulle jeg også se at få gjort. Han mente, jeg var til meget mere end det lille lukkede miljø, siger Elbæk med et par øjne, som tydeligvis er næsten tre årtier tilbage i tiden.

- Egentlig havde jeg det meget godt på værkstedet. Det var en hverdag, hvor jeg oplevede, at familier diskuterede, hvilken bror der skulle have gården efter deres far, og at julefrokosten kunne blive aflyst, fordi skrotkassepengene, som vi skulle spise for, ikke var bilagsafstemt fra året før. Alt det sugede jeg til mig, og jeg lærte uden tvivl noget om mennesker af at være sådan et sted i så tidlig en alder. Der var både ham, der spiste hele æbleskroget og ikke ville være med i kaffekassen, fordi fem kroner om måneden var for dyrt, og så altså svenden, som jeg så op til, fordi han kunne fikse alt med en ødelagt skruetrækker. Det betød selvfølgelig noget, at han mente, jeg burde gøre noget mere end at stå på et værksted. Jeg glemmer det aldrig. Han så bare på mig og sagde: ”Hvad laver du her?”

Lars Elbæk har manifesteret sig som en kæk og ligefrem type i en række boligprogrammer i de senere år. Foto: Carsten Lauridsen
Annonce

Bedre af nedtur

Og så kunne historien om Lars Elbæk - den farverige liebhavermægler fra Charlottenlund, der søgte ud og blev en stor kanon - sådan set ellers bare være blevet fortalt derudad. Men den mødte imidlertid hurtigt en portion modstand, som var så langt fra dyre biler og skræddersyede jakkesæt, som man næsten kan komme. For kort efter svendens formanende ord fik Elbæk konstateret slidgigt i hoften, og da han nåede 20’erne, måtte han flytte hjem til sin mor og far igen, mens a-kassen sørgede for, at han havde til dagen og vejen. Det var bestemt ikke noget, der behagede en innovativ ung mand, som helst ville have lidt penge på lommen og i hvert fald ikke skulle være afhængig af andre.

- Derfor slog det mig også ud, da jeg med slidgigt i hoften blev arbejdsløs. Jeg nægtede førtidspensionstilværelsen, så jeg trænede min krop, accepterede at flytte hjem og fik min understøttelse, og jeg tænker af og til på, hvordan den periode clearede min hjerne. Den fik mig til at indse, hvad jeg skulle i mit liv. A-kassen ville sende mig ud at køre tog, men det ville jeg ikke, og i dag tror jeg på, at du kan blive bedre af en nedtur. Jeg turde nok netop kaste mig ud i tilværelsen som selvstændig, fordi jeg har prøvet ikke at have noget, selvom jeg knoklede, siger han og drejer bilen ind ved kontoret i Holbergsgade lige bag Nyhavn.

- Er det okay, at jeg lige kører en runde og ser, om der er en gratis parkeringsplads? siger Elbæk og er allerede i gang med at trille videre:

- Hvis der er noget, jeg ikke betaler for, så er det parkering, og det hænger faktisk også sammen med en beslutning, jeg traf for en del år siden. Jeg vil være heldig. Hvis jeg kører ind på en parkeringsplads, så kører jeg altid op foran, for der er sikkert en plads. Jeg tror, at den menneskelige hjerne er indrettet på den måde, at vi mest husker de gode ting. Jeg har valgt at være heldig, men jeg har også besluttet, at jeg vil huske det gode … hov, se nu dér!

Lars Elbæk drejer ind på en plads få meter fra sit kontor.

Ifølge Lars Elbæk er det sjovere, når tingene er lidt rock’n’roll. Der er da også hård sprut på kontoret. Foto: Carsten Lauridsen
Annonce

Glæden ved at give

På vej ind i forretningen, der ligger på et hjørne og funkler med millionvillaer i vinduet, siger Lars Elbæk:

- En af grundene til, at jeg tror på kaos, kommer sikkert også fra dengang, hvor jeg ikke havde noget. Jeg har lige siden begyndelsen af mine 20’ere troet på, at det er vigtigt, man ryster posen af og til. For man ved jo aldrig, hvad der kommer op, og da jeg havde tid til at gå og tænke over, hvad jeg gerne ville, var det ejendomsmægler, der dukkede frem. Det, at kunne være bindeled imellem folk og deres drømme om en ny bolig, fascinerede mig - og det er stadigvæk min drivkraft den dag i dag.

Dengang i 1990’erne fandt han ud af, at der skulle en handelseksamen til, før han kunne blive ejendomsmægler. Og så gik han ellers i gang.

