Annonce
Rejser

Limfjordens sandbanker er sælernes sovekammer

Der er flest spættede sæler i Limfjorden, men også gråsæler, der er Danmarks største rovdyr. Deres navne siger ikke nødvendigvis noget om deres kendetegn, for gråsæler kan også være spættede. Men de er større, og ser man deres hoved i profil, ligner det lidt en hests. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Når Limfjordens sæler ikke jager efter fisk i Vesterhavet, slapper de af i det rolige vand på sandbankerne. I området er mellem 800 og 1000 sæler, som en sælsafari med Jyllandsakvariet kan bringe én tættere på. Eller omvendt. For sælerne var næsten mere nysgerrige end os, den dag vi tog med ud for at spotte de store rovdyr.

En salt vesterhavsvind leger i Limfjordens gråblå vandoverflade og spejler en himmel, der er malet i stort set samme farver som vandet. Og lige dér imellem himmel og hav, der er som lagt i lag med sarte penselstrøg, tøffer en motorbåd ud fra lystbådehavnen i Thyborøn. Med om bord er to unge turister fra København, kaptajnen Cresten Maarupgård, en journalist og en fotograf fra Jysk Fynske Medier og Michael Madsen, der er indehaver af Jyllandsakvariet, der ligger i Thyborøn. Alle passagerer er med på en af akvariets sælsafarier, men vi er ikke engang nået ud af havnen, før Michael konstaterer:

- Det bliver en kort tur.

Hans finger peger ligeud, og alles øjne følger efter den. Og rigtigt nok. Vi har været på vandet i fem minutter og har allerede spottet en sæl. En stor gråsæls hoved popper op. Dens store, mørke øjne betragter os for en kort stund, før den dykker igen.

- Nogle gråsæler har fundet ud af, at når fiskeauktionerne er slut, er der mad at finde på havnens bund, fortæller Michael om Danmarks største rovdyr.

De kan veje op til 300 kilo og være neddykket i op til 20 minutter.

Jyllandsakvariet

Jyllandsakvariet ligger i Thyborøn.

Her kan besøgende opleve rørebassiner med blandt andet rokker og hajer, se på fisk fra Vesterhavet, blive klogere på hajer i hajfødeklinikken, deltage i ravworkshop, være kreative i strandværkstedet eller gå på jagt efter rav i den indendørs ravstrand.

Jyllandsakvariet arrangerer også sæl-, rav-, østers-, seafood- og bæversafari samt guidet tur på Puch Maxi, fiskerpasserens traktortur og skattejægerens detektortur.

Sælsafari finder sted flere gange om dagen hele året rundt med undtagelse af januar og februar. Safarien varer en time og koster 219 kroner for en voksen og 189 kroner for et barn.

Inden turen begynder, bliver passagererne udstyret med regnfrakke og redningsvest.

Sælsafari foregår med respekt for dyrene og naturen. Det vil sige, at båden ikke sejler for tæt på, og at der heller ikke fodres.

Entré til Jyllandsakvariet er 99 kroner for voksne og 89 kroner for børn.

Adressen er Vesterhavsgade 16, 7680 Thyborøn.

www.jyllandsakvariet.dk.

Smart indretning

Selv om vi sådan set allerede har set en sæl, betyder det selvfølgelig ikke, at turen er ovre. Langtfra.

Vi har stadig det bedste i vente, da Cresten sætter farten op, og vi med 22 knob flyver hen over Limfjorden mellem Thyborøn og Agger. Derimellem er fjordens udmunding til Vesterhavet, Thyborøn Kanal. Og det er netop grunden til, at der er så mange sæler. Faktisk omkring 800. Størstedelen er spættede sæler, og så er der 50 gråsæler.

Vi kan ane omridset af dem i horisonten, da vi nærmer os en sandbanke, som de har valgt som denne eftermiddags perfekte spot for afslapning. Cresten speeder ned, og stilheden bliver nu kun afbrudt af vandet, der klukker og skvulper mod siden af båden. Der er lidt under en halv meter til sandbunden, som Limfjorden har formet i et rillet, blødt mønster. Ikke langt fra os er sandet højt nok til, at det har dannet en sandbanke. Her ligger en stor gruppe af sæler med deres kroppe, som lå de henslængt på en behagelig divan, mens lufferne hviler på det spættede og spækkede maveskind. Det ser ud, som om de klapper mave. Og det er ikke en helt forkert antagelse.

- De kan svømme 50 kilometer på en dag, derfor er det her det perfekte sted for sælerne. De kan ligge i læ på sandbankerne og drive den af. Og det er noget, de er rigtig gode til. Man kan sige, at Vesterhavet er deres fødekammer, og så har de soveværelse ved siden af, fortæller Michael.

Egentlig er det passagererne, der er turisterne, og sælerne, som er attraktionen, men de stirrer så meget på os, at situationen sagtens kunne være den modsatte. Pludselig, som om sælerne har taget en stille, kollektiv beslutning, larver en stor del af gruppen deres tunge kroppe mod vandet og plasker til alle sider, inden de rammer deres rette element.

- Nu kommer de myldrende til. De vil ikke gå glip af os, forklarer Michael ude at stand til at skjule sin begejstring.

Under vand er der tale om en helt anden elegance. Sælerne glider forbi som sorte skygger under overfladen forbi båden og stikker hovederne op for at tage os i nærmere øjesyn.

