Annonce
Erhverv

Lucas er den første naver i byen i tre år: - Jeg bliver mødt med en enorm venlighed

Lucas fra Berlin har næsten ingen personlige ejendele med i de tre år, han er farende svend. Foto Kirsten Moth
- Vi rejser ikke for at tjene mange penge. Vi er farende svende for at blive dygtige og erfarne i vores respektive håndværk, fortæller Lucas, 24-årig møbelsnedker fra Berlin.

NAVERE:  - Hvis jeg ikke gør det nu, så kommer jeg til at fortryde det resten af mit liv.

Det var den tanke, der fik Lucas, 24, til at træffe beslutningen. En beslutning, der får kæmpe betydning for resten af hans liv.

Lucas er naver. Eller farende svend, som det hedder i hans hjemland, Tyskland. I to et halvt år har den unge møbelsnedker, der er født og opvokset i Berlin, været på farten som naver. En beskyttet titel for en uddannet håndværker, der "drager på valsen". Rejser gennem Europa for at tage arbejde inden for sit håndværk.  Naver-traditionen, på tysk Wandergesellen,  er gammel og stolt og forbundet med et ganske særligt regelsæt.

Annonce

"Pludselig stod han der"

Forleden stod Lucas pludselig i døren til den verdensberømte kunstmøbelsnedker- virksomhed Egeværk på Industrivej i Helsingør. Ifølge Navergården i Helsingør er det to-tre år siden, at Helsingør sidst har haft besøg af en naver.

- Jeg har ikke noget efternavn, mens jeg er farende svend. For af efternavnet kan man ofte gætte den sociale status. Og som farende håndværkersvend er vi alle lige, fortæller Lucas, der i tre år bare hedder Møbelsnedker til efternavn. Foto Kirsten Moth

- Ifølge naver-traditionen må man ikke eje og benytte en mobil i de tre år, man rejser. Så man melder ikke sin ankomst nogle steder, man banker på og spørger, om der er arbejde at få.

Annonce

Et unikt sted

- Jeg var så heldig at få arbejde her i Egeværk, der er et fuldstændigt unikt sted, som jeg selvfølgelig også havde både læst og hørt om. Ejerne Mette Bentzen og Lasse Kristensen sagde med det samme ja til at give mig arbejde her. Og ikke nok med det. De giver mig også gratis kost og logi, fortæller Lucas, der før sin afrejse fra Berlin skilte sig af med sit borgerlige efternavn - som en af de traditioner, der knytter sig til naverne. Mens han rejser, hedder han slet og ret Foreign Cabinetmarker, udenlansk møbelsnedker som sit rejsende svende-efternavn inden for organisationen FBS, Freier Begegnungsschacht.


Man tager ud med fem euro. Og kommer hjem med fem euro.

Lucas, farende svend, 24 år, møbelsnedker fra Berlin


Annonce

Alle er lige

- På efternavne kan man ofte fastslå den samfundsklasse, man kommer fra. I naver-verdenen er alle lige, alle er håndværkere på samme niveau. Derfor bærer vi ikke efternavne i de år, vi rejser.

Lucas har på de to et halvt år, han allerede har været på farten, rejst og arbejdet i flere egne af Tyskland, i Schweiz, Frankrig, Spanien og Marokko. Før han kom til Helsingør, havde han rejst op langs hele den svenske vestkyst og ned langs østkysten, hvor han også har arbejdet flere steder.

Annonce

Beslutningen

- Jeg var på tredje år af min læretid, før jeg hørte om muligheden som naver.  Min forældre var ikke begejstrede, da jeg fortalte dem om min beslutning om at tage afsted. Alle mine kammerater læser på universitetet og lige som i mange andre lande er håndværks-uddannelserne i Tyskland desværre ikke særligt søgte. Selv om det er ved at forandre sig en smule til det bedre. Nu, hvor mine forældre kan se, hvor meget jeg lærer, er de til gengæld virkelig glade for min beslutning, fortæller Lucas, der lever på dét, mange vil opfatte som et eksistensminimum i sine tre naver-år.

Den tyske møbelsnedker har fået både job, kost og logi hos Egeværk, her i samarbejde med Mette Bentzen, der ejer Egeværk sammen med Lasse Kristensen. Foto Kirsten Moth

Ingen mobil, ingen rejser med offentlig transport. Man går eller man blaffer. Overnatning foregår udendørs, hvis man ikke er blevet tilbudt privat kost og logi. Alle ens ejendele kan være i en eller to bylte, som man bærer på en stav på ryggen. Derudover har man en vandrestav.

Man tager ud med fem euro. Og kommer hjem med fem euro.

- Vi rejser ikke for materiel vinding eller for at tjene mange penge. Vi rejser for at blive dygtige og erfarne i vores respektive håndværk, siger Lucas, der roder lidt rundt i sin runde bylt. Frem trækker han sit dyrebareste eje:  hans naver-bog. En læderindbundet bog, hvor alle de mestre, han har arbejdet for gennem Europa, har skrevet en personlig hilsen til ham, ofte vedlagt tegninger af et aktuelt byggeprojekt.

Annonce

Hans vigtigste eje

- Bogen er det allervigtigste, jeg ejer. Ellers er mine besiddelser yderst få og jeg savner intet, siger Lucas, der rejser med to sæt tøj. En arbejdsuniform og en fritidsuniform. Begge sæt tøj består af de karakteristiske sorte bukser med vidde ben, hat, vest og jakker med skinnende messingknapper.

