Annonce
Debat

Leder: Når den grønne generation drikker hjernen ud

Cigaretskodder, glasskår med videre.
Annonce

Det sidste jeg har lyst til i en alder af 42 år er at være en sur gammel mand. En reaktionær og vrissen type der brokker sig over unge mennesker, som ikke rydder ordentligt op efter sig selv efter Øl-løbet i weekenden. Så det har jeg holdt mig fra. De unge mennesker skal have lov til at feste, og vi har i år kunnet se, at arrangørerne af Øl-løbet i stigende grad har taget ansvar for, at der bliver ryddet op efter løbet. Et "løb" hvor omkring 8.000 unge mennesker går fra Snekkersten Havn til Kulturværftet, mens de deler mere end tusinde kasser øl.

Men i dag blev jeg alligevel provokeret. Nede ved Kulturværftet stod omkring 20 kundevogne, der var blevet efterladt efter Øl-løbet. Kundevognene stammer fra supermarkeder i Snekkersten og Helsingør og er blevet brugt til at transportere de mange øl under gåturen. En stor lastbil rullede op ved siden af kundevognene fra Aldi, Coop og Netto. Herefter blev de én for én blev klemt sammen og smidt op på ladet af lastvognen med en kran. Ud på lossepladsen med dem. Et videoklip med de skrottede kundevogne kan ses på Helsingør Dagblafs Facebookside.

Da jeg stod og kiggede på de sammenklemte kundevogne, kom jeg til at tænke på Roskilde Festival, hvor der hvert år efterlades tusindevis af telte, liggeunderlag og soveposer, når festivalen er slut. I en tid hvor vi for alvor begynder at tage vare på miljøet og klimaet, virker det bare helt forkert.

Ved Folketingsvalget i sidste uge lød analysen, at førstegangsvælgerne i høj grad stemte grønt. De stemte på partier, som har et troværdigt bud på, hvad vi skal gøre for at passe på miljøet og klimaet. Nu er det jo ikke til at sige, hvor mange af de 8.000 unge mennesker, der var med i Øl-løbet, som i ædru tilstand bekymrer sig om miljøet. Men mit bud er, at det er en stor del af dem. De fleste af dem har sikkert også ryddet pænt op efter sig selv. Men der var en ligegyldighed over de efterladte og ødelagte kundevogne, som provokerede mig.

En gadefest er en svær størrelse at holde styr på for arrangørerne. I København har vi set en festival som Distortion vokse sig så stor, at festivalen blev nødt til at ændre karakter fra en impulsiv gadefest til at være en mere organiseret festival. Øl-løbet har med 8.000 deltagere også vokset sig stort. De unge mennesker skal have lov til at give den gas. Men når den type gadefester vokser sig store, bliver anarkiet nødt til at blive afløst af noget andet. Øl-løbet er med en beskeden billetpris og et oprydsningshold på vej i den retning. Forhåbentlig er deltagerne i Øl-løbet lige så grønne som øllene næste år, så byens kundevogne overlever, og turister og gnavne redaktører ikke får et chok.

BC

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce