Annonce
Helsingør

Lokale debutanter og ministre i sejlende valgdebat

Humøret var højt og debatten livlig, da Birgitte Bergman, Henrik Møller, Claus Hjort Frederiksen og Martin Lidegaard deltog i Forseas oversøiske valgmøde. (Foto: Torben Sørensen)

De to helsingoranske debutanter i folketingsvalgkampen, Birgitte Bergman og Henrik Møller, deltog torsdag eftermiddag i valgmøde på den batteridrevne færge Tycho Brahe for blandt andet at diskutere klimapolitik med de to erfarne ministre, Claus Hjort Frederiksen og Martin Lidegaard.

Annonce

Folketingsvalg: De konservatives Birgitte Bergman og socialdemokraten Henrik Møller står i afgangshallen, klar til at gå om bord på verdens største eldrevne færge, Tycho Brahe.

De to lokale politikere er debutanter i folketingsvalgkampen. Nu er de inviteret til at deltage i et valgmøde arrangeret af rederiet Forsea på Tycho Brahe.

Her skal de to helsingoranere krydse klinger med to af Folketingets sværvægtere, Venstres Claus Hjort Frederiksen og De radikales Martin Lidegaard.

De to erfarne ministre er ikke at se i afgangshallen. Da alle er kommet om bord, viser det sig, at de er kommet direkte om bord fra parkeringspladsen og er blevet sparet for gåturen omking stationsbygningen og afgangshallen.

Annonce

Lydløs afgang

De fire politikere tager plads side om side ved et bord i restauranten, hvor omkring 30 nysgerrige borgere har samlet sig for at følge debatten.

Med Kronborg om bagbord forlader verdens største batteridrevne færge lydløst Helsingør Havn og sætter kursen mod Sverige.

De fremmødte forsyner sig med koldt vand, varm kaffe, lidt frugt og nogle nødder. Henrik Møller deler pastiller og chokoladehjerter ud. Birgitte Bergman har en lille pjece med, mens Claus Hjort Frederiksen melder sig ind i gruppen af Venstre-politikere, der har udgivet en bog i forbindelse med valgkampen. Den hedder "Not secret", har silhuetten af en kronhjort på forsiden og holder sig til at beskrive Claus Hjort Frederiksens politiske mærkesager.

Rie og Michael Holmes fra Ålsgårde er blandt dem, der har valgt at bruge eftermiddagen på det vandbårne valgmøde.

- Vi har aldrig været til valgmøde før, men vi kan godt lide at tage færgen, og så betyder det også noget, at det er de lokale kandidater, vi her kan møde, siger Rie Holmes.

Herefter går debatten i gang.

Annonce

Klima på dagsordenen

Først får de fire politikere mulighed for at præsentere deres mærkesager i valgkampen.

Alle fire nævner klimaet, som en af de helt store udfordringer, de vil tage fat på, hvis de bliver valgt ind i Folketinget.

- Hvis ikke vi løser det problem, så er alt andet ligegyldigt, siger Henrik Møller

Netop klima og miljø er første punkt til debat, og fylder en stor del af mødet, hvilket også er nærliggende, når mødet holdes på en af tidens landvindinger på netop det område, en færge, der sejler på ren el.

Martin Lidegaard prøver at få de øvrige politikere med på at give håndslag på, at al sandsugning straks skal standses i Øresund.

- Så har du forsiden til avisen i morgen, siger han til mødets ordstyrer, Helsingør Dagblads chefredaktør Bo Christensen,

Birgitte Bergman og Henrik Møller tager med glæde mod tilbuddet, men Claus Hjort Frederiksen mener overhovedet ikke, at han ved nok om råstofindvinding i Øresund til at ville give håndslag på noget i den retning. Så der røg den forside.

Til gengæld kan Martin Lidegaard og Claus Hjort Frederiksen godt blive enige om, at alle lovforslag fremover bør klimaberegnes.

Annonce

Munter stemning

Gennem det meste af mødet er stemningen munter blandt de fire politikere og publikum.

Birgitte Bergman driller Martin Lidegaard og Henrik Møller med, at de er væsentligt ældre end hende, da de gik en klasse over hende på Helsingør Gymnasium. Claus Hjort Frederiksen føler derefter, at han nærmest er inviteret med til en fætter-kusine-fest, mens Henrik Møller udløser mødets største latter efter en kvik ordveksling med Claus Hjort Frederiksen.

Henrik Møller fortæller, at han godt kan være lidt bekymret over sit partis holdning til budgetloven, der blandt andet sætter et loft for, hvor mange penge kommunerne må bruge på velfærd.

- Din partifælle Henrik Sass sagde for et par dage siden, at budgetloven kommer til at bestå, så det behøver du ikke bekymre dig om, lyder en kæk kommentar fra Claus Hjort Frederiksen.

- Henrik Sass ER en af mine bekymringer, svarer Henrik Møller hurtigt, hvilket får latteren frem hos både politikere og publikum.

Annonce

Kystbane og HH-forbindelse

Under valgmødet kommer der også spørgsmål fra publikum. De vil blandt andet høre om Kystbanen, en fast HH-forbindelse og politikernes holdning til sundhedsvæsenet.

Efter to ture frem og tilbage mellem Danmark og Sverige, er Tycho Brahe tilbage i Helsingør, og så skal alle skynde sig fra borde for ikke at komme med til Sverige igen.

- Det var sjovt at prøve kræfter med et par af de tunge drenge. Jeg har selv en fornemmelse af, at det gik meget godt, siger Møller, inden han med sin valgplakat under armen trasker med færgens øvrige passagerer i land.

Lidt bag ham bliver Martin Lidegaard og Claus Hjort Frederiksen sammen med deres assistenter ledt af den særlige udgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Idræt med komplikationer

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Helsingør

Udvalgsformand frygter at flere vil blive ensomme: - Corona er noget møg på så mange måder

Annonce