Når Lucas forlader Helsingør og Danmark, går han videre i retning mod Rumænien, hvor han sammen med andre navere fra hele Europa skal være med til at bygge et stort borger- og forsamlingshus.

Annonce

Tilbage til Berlin

- Som vi ser over hele verden, så sker der en fraflytning fra landdistrikterne eller provinsen ind mod store byer. I Rumænien bygger vi et forsamlingshus i en landsby, der er med i et projekt om at tiltrække nye indbyggere. Forsamlingshuset bliver bygget på de bedste håndværkstraditioner, og som en læringsproces for alle, der er med i arbejdet, fortæller Lucas.

Om et halvt år vender han tilbage til Berlin efter at have afsluttet sine tre års rejse som farende svend. Lucas overvejer derefter at tage en masteruddannelse for dermed at blive certificeret til at kunne blive selvstændig håndværksmester i sit hjemland.


Det hele er en del af rejsen, der også er mental. Vi kan ikke kontrollere alt. I stedet skal vi finde tillid til andre mennesker. Når man lytter til nyhederne, får man det indtryk, at verden er et dårligt, farligt sted at opholde sig. Men min og andre naveres oplevelse er faktisk, at vi møder megen venlighed, imødekommenhed og at langt de fleste mennesker er god-hjertede,

Lucas, farende svend, 24 år, møbelsnedker fra Berlin, arbejder lige nu på Egeværk i Helsingør.


I Helsingør har han også besøgt Naverhulen, som også er en af de få af sin art i landet.

- Det er fantastisk at få lov til at arbejde et sted som Egeværk. Det er en virksomhed, der beviser, at det stadig er muligt at lægge en masse arbejde, anstrengelse og dygtighed i håndværket og værdsætte detaljerne. Egeværk beviser, at det stadig er muligt at bygge og arbejde på den måde og ikke bare ud fra modellen "så meget som muligt, så hurtigt som muligt." Her i Egeværk er man så tæt på perfektionen, som man kan komme, efter min mening.

Annonce

Godhjertede mennesker

Lucas har på to et halvt år ikke haft nogle nævneværdige dårlige oplevelser, heller ikke selv om man som naver kan komme til at leve meget sårbart, når man for eksempel overnatter alene udendørs.

- Det hele er en del af rejsen, der også er mental. Vi kan ikke kontrollere alt. I stedet skal vi finde tillid til andre mennesker. Når man lytter til nyhederne, får man det indtryk, at verden er et dårligt, farligt sted at opholde sig. Men min og andre naveres oplevelse er faktisk, at vi møder megen venlighed, imødekommenhed og at langt de fleste mennesker er god-hjertede, fortæller Lucas.

Naverne i Helsingør

  • Naverne har rod i Helsingørs traditionelle, århundredgamle laugsvæsen, ikke mindst på grund af Øresundstolden, der skabte en stor skare velhavende købmænd, embedsmænd ved toldkammeret og andre og dermed et givtigt marked for håndværkere fra nær og fjern.
  • Laugsvæsenet ophævedes i 1862 som en følge af næringsfrihedsloven i 1857, samtidig med sundtoldens ophævelse.
  • Men stadig begav håndværkssvendene sig på valsen, og efterhånden opstod lokale foreninger for berejste skandinaviske håndværkere, forkortet til »navere«.
  • Naverklubben i Helsingør købte i 1944 farvehandler R. Christiansens hus - Hoffmanns tidligere smedje - i Sct. Anna Gade 21 med henblik på at indrette den nuværende »Naverhule« til brug for de dengang godt 100 medlemmer.
  • Naver er en forkortelse for skandinaver.
  • Betegnelsen - Naver bruges om håndværkere fra Skandinavien, der drager på valsen.
  • En naver drager rundt i Europa og laver forefaldende arbejde inden for sit fag.
  • Især i 1800-tallet og 1900-tallet rejste håndværkersvende ud for at dygtiggøre sig. Traditionelt var mestre inden for faget i andre lande forpligtet til at tilbyde arbejde eller et måltid mad til naveren.
  • Der findes regler og traditioner for navere på valsen, blandt andet må en naver kun opholde sig samme sted i seks måneder.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kæmpe virksomhed fyrer medarbejdere midt i konkurs-forhandlinger: - Jeg har kollegaer, som ikke kan betale husleje

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Undersøger fordele ved metrodrift på Kystbanen: 'Flere afgange og forbedret punktlighed'

Helsingør For abonnenter

Hård kamp om elsket strand: Udskældt havneudvidelse rykker tættere på

Helsingør

Advarsel til trafikanter: Pas på sne- og isglatte veje

Sport

Hjalte Froholdt spiller i NFL, men det er ikke gået som forventet: - Det handler bare om at klø på

For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste

Erhverv For abonnenter

'Pisseirriterende' situation udfordrer Jens' butik: Alligevel ser han lys for enden af tunellen

Helsingør

Handelsforeningen vil træffe historisk beslutning efter en helt håbløs julesøndag: - Hvor er alle folk henne?

Sygeplejersken Luca afleverer sin opsigelse: Han håber, at flere end 1000 vil følge trop

Navne For abonnenter

Ida har pakket 672 gaver ind til børn på Helsingørs krisecentre: -Det er dejligt at glæde andre

Erhverv For abonnenter

Efter forsinkelser og knas med Kina: Nu åbner Bettina butik og satser på international succes

Helsingør

Vildt uheld: Bil endte med hjulene i vejret - mand sad fast derinde

Annonce