- Jeg havde aldrig været god i skolen, og i dag staver jeg sådan set stadig som en brækket arm, siger Elbæk og guider os ned i et par stole lige inden for døren:

- Men det viste sig, at hvis jeg mødte op som den første med spidsede blyanter, så kunne jeg gøre det godt. Det lærte mig, at hvis man forbereder og øver sig, kan man blive god til hvad som helst.

Her i forretningen springer han nu op og sætter gang i kaffebrygningen.

- Men ét er jo at gå i skole, siger han så:

- For det var trods alt ikke skolen, der lærte mig at blive ejendomsmægler. Jeg har lært mest af livet. Hvis du tager det bedste fra de bedste, kan du selv blive den bedste. Jeg har taget noget fra svenden med den brækkede skruetrækker og fra en gammel coach, jeg kendte, og kombineret det hele med noget, jeg engang læste i en bog, der hedder ”The Go-Giver”. Det, jeg fik samlet sammen, var, at glæden ved at give skaber noget magisk. Hvis jeg hele tiden tænker over, hvad alting betyder for mig, så er det umuligt at være til stede, men hvis jeg bare er i nuet og har glæden ved at give, kommer der noget godt tilbage.

De milliondyre villaer pryder facaden på Elbæks Ejendomsmægler – og mange af dem er allerede solgt. Foto: Carsten Lauridsen
Annonce

Rock’n’roll

På den måde er vi faktisk igen landet ved Lars Elbæks tv-programmer. For selvom han har deltaget i mange og har profiteret på at blive et kendt ansigt, har det langtfra været drivkraften. Det har koncepterne derimod.

- ”Fra 1-værelses til strandvejsvilla” er faktisk min egen idé, fordi jeg gerne ville vise, at man som menneske sagtens kan flytte sig. Man kan godt stige op igennem livet stille og roligt, hvis man tør, siger han og serverer den dampende mokka.

- Da jeg startede med at lave tv, strejfede det mig ærligt talt ikke, at det kunne være PR for mig. Det er jeg blevet mere bevidst om i dag, men derfor ændrer jeg mig nu ikke af den grund. Jeg vil ikke være en del af et program, hvor der er en tilrettelægger, som mener, at jeg skal sige et eller andet bestemt. For jeg vil sige, hvad der falder mig ind. Det var ligesom, da jeg var med i et afsnit af ”Klovn” for nogle år siden. Her var der en guideline, men ellers talte man bare. Det kan jeg godt lide, for det er mere ærligt. Det er mere rock’n’roll, og derfor er jeg også meget bevidst om, at jeg ikke er anderledes på tv, end jeg er privat, eller når jeg møder mennesker. Jeg er mig. Punktum.

Det er denne tilgang til verden kombineret med glæden ved at give, der er blevet Lars Elbæks menneskelige filosofi med årene. Han møder folk så oprigtigt, han kan, og selvom nogle måske tror, han har en facade, opdager man hurtigt i mødet med ham, at fordomme er noget, der hører sig andre selskaber til:

- Hvis nogen ringer til mig og fortæller, at de skal skilles og som det næste spørger, hvad det skal koste, at jeg laver en vurdering på deres hus, så svarer jeg, at det skal jeg ikke have noget for - det laver jeg bare. Det har vist sig at komme tilbage med årene, for du kan vel godt regne ud, hvilken mægler de går til, når de hver især skal finde et nyt hus, ikke?

- ”Fra 1-værelses til strandvejsvilla” er faktisk min egen idé, fordi jeg gerne ville vise, at man som menneske sagtens kan flytte sig, siger Lars Elbæk. Foto: Carsten Lauridsen
Annonce

Udvikling frem for afvikling

- Skal vi ikke sætte os ud på trappen? siger Lars Elbæk og er allerede i bevægelse.

Få sekunder senere bager solen ned på trappestenene, og mens ejendomsmægleren fortæller om karrieren, hilser han med få minutters mellemrum på de lokale, der trasker forbi i gaden. Efter nogle år, hvor Elbæk som chef byggede en ejendomsmæglerkæde af butikker op, slog det ham en dag, at det var tid til at ryste posen igen. Den lå nemlig bare og samlede støv.

- Det gik op for mig, at jeg sad i en ejendomsmæglerkæde i Valby, hvor jeg nærmest aldrig var på arbejde. Jeg svingede bare indenom en gang om ugen og drak en kop kaffe og grinede lidt. Det gjorde mig uskarp, og jeg vil faktisk mene, at jeg blev dummere af det. Jeg havde ikke noget at bidrage med, og jeg var reelt i afvikling frem for udvikling. Og det nægter jeg at være! Så er det bedre med kaos, siger han og slår en latter op.

