Annonce
Helsingør

Lys i mørket: Nu kommer der penge til julebelysning andre steder end i city

Det er kun julebelysningen i Helsingørs indre by, som kommunen indtil videre har betalt for. Foto: Lars Johannessen.
Alt tyder på, at der bliver afsat 140.000 kroner til formålet efter kritik fra blandt andet Hornbæk.

HELSINGØR: Det er urimeligt, at Helsingør Kommune kun betaler for julebelysningen i Helsingørs indre by og ikke kommer til lommerne, når der skal hænges lysende guirlander og lignende op i gaderne i andre dele af kommunen. Det mener et flertal i Helsingør Byråd nu.

Næste byrådsmøde er om en uge. Her vil størstedelen af partierne samles om, at Helsingør Kommune lyn-opretter en særlig pulje på 140.000 kroner, som kunne søges til julebelysningshjælp af eksempelvis Hornbæk og andre detailhandelsområder.

- Vi skal også hjælpe detailhandlen andre steder end i Helsingør. Covid 19 har været og er stadig en hård nyser for vores detailhandel. Der er derfor brug for, at detailhandlen gør noget ekstra for at lokke kunderne væk fra tasterne og ud i butikkerne. Vi nærmer os julen, og vi synes, der er brug for lidt ekstra lys i mørket, forklarer Jens Bertram fra De Konservative.

Annonce


Vi skal også hjælpe detailhandlen andre steder end i Helsingør

Jens Bertram, konservativ politiker


Puljen er vokset

Der var tidligere lagt op til, at kommunen ville afsætte en mindre pulje penge - 40.000 kroner fra en særlig byrumspulje. Men efter mandagens møde er beløbet vokset til 140.000 kroner.

- De 40.000 kroner var slet ikke nok. Jeg håber på, at denne her pulje giver bedre mening, konstaterer Jens Bertram.

100.000 kroner er røget oveni fra en pulje til store 2020-events. En del af pengene i den pulje er ikke blevet brugt i år på grund af coronaviruspandemien.

- Jeg er meget meget glad for, at vi har mulighed for at støtte julebelysningen i flere områder end bare i byen. Der er brug for lys i en mørk tid, siger den socialdemokratiske Claus Christoffersen.

Julebelysningen skal, hvis den er kommunalt betalt, hænges op på offentlige arealer - eksempelvis på Espergærde Centrets parkeringsplads, ikke i selve centret.

Annonce

Hornbæk klarer det selv

Som omtalt i Helsingør Dagblad har private sponsorer og lokale virksomheder skaffet over 100.000 kroner til Hornbæks julebelysning - efter hård kritik af, at kommunen betaler for Helsingørs, men har afvist at støtte Hornbæks julebelysning.

Hornbæk Handel manglede derfor kun måske 25.000 kroner for at have råd til at etablere en ny julebelysning. Jens Bertram oplyser til Helsingør Dagblad, at bagerbutikken Bagt i Hornbæk også har meldt sig på banen og lægger 20.000 kroner til julebelysningen.

"Hvis man ikke kan få hjælp fra andre, så må vi klare den selv. I Hornbæk hjælper man hinanden. Der er et dejligt sammenhold", har Thomas Vindahl Andersen, direktør i en lokal VVS-virksomhed, der gav 40.000 kroner til Hornbæk-julebelysningen sagt til Helsingør Dagblad. Flere politikere roser Hornbæk-initiativet.

Betaler ikke i Espergærde, Prøvestenen eller Hornbæk

I dag betaler Helsingør Kommune kun for julebelysningen i Helsingørs indre by - lysguirlander på Stengade, Stjernegade og Bjergegade samt lys i træerne på Axeltorv, Havnepladsen og Simon Spies Plads. Over 600.000 kroner er udgiften i år.

Kommunen bruger ikke skattekroner på julebelysningen i Espergærde Centret, Ålsgårde Centret, Gefionscentret i Helsingør, Prøvestenscentret i Helsingør eller Helsingør Bycenter. Forklaringen har været, at disse steder ikke er offentlige, men privatejede arealer.

Heller ikke i Hornbæk på Havnevej, Nordre Strandvej og A.R. Friisvej har kommunen betalt for julebelysningen. Her er der ellers tale om offentlige arealer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

En kikset familiefest eller en supersmitter i en fodboldkamp: Så tæt er dit sogn på at lukke

Annonce