Annonce
Helsingør

Lene starter skældud-fri børnehave: - Vores barnesyn er forældet

Lene Friis-Pilgaard vil have børnene med ud i naturen, hvor hun vil have fokus på miljø og dyr. Og så kan de selvfølgelig også bruge det lille cirkustelt i baghaven. Foto: Martin Rye
41-årige Lene Friis-Pilgaard mener, at forholdet mellem pædagoger og børn skal gentænkes. Nu har hun startet en børnehave uden skældud og med et nyt barnesyn.

ÅLSGÅRDE: I Lene Friis-Pilgaards hjem i Ålsgårde er der legetøj overalt.

Kurve er fyldt til randen med børnebøger, plasticdinosaurer og et spil med Hr. Skæg på låget. På spisebordet ligger der en bunke med perleplader og sten med tegninger på.

Lene Friis-Pilgaard har forvandlet sit eget hjem til en mini-børnehave.

Annonce

Hun har nemlig sat sig for at skabe en skældud-fri børnehave, der skal forny det børnesyn, hun mener, er outdated i de danske børnehaver.

Vores barnesyn er forældet. Voksne har en tendens til at tale til børn på en måde, som de aldrig ville tale med en kollega på for eksempel. Hvorfor skal børn tales mærkeligt til? Vi skal skabe et ligeværd mellem barn og voksen.

Lene Friis-Pilgaard, leder af Minibørnehaven i Ålsgårde.

- Vi skal væk fra det gamle børnesyn, hvor skældud og kritik af barnet er dominerende, hvor barnet sidder trist tilbage med en følelse af at være forkert. Den hårde tone har jeg hørt mange gange, siger hun.

Lene Friis-Pilgaard mener, at der er en berøringsangst, når der skal tales om, hvordan voksne pædagoger og skolelærere snakker til børn. Ifølge hende er der nemlig altid fokus på, hvordan børnene taler til hinanden.

- Vores barnesyn er forældet. Voksne har en tendens til at tale til børn på en måde, som de aldrig ville tale med en kollega på for eksempel. Hvorfor skal vi tale hårdt til børn? Vi skal skabe et ligeværd mellem barn og voksen og have en anerkendende tilgang til børnene, siger hun.

Den 41-årige børnehaveleder kommer til at kunne have fire børn i aldersgruppen 2,5 til fem år. Foto: Martin Rye

Væk med vreden

Lene Friis-Pilgaard, der oprindeligt er fra Albertslund, er uddannet økonom fra CBS. Hun kom til kommunen for halvandet år siden, hvor hun før har arbejdet som beskæftigelseskonsulent, underviser og coach i otte år. Her har hun har hjulpet sygemeldte arbejdsløse tilbage på arbejdsmarkedet.

Hvad ved en CBS-uddannet som dig egentlig om at drive en børnehave?

- Jeg har de sidste ti år beskæftiget mig ufatteligt meget med pædagogik. I min uddannelse har jeg også haft fag som konfliktløsning og coaching. Jeg har også arbejdet med relationer mellem børn og startet to-tre legegrupper op, siger hun.

Lene Friis-Pilgaards farmor har over årene fundet en masse små, gamle morgenmadspakker til børnehavens minikøkken. Foto: Martin Rye

Lene Friis-Pilgaard har også søgt inspiration hos Herskindskolen i Østjylland, som lige nu arbejder på at blive en skældud-fri skole. Her er devisen, at lærere og pædagoger skal øve sig i at reagere med omsorg og nysgerrighed i stedet for irritation og vrede.

Og det er den samme opskrift, Lene Friis-Pilgaard vil arbejde ud fra.

Annonce

Undersøgelser viser...

Den 41-årige mor er langt fra alene om at ville have skældud-frie børnehaver og skoler. Landsorganisationen Skole og Forældre har i 2021 lavet en undersøgelse, hvor 870 forældre blev spurgt til, om de gerne vil have, at skolen arbejder på at stoppe med at skælde ud.

66 procent svarede ja.

I 2020 blev bogen "Skole uden skældud" udgivet af tre børneforskere, hvor de har undersøgt, hvad skældud gør ved børn, og hvor hyppigt de bliver udsat for det. De havde interviewet 424 lærere og pædagoger, og 82 procent af dem skælder ud.

Magasinet Skolebørn har også lavet en undersøgelse med 870 forældre, der viser, at 17 procent af de forældre skælder deres børn ud mindst et par gange om ugen, og 32 procent skælder ud et par gange om måneden.

Forskerne konkluderer, at konsekvenserne af skældud kan være depression, lavt selvværd og psykiske udfordringer. Ifølge dem skader skældud børn, og det kan påvirke dem langt ud i fremtiden. Børn er også i højere grad tilbøjelige til at gøre det, de ikke må, skriver forskerne i bogen.

Der skal være plads til at lege med perleplader og tegne på sten i mini-børnehaven. Foto: Martin Rye
Annonce

Forstå børnene

Hvad nu hvis et af børnene slår et andet barn, er det så okay at skælde ud?

- Nej, det handler om at få dem sat ned og fortælle dem, at det ikke er okay at slå. Men i stedet for at skælde ud, forsøger jeg at forstå, hvorfor det skete og høre deres stemme, siger hun.

Lene Friis-Pilgaard kommer selv fra et hjem, hvor familien også gjorde meget ud af ikke at skælde ud.

- Min mor har altid snakket til os på en anerkendende og respektfuld måde i stedet for at skælde ud. Derfor er det meget naturligt for mig ikke at skælde ud, siger hun.

Annonce

Helt almindeligt

Den 41-årige børnehaveleder har lige nu plads til fire børn, hvor hun passer børn i aldersgruppen 2,5 til fem år. Ifølge hende kan børnehaver med mange andre børn godt være en stor mundfuld.

- Det kan virke voldsomt på dem med store legepladser og mange børn. Det kan føles forvirrende og utrygt, siger hun.

Lene Friis-Pilgaard håber at kunne få en ekstra pædagogisk uddannet ansat i børnehaven og på den måde blive en lidt større mini-børnehave. Hun regner bestemt ikke med, at skældud-frie skoler og børnehaver forsvinder lige foreløbig:

- Om fem til ti år vil det være helt almindeligt.

Lene Friis-Pilgaard er egentlig uddannet økonom fra CBS og har arbejdet som beskæftigelseskonsulent, underviser og coach i otte år. I den tid har hun haft over 4000 samtaler med mennesker som var sygemeldte fra arbejdsmarkedet. Foto: Martin Rye
Annonce
Helsingør For abonnenter

19 år og førstegangsvælger: - For mig er de ældre og deres velfærd et emne, som er meget vigtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Navne For abonnenter

Skoleleder for 'udsatte' unge: - Det gør mig glad og stolt, når vi lykkes med at gøre en forskel

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tabte bundkamp med et brag: Nordsjælland Håndbold faldt igen helt sammen efter pausen

Danmark

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Helsingør

Små 10.000 mangler: Inden nytår skal yderligere 900 sortere

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Helsingør

Sømænd ledte og ledte i 20 år: Nu er fanen fundet, men den er ikke længere deres ...

Sport For abonnenter

TV-ekspert efter FC Helsingør-opvisning: - Vi kunne meget vel have set den ene oprykker i dag

Helsingør

Fuld mand i 60'erne lagde sig til at sove på vejen: Nægtede at flytte sig

Annonce