Annonce
Helsingør

LTF-konflikt trak kritiske tal op: - Nu falder kriminaliten

I Nøjsomhed kan de tydeligt mærke, at kriminaliteten er faldet i boligområdet, efter LTF blev forbudt i 2018 og derefter forsvandt fra Helsingør. Foto: Lars Johannessen
Det er et langt, sejt træk, men mængden af kriminalitet i Helsingør går i den rigtige retning.

HELSINGØR: Som nummer 1 ud af 98 topper Helsingør en kedelig liste som den kommune, der har den største andel af kriminelle unge mænd med ikkevestlig baggrund, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Videnscenter for Integration, som på baggrund af tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har lavet opgørelsen.

I gennemsnit er 6,5 procent af unge mænd mellem 15-29 år med ikkevestlig baggrund i Helsingør dømt for straffelovsovertrædelser fra 2013-18, viser undersøgelsen. Men ser man på udviklingen gennem årene i stedet for gennemsnittet, tegner der sig et tydeligt billede.

Kriminaliteten er faldende.

Annonce

Det bliver tydeligt, når man ser på procenttallene år for år. Mens det var 8.5 procent i 2014 er andelen siden dalet. I 2018 som er det seneste officelle tal fra Danmarks Statistik er tallet faldet til 5.9 procent. Helsingør Kommune oplyse at selv om statistikkerne for 2019 ikke er offentliggjort endnu, så har Danmarks Statistik oplyst at tallet her er 4.5 procent.

Nøjsomhed kan mærke forskellen

I Helsingørs eneste ghetto, boligområdet Nøjsomhed ved Sydvej og Rønnebær Allé, kan de i dag tydeligt mærke forskellen på mængden af kriminalitet.


Det er godt, LTF er væk. Til forskel fra da de huserede, hvor vi skulle rende efter en bande, som tog fat i de helt unge – altså vi taler om børn – har vi i dag arbejdsro til at hjælpe de unge

Ole Skjellerup, chef for den boligsociale indsats hos Boliggården


Ole Skjellerup er chef for den boligsociale indsats hos Boliggården, som udlejer boliger i Nøjsomhed. Han har været i branchen i mange år og arbejdede inden han kom til Boliggården i et lignende job i Fredensborg kommune, som ligger nummer to på listen i den nye analyse. Derfor er han meget bekendt med udfordringerne.

- Statistikken bunder i den tid, hvor LTF (banden Loyal to Famila, red.) prægede kommunen, og de trak tallene rigtig meget op, siger han og fortsætter:

- Kriminaliteten er faldende, selvom den stadig er høj i for eksempel Nøjsomhed, hvor lidt over 50 procent af beboerne er ikkevestlige indvandrere eller efterkommere. Så når der sker kriminalitet her, vil det naturligt trække statistikken op for den gruppe.

Annonce

Et langt, sejt træk

Boliggården arbejder i dag tæt sammen med SSP, politiet og kommunen for præventivt at undgå kriminalitet i området.

- Vi vil gerne have trygge og attraktive boliger, så vi har et klart fokus på kriminalitet. I dag er indsatsen meget præventiv. Men det er da et langt, sejt træk, siger Ole Skjellerup.

Hvad er en ghetto?

Boligområdet Nøjsomhedsvej/Sydvej er på ministeriets liste over 'ghettoområder' pr. 1. december 2020.

Et ghettoområde er defineret ud fra opfyldelsen af en række parametre. Herunder kan du se kriterierne for en ghetto og Nøjsomheds tal efter kolonet:

  1. Andelen af beboerne, der er indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande (Ghettokriterium: > 50 %): 53,7 %
  2. Andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet eller uddannelse (Ghettokriterium: > 40 %): 38,5 %
  3. Beboere dømt for overtrædelse af loven (Ghettokriterium: ≥ 2,27 %): 3,0 %
  4. Beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse. (Ghettokriterium: > 60 %): 75,1 %
  5. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i området er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen: 50,8 %

- Det er godt, LTF er væk. Til forskel fra da de huserede, hvor vi skulle rende efter en bande, som tog fat i de helt unge – altså vi taler om børn – har vi i dag arbejdsro til at hjælpe de unge og få dem ud i fritidsaktiviteter og -jobs.

I dag er der ifølge Ole Skjellerup langt mindre utryghedsskabende kriminalitet som for eksempel containerafbrændinger og vejafspærringer for brand- og politibiler i Nøjsomhed.

- Vi kan klart mærke en positiv udvikling, men det tager jo tid, afslutter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce