Annonce
Helsingør

Leder: Finansloven de fleste gerne vil have

Helsingør Dagblads chefredaktør (Foto: Lars Johannessen)
Annonce

Den socialdemokratiske regering kunne i går præsentere sin første finanslov. Det har ikke været en helt enkelt øvelse at finde et kompromis mellem de radikale på den ene side og Enhedslisten på den anden. Men det ser ud til, at finansloven er landet stort set der, hvor regeringen ønskede det. Som altid når der præsenteres en ny finanslov, så hører vi den rituelle kritik fra oppositionen. Den hører vi uanset om regeringen er rød eller blå. Hovedkritikken fra oppositionen er, at denne finanslov er rød.

Og ja, den socialdemokratiske regerings første finanslov er sjovt nok rød. Hvad skulle den ellers være? Men det er samtidig en finanslov, som langt de fleste danskere vil være godt tilfredse med. Hvis vi kigger på hvilke områder, der tilføres flere penge, så er der tale om daginstitutionerne, der tilføres flere penge til minimumsnormeringer, folkeskolen der tilføres flere penge til flere lærere, psykiatrien der får et stærkt tiltrængt løft og uddannelsesloftet der fjernes. Det kan godt være, at der findes danskere, som er uenige i den prioritering. Men det er de færreste. Som vi kan se i Helsingør, så har byrådet med en konservativ borgmester i spidsen, netop besluttet at indføre minimumsnormeringer. Det kan godt være, at den konservative borgmester lige netop i går, valgte at fremføre den rituelle kritik. Men hvis vi kigger på finansloven, så får kommunerne inklusive Helsingør Kommune meget af det, som de har bedt om i flere år.

Når det kommer til finansieringen af finanloven, så er det en helt anden snak. For mens de fleste danskere bakker op om en finanslov, hvor daginstitutioner, skoler og psykiatrien får flere penge, så er stigende skatter og afgifter bestemt ikke borgerlige vælgeres kop the. Så når vi kigger på finansieringen, er der i den grad tale om en rød finanslov, som ikke bifaldes af alle. Men selv når vi kigger på nogle afgiftsforhøjelserne, så vil nogle af dem også glide ned hos de fleste. For de færreste vil nok brokke sig over, at der lægges ekstra afgifter på online-casinospil og plastikposer. Eller at der spares på udgifterne til konsulenter i det offentlige.

Naturligvis er der forskel på prioriteringen, alt efter om vi har en rød eller blå regering. Og det skal der også være. Men når det er sagt, så er danskerne på lange stræk ret enige om prioriteringen af skattekronerne. Det gælder også dette års finanslov. Vi skal bare lige have den rituelle stammedans er overstået først.

BC

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Souschef fritstillet efter blodigt opgør: Kommunen venter på politiets efterforskning

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce