Annonce
Helsingør

Lokal køber: Helsingør-maleri bliver i byen

Her er Paul Fischer-værket maleriet. (Illustration: Bruun Rasmussen Kunstauktioner).

390.000 kroner plus det løse skal lokal forretningsmand betale for Paul Fischer-værk.

Annonce

Kunst: Bruun Rasmussen Kunstauktioner ramte helt rigtigt, da de vurderedeprisen på et maleri af Paul Fischer med titlen "På færgen fra Helsingør. I bagggrunden Kronborg". Der var hammerslag på lidt under de 400.000 kroner, som auktionshuset på forhånd havde gættet på.

Køberen? Det er en lokal erhvervsdrivende, der ikke mente, at Paul Fischers smukke Helsingør-maleri skulle havne uden for kommunegrænsen.

Annonce

Bedre end banken

Det er ejendomsudvikler Jan Flintrup fra virksomheden Living Invest, der under Bruun Rasmussen-auktionen endte i en budkrig og til slut måtte betale de 390.000 kroner for Fischer-maleriet. Med salær og den slags ender regningen på godt 500.000 kroner for Helsingør-familien Flintrup.

- Det er da en hel masse penge. Men det er da bedre at bruge dem på sådan et smukt maleri end, at banken tager trekvart procent for have dem stående. Faktisk er det Helsingør Dagblads skyld, at jeg købte det maleri, griner Jan Flintrup.

Annonce

Ikke som Holger Danske

Forleden skrev Helsingør Dagblad nemlig en artikel om Paul Fischer-værket. Og artikel fangede Jan Flintrups opmærksomhed.

- Jeg går aldrig på auktioner. Men jeg læste artiklen og tænkte, at det her værk med Helsingør og Kronborg skal da ikke hænge på en væg et andet sted end i Helsingør. Det skal ikke gå som med Holger Danske-skulpturen fra Hotel Marienlyst, der nu står i Skjern. Nej, det skal være noget, der bliver i kommunen. Jeg spurgte min familie, og de mente, at det var en god idé, at vi bød på det maleri, forklarer Jan Flintrup.

Annonce

Malet i 1915

Det var efter en budkrig, at auktionarius Jesper Bruun Rasmussen kunne slå et endeligt hammerslag for maleriet på de omtalte 390.000 kroner.

Som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad var Fischer frem for alt København-maler. Men han fandt også motiver på Hornbæk Strand.

Til dette maleri malet i 1915 var kunstneren på en færgetur mellem Helsingør og Helsingborg og sikkert også retur. På maleriet ser man Kronborg Slot i baggrunden og fremme i billedet to kvinder og to børn – en dreng og en pige. Alle er klædt fint på.

- Det er et velkomponeret og ganske usædvanligt maleri af Paul Fischer, som viser, at han kan meget andet end at male badepiger og københavnermotiver, forklarer Birte Stokholm, ekspert i ældre kunst hos Bruun Rasmussen.

Det er lykkedes Stokholm at få nogle af personerne på maleriet identificeret. Den siddende kvinde i maleriet er Agnes Vincent, hustru til kunstforlægger Alex Vincent.

Annonce

Ud som postkort

Alex Vincent havde et forlag i Kronprinsessegade 10, som blev et af de største i begyndelsen af 1900-tallet. Vincent havde et nært samarbejde med Paul Fischer om at udgive Fischers malerier som postkort.

"På den måde er det et usædvanligt Paul Fischer-billede. Han malede København og badepiger i Hornbæk og så videre, men han lavede sjældent bestillingsarbejder. Det er et rigtigt spændende billede og et godt tidsbillede", har Birte Stokholm sagt til Helsingør Dagblad..

Paul Fischer blev født i 1860 i København og lagde penslen for sidste gang i 1934, hvor han døde i Gentofte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

'Latterligt', 'for dumt', 'helt forkert': Afvisning af kinesisk festival møder kritik

Helsingør

Coronastatus for Helsingør: Hurrah, nu er vi kun nummer syv

Annonce