Annonce
Helsingør

Lokal genbrugsbutik oplever kronede dage: - Vi kan næsten ikke følge med

RETOLD Strandgade Helsingør. Foto: Lars Johannessen.
Retold mærker den stigende interesse for genbrug på egen krop. Trods corona stiger omsætningen, og i oktober satte de rekord.

HELSINGØR: Genbrugsbølgen vælter ind over Strandgade i Helsingør.

Her holder Retold til: En genbrugsbutik, som slår sig op på at være et økosystem for klædeskabenes henlagte skatte.


Jeg vil helst ikke snakke om de præcise tal, men jeg kan sige, at 2020 bliver bedre end 2019, og at vi i oktober satte rekord målt på omsætning

Trine Klejnstrup, indehaver af Retold


- Jeg er et udstillingsvindue for de her ting, som fortjener et nyt liv, siger indehaveren Trine Klejnstrup.

Annonce

Kronede dage

Konceptet er, at Retold tager tøj fra helsingoranerne i kommission, sælger det og beholder en del af overskuddet. Og det ser ud til at virke.

I hvert fald oplever genbrugsbutikken gode dage. Ikke mindst i oktober, hvor de havde den største omsætning hidtil.

- Jeg vil helst ikke snakke om de præcise tal, men jeg kan sige, at 2020 bliver bedre end 2019, og at vi i oktober satte rekord målt på omsætning, fortæller Trine Klejnstrup på 43 år, der bor sammen med sin mand og tre børn i Espergærde.

Derfor er det nu blevet muligt for hende at ansætte en assistent i butikken.

Annonce

Egne veje

Sammen med den tidligere medejer, Didde Ager Juul, åbnede Trine Klejnstrup Retold i august 2019. Idéen, derimod, går 14 år tilbage i tiden til dengang, hun havde sin daglige gang i København.

På Amager, hvor hun boede, lå en genbrugsbutik, som tog børnetøj i kommission. Trine Klejnstrup havde dengang små børnog fandt hurtigt ud af, at konceptet kunne sætte en stopper for overforbruget.

- Det var jo en fantastik idé. Jeg kunne få solgt tøj derinde, og pengene, jeg fik for det, kunne jeg bruge på det nye tøj til mine børn, som blev større og større, husker Trine Klejnstrup.

Derfra voksede idéen, men først i 2019 begyndte det nye kapitel, da hun smed alt, hvad hun havde i hænderne, og kastede sig hovedkulds ind i en ny tilværelse.

Annonce

Folkeskolelærer

Jobbet som folkeskolelærer blev sagt op, et par måneder blev brugt på planlægning og en ny butik skød frem i Helsingør.

- Det var en instant lykkefølelse. Jeg var så glad for mit valg. Jeg har ikke et sekund fortrudt min beslutning, fortæller Trine Klejsntrup.

Og det er til trods for, at iværksættereventyret har medført en skrumpet indtægt og en fordobling på antallet af ugentlige arbejdstimer.

- Jeg bryder mig ikke om de her lange bestillingslister med links, der bliver sendt ud som ønskelister til jul. Jeg synes, det bliver upersonligt og overfladisk. Jeg kan bedre lide at købe kreative gaver. Måske endda fra genbrug. Foto: Lars Johannessen.

- Jeg er ikke blevet rig af det her. Men jeg er til gengæld blevet rig på sindssygt mange positive oplevelser og tilkendegivelser, fortæller Trine Klejnstrup, der arbejder op mod 70 timer ugentligt.

Annonce

Ildsjæl

Og ikke mindst har hun fundet en vej i livet, hvor hun med sit eget lille økosystem kan medvirke til at nedbringe overforbruget.

- Vi kan ikke nå at forbruge det, der bliver produceret. Der bliver brændt, jeg ved ikke hvor mange tons tøj hvert år, fordi man ikke kan nå af afsætte det. Den tanke kan jeg ikke holde ud, forklarer Trine Klejnstrup.

Også klimaudfordringer nævner hun som en inspiration til hendes Retold-eventyr og henviser til, at tøjindustrien ofte bliver nævnt som Sorteper i klimaforandringerne.

- Man kan let komme til at tænke, at det er en lille dråbe i havet, men ændringerne bliver nødt til at begynde et sted, siger hun.

Annonce

Nyt koncept på vej

Den tanke ser Trine Klejnstrup ikke ud til at være alene om. I hvert fald vælter tøjet ind i Trine Klejnstrups lokaler. Så meget, at hun ikke kan følge med. Derfor arbejder hun for tiden på et nyt koncept, der skal dæmme op for problemet.

- Jeg kan ikke afsløre, hvad konceptet er, men det kommer i det nye år, og jeg tror, det bliver løsningen på den lange ventetid. Jeg vil jo nødigt have, at jeg går glip af alle de gode ting, griner Trine Klejnstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce