Annonce
Helsingør

Logbog #5: ”Første uge på scenen på Kronborg”

Det er Casper Crump til venstre, der spiller hovedrollen i forestillingen.

Den 1. august er der premiere, og Hamletscenen er nu fem uger inde i prøverne på årets store Kronborg-forestilling, "Richard III".

Annonce

Teater: Den første uge på udendørsscenen her på Kronborg Slot er gået, og hvilken uge!

Det er altid helt fantastisk at rykke fra prøvelokalet og ind i scenografien på scenen, og ugen igennem har været travl med mange forskellige slags prøver hver dag fra sceneprøver til teknik- og musikprøver med meget mere.

Efter 4 uger ugers intens prøveforløb i London er vi godt på vej. Når vi prøver i prøvelokalet, arbejder vi primært med tekstforståelse og tolkningsmuligheder.

Et grundarbejde, som suppleres med al det fysiske arbejde med fx prøvekostumer og prøverekvisitter samt gulvarbejdet, hvor vi har scenografiens grundform markeret med tape på gulvet, så skuespillerne lærer afstande og ind- og udgange at kende i arbejdet med scenearrangementerne, som bærer forestillingens struktur.

Herudover arbejder vi løbende med stemmetræning og improvisation for at skabe materiale til opbygning af karaktererne men også for at finde ind til den særlige Shakespeare-ånd, der udspringer naturligt af det jambiske versemål, som Shakespeare holdt af at benytte i sit skrivearbejde for 400 år siden.

Overordnet kan man sige, at hvor prøverne i London primært var centreret om at skabe scener og karakterer, så er arbejdet på udendørsscenen på Kronborg langt mere fokuseret på helheden.

Her spiller kostumer, parykker, sminke, lys- og lyddesign en afgørende rolle i skabelsen af den færdige forestilling.

Annonce

Garderobe i den gamle kaserne

Den første prøveuge på HamletScenen på Kronborg handler også om, at skuespillerne rykker ind i deres garderober indrettet i den gamle kaserne eller indkvarteringsbygning, som bygningen kaldes på officielt Kronborg-sprog.

Det er sjovt at tænke på, at for bare 50 år siden var Kronborg og Helsingør stærkt præget af militær og soldater i samme grad som kultur i dag spiller en ny og central rolle.

Shakespeare Festivalen er dog verdens ældste Shakespeare-tradition og 200 år gammel, hvilket betyder, at kunst og militær i mange år har gået hånd i hånd.

De engelske skuespillere er også blevet indkvarteret i Helsingør, og hvem ved om en lokal fotograf får indfanget en kendt Shakespeare-skuespiller i færd med at spise vaffelis foran Brostræde Is, som Cary Grant gjorde det på Vagn Hansens berømte pressefotografi fra 1956.

Fakta

  • I løbet af sommeren vil HamletScenen i Helsingør Dagblad fortælle mere om forberedelserne til forestillingen "Richard III", der spiller på Kronborg til sommer og har premiere torsdag den 1. august.

  • Casper Crump har hovedrollen som verdens måske ondeste skurk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce