Annonce
Helsingør

Lokale socialdemokrater til Mette Frederiksen: Lånegarantier kan give et renere Øresund

I områder med fælleskloakering ryger spildevandet med ud, når det på grund af heftigt regnskyl bliver nødvendigt at lede regnvandet direkte ud i Øresund. Billeder er fra det gamle Snekkersten, der blev ovesvømmet i 2007. Foto: Torben Sørensen
Kloaksystemet skal forbedres, hvis man vil undgå store spildevandsudledninger i Øresund. Derfor foreslår socialdemokrater i fem kommuner nu Mette Frederiksen, at der gives lånemuligheder, så boligejere får råd til at omlægge kloakering.

MILJØ: Omkring 300.000 kubikmeter urenset regn- og spildevand. En regning på op til 100.000 kroner pr. husstand.

Det er de to tal som socialdemokratiske politikere i fem nordsjællandske kommuner nu forbinder. Socialdemokraterne i Helsingør, Fredensborg, Hørsholm, Rudersdal og Allerød kommuner har sendt et fælles åbent brev til Mette Frederiksen.

En af afsenderne er Helsingørs viceborgmester og socialdemokratiske gruppeformand, Claus Christoffersen.

- Vi vil gerne bede Mette Frederiksen om at hjælpe med at finansiere den grønne omstilling, siger han.


Vi taler om beløb fra få tusinde kroner til beløb 100.000 kroners klassen. Beløb der kan tvinge folk med en lav indkomst fra hus og hjem.

Åbent brev fra nordsjællanske socialdemokrater til Mette Frederiksen


Det åbner brev handler om kloakering og om spildevand i Øresund. Hver år udledes store mængder urenset spildevand i Øresund fordi kloakeringen bliver overbelastet. Problemet kan løse ved at man har separatkloakering. Det vil sige, at man har to kloakledninger, en til spildevand og en til regnvand.

Annonce

Spildevand ryger med

I mange områder, for eksempel i det gamle Helsingør og i Espergærde, er der fælleskloakering. Det vil sige, at spildevand og regnvand blandes. Problemet er. at når så man på grund af heftig regn må lede vandet ud i Øresund, så er det blevet blandet med spildevand. Alene i 2019 var det næsten 300.000 kubikmeter urenset regn- og spildevand, der blev udledt.

Vurderingen er, at en stor del af problemet med at udlede spildevand kan løses med separatkloakering.

Derfor arbejder kommunerne på at gøre separatkloakering til standard, men det er et omfattende projekt. Og det er ikke mindst dyrt for boligejerne, der skal betale for at blive forbundet til deres grunde. Det er baggrunden for henvendelsen til Mette Frederiksen.

- Som loven er i dag, er det de enkelte grundejere, der selv skal bekoste kloaksystem på egen grund. Vi taler om beløb fra få tusinde kroner til beløb 100.000 kroners klassen. Beløb der kan tvinge folk med en lav indkomst fra hus og hjem, skriver politikerne til Mette Frederiksen.

Det er dog ikke penge, som politikerne beder om, men muligheden for at låne dem.

Annonce

Lånemulighed

Med de nuværende regler må kommunerne ikke låne penge ud til husejerne, og det stiller de fattigste boligejere i en svær situation, påpeger Claus Christoffersen.

Det socialdemokratiske forslag til den socialdemokratiske regering er, at kommunerne får lov til at stille garantier, så boligejerne kan få mulighed for at få et gunstigt lån. Her foreslås det at låne gennem kommunekredit, så renter og ydelser holdes på så lavt niveau som muligt.

Forslaget fra de fem socialdemokratiske byrådsgrupper kommer samtidig med at Helsingør Byråd  mandag aften skal behandle en spildevandsplan, hvor socialdemokraterne sammen med konservative har stillet fire konkrete forslag, der blandt andet handler om at arbejde imod at få separatkloakering så mange steder som muligt.

Der er dog ingen forbindelse mellem forslaget og de socialdemokratiske politikeres henvendelse til Mette Frederiksen, siger Claus Christoffersen.

Så meget spildevand udledes der: Overløb fra renseanlæg

Helsingør Renseanlæg:

2010: 104.033 m3

2019: 116.435 m3

Espergærde Renseanlæg:

2010: 14.692 m3

2019: 155.849 m3

Hornbæk Renseanlæg:

2010: 54.796 m3

2019: 26.142 m3

I alt:

2010: 173.521 m3

2019: 298.426 m3

Kilde: Center for By, Land og Vand

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Biogas-skandale nummer to

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Helsingør

Politikere om hjemmepleje-ansattes tidsplaner: - Enormt ærgerligt at det bliver et minut-tyranni

Debat

Kvinder, hvem kæmper vi egentlig imod?

Annonce