Annonce
Læserbrev

Mørket sænker sig over Hongkong

Karsten Hønge Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Debat: Et flag med det kendte slogan fra demokratibevægelsen ”Befri Hongkong - vor tids revolution” sender den 23-årige studerende Tong Ying-kit ni år i fængsel.

Som den første er han dømt skyldig i at bryde ”sikkerhedsloven”, og det ser nu sort ud for 60 andre fængslede, som blandt andet rummer flere af de mest kendte aktivister. De er anklaget for at bryde samme lov, som er fastlandskinas udemokratiske knytnæve mod ytringsfrihed og demokrati. Mørket sænker sig over Hongkong, hvor demokratiske aktivister ender i fængsel, alene for at kræve et frit samfund, der respekterer menneskerettighederne.

Karsten Hønge

Det bliver hastigt værre og værre, for præsident Xi Jinping har i spidsen for det totalitære styre i Beijing taget kvælergreb på Hongkong. Luften siver ud, og lyset slukkes.

Annonce

Den såkaldte ”sikkerhedslov”, som blev tvunget igennem sidste år, betyder daglig chikane og anholdelser. Ændringer i valgloven medfører, at fastlandskina nu udpeger flertallet af de politiske magthavere i Hongkong. Den uafhængige avis Apple Daily er nu lukket, og et andet tidligere demokratisk åndehul, Stand News, er i gang med en omfattende selvcensur, hvor kritiske indlæg på hjemmesiden nu er slettet. Bøger fjernes fra bibliotekerne, og lærere og embedsmænd skal nu ”ære det kommunistiske parti”.

Ledelsen i Beijing overfører den nidkære kontrol og overvågning af befolkningen i fastlandskina til Hongkong. Ytringsfriheden er nu reduceret til et minde fra den tid, hvor millioner af forkæmpere for demokrati og menneskerettigheder demonstrerede i Hongkongs gader. Nu er de fleste ledere af demokratibevægelse enten i fængsel eller flygtet til udlandet.

Jeg nåede selv at møde politikeren Ted Hui to gange, inden han emigrerede fra Hongkong til Australien. Retssikkerhed og menneskerettigheder er en by i Rusland for borgerne i Hongkong. Det er en gammel skrøne, at Den Store Mur kan ses fra det ydre rum. Men jeg sikker på, at et monument over Kinas forbrydelser vil