- De har lært os at kende fra år til år. Her er fred og ro og næsten ikke andre end os. Det giver en særlig oplevelse, fordi de har tillid til os og er nysgerrige. Det er det mest fantastiske, mener Michael Madsen.

Annonce

Kærlighed til havet

Da kaptajnen igen sætter båden i bevægelse for at sætte kurs mod et andet sandbankespot for sæler, svømmer de nysgerrige rovdyr efter os, lidt ligesom delfinflokke kan finde på at gøre. De mest nysgerrige følger med næsten hele vejen, mens båden snor sig ad labyrintiske vandstier mellem sandbankerne. Man skulle næsten tro, at Cresten kender farvandet lige så godt som sælerne, og det gør han måske også.

- Sandbankerne ændrer sig konstant på grund af vind og vejr. Særligt efter vintermånederne ved hver sæsonstart starter vi forfra med at finde vandvejene rundt. At sejle her kræver erfaring, indsigt og god føling med naturen, forklarer Michael Madsen, som holder meget af naturen omkring Thyborøn, hvor han er vokset op.

Det er også grunden til, at Jyllandsakvariet blev til.

Michael Madsen blev som ung fisker på grund af sin interesse for havet, men som 25-årig tog han en beslutning. Han åbnede sit eget akvarium: Jyllandsakvariet, der siden dengang er vokset. Særligt siden 2008, hvor han begyndte at arrangere safarier.

- Folk vil gerne hjælpes ud i naturen og høre om den, fortæller den nu 51-årige indehaver om, hvordan én safaribåd købt i 2015 er blevet til seks.

Og om rav- og østerssafarier. Ja, man kan endda komme på guidet tur rundt i Thyborøn på en Puch Maxi. Idéen til sælsafarien opstod en dag, da Michael var ude at sejle mellem sandbankerne.

- Ved den første banke så vi 100 sæler, ved den næste 200. Vi var helt oppe at ringe. Da vi sejlede derfra, fulgte 50 af dem efter os, ligesom delfiner. De var så nysgerrige, da det var første gang. Det syn har jeg aldrig set siden. Det gik lige i hjertet, konstaterer han, inden båden endnu en gang sagtner farten og vugger i de små bølger tæt på en sandbanke med blandt andet en mor og dens unge.

Tidevandet er begyndt at stige, og sælerne vipper hale og hoved opad, så de ligger som en krum banan i Limfjordens vandoverflade. De ligger på 20 centimeter dybt vand med et direkte fald på tre meter, hvor vi sejler. Derfor kan vi komme forholdsvis tæt på. Her er bare natur, stilhed og sæler.

- Prøv at mærke efter, opfordrer Michael.

- Det er den her følelse, jeg gerne vil give videre. Det kan vi ikke få meget bedre, konstaterer han, inden vi sejler tilbage til havnen i Thyborøn.

Både Cresten Maarupgård (t.v.) og Michael Madsen (t.h.), som ejer Jyllandsakvariet, guider på sælfarierne. Foto: Birgitte Carol Heiberg
To spættede sæler på en sandbanke i Limfjorden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På sandbankerne er vandet lavt, og det gør det muligt for sælerne at ligge og slappe af. Når de har lyst kan de svømme ud på dybere vand og videre gennem Thyborøn Kanal ud til Vesterhavet. Måske det er det, som den forreste sæl har i tankerne? Foto: Birgitte Carol Heiberg
Inden vi sejler ud fra havnen i Thyborøn viser Cresten os en kort over Limfjordens udmundning mellem Thyborøn og Agger, som ligger i Nationalpark Thy. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sandbankerne er under konstant forandring. Mange steder er der meget lavvandet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Havnen i Thyborøn består både af fiskefartøjer, lystbåde, vagtskibe til Nordsøen, et nyt havnekontor og en stor, moderne fiskeauktion. Tæt på ligger også Jyllandsakvariet, Sea War Museum Jutland, Kystcentret Thyborøn og Sneglehuset. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sælerne spiser alt, hvad havet byder på som blandt andet makrel, stenbidere og ål. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Indehaver af Jyllandsakvariet, Michael Madsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Erhverv For abonnenter

Hornbæk blomstrer: - Vi får et fantastisk år

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Barslund-boss vil tjene penge trods stort minus i regnskabet: - Det går faktisk rigtig godt i virksomheden

Rejser For abonnenter

Svenske fristelser: Gå i Tycho Brahes fodspor

Navne

Nu reagerer verdensstjerne: - Du lever videre i vores hjerter

Sport

Mikkel Hansens far efter neglebidende semifinale: - Jeg skal lige ind og skifte skjorte

Helsingør

Hørte du også bulder og brag i Helsingør torsdag eftermiddag? Her er forklaringen

Erhverv For abonnenter

Ilse Jacobsen er tilbage efter svær sygdom: - Jeg skal lære at passe bedre på mig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Boutique Hotel Wassersleben: Tysk badehotel med højt kulinarisk niveau

Hornbæk

Ejer af Det Fedtede Hjørne efter ballade og uro: - Vi kan ikke gøre noget ved, at de unge stiller sig uden for

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Helsingør

Covid-19 florerer i Helsingør-områder med få vaccinerede: Stikket holder corona-smitten væk

Helsingør For abonnenter

Per taber kampen mod sine plageånder: Derfor slipper vi aldrig af med måger

Helsingør

Knallertfører forsøgte at køre fra politiet: Endte med flere sigtelser

Annonce