Al denne snak om kaos og poserystning kræver naturligvis, at man tør satse. Hvor kommer det fra efter en opvækst i små kår og med blikket stift rettet på jobsikkerhed?

- Jeg hviler nok mere i mig selv, end jeg har selvtillid, siger Elbæk og ser frem for sig:

- For eksempel har jeg aldrig kunnet samle piger op, men de har så heldigvis samlet mig op af og til. Jeg er vokset op med nøjsomhed, og da jeg blev skilt fra min første kone, gik der noget tid, inden jeg havde lyst til at møde kvinder igen. Men en dag meldte jeg mig ind på datingsitet Elitedaters. Jeg rystede posen, kan du sige, men jeg skrev ikke til nogen, for jeg vidste ikke, hvad jeg skulle skrive. Pludselig var der så én, der skrev til mig, og hun så virkelig interessant ud. Hende er jeg gift med i dag.

Som ung kunne Lars Elbæk godt lide at hæve lidt penge i banken og gå med dem i lommen. Det gav ham en fornemmelse af, at han ikke manglede noget. Foto: Carsten Lauridsen
Annonce

To verdener i én

Den kvinde var med til at trække Lars Elbæk ud af ejendomsmæglerkæden i Valby og ind i Elbæks Ejendomsmægler ved Nyhavn. Farnaz Elbæk er nemlig både kone og partner i virksomheden.

- Det, jeg har skabt med min kone nu, er nok det første projekt, jeg ikke føler, jeg behøver at rykke videre fra, siger Lars Elbæk og misser med øjnene mod solen:

- Inden vi begyndte med det, havde jeg faktisk overvejet helt at droppe at være mægler, for boligsalg handlede kun om profit og ikke om mødet med kunden, der gerne vil have noget unikt. Men det har vi skabt nu. Liebhaveri er ikke nødvendigvis noget, der er dyrt - det er noget, som er specielt.

For første gang under samtalen bliver Elbæk stille. Han smiler fraværende til én på gaden, der hilser på ham, men vender sig så ind i samtalen igen:

- Farnaz har lært mig ikke at have berøringsangst. Hun går lige ind i folk og følger gerne op på kunderne med det samme. Jeg har altid sagt, at jeg er sælgeren, der viser noget frem, og så ringer folk bare, men sådan fungerer det ikke altid. Og det har jeg lært at blive mere opmærksom på af min kone. Opfølgning giver noget, og at hun har kombineret to verdener med iransk temperament og dansk mentalitet og skabt sit eget, kan jeg på en eller anden måde relatere til. Også selvom jeg har levet hele mit liv i Danmark.

Det er denne sammensathed og den konstante idé om, at man kan gøre, hvad man vil med sit liv, der har været retningen i Lars Elbæks tilværelse. Det vigtigste er, at man kan stå ved sine beslutninger, når man ser sig i spejlet om aftenen.

- Det er også det, jeg giver videre til mine egne børn. De skal gøre det, de begynder på, færdigt, men de må selv vælge, hvad det er, og finde deres egen vej.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hornbæk blomstrer: - Vi får et fantastisk år

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Barslund-boss vil tjene penge trods stort minus i regnskabet: - Det går faktisk rigtig godt i virksomheden

Rejser For abonnenter

Svenske fristelser: Gå i Tycho Brahes fodspor

Navne

Nu reagerer verdensstjerne: - Du lever videre i vores hjerter

Sport

Mikkel Hansens far efter neglebidende semifinale: - Jeg skal lige ind og skifte skjorte

Helsingør

Hørte du også bulder og brag i Helsingør torsdag eftermiddag? Her er forklaringen

Erhverv For abonnenter

Ilse Jacobsen er tilbage efter svær sygdom: - Jeg skal lære at passe bedre på mig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Hornbæk

Ejer af Det Fedtede Hjørne efter ballade og uro: - Vi kan ikke gøre noget ved, at de unge stiller sig uden for

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Helsingør

Covid-19 florerer i Helsingør-områder med få vaccinerede: Stikket holder corona-smitten væk

Helsingør For abonnenter

Per taber kampen mod sine plageånder: Derfor slipper vi aldrig af med måger

Helsingør

Knallertfører forsøgte at køre fra politiet: Endte med flere sigtelser

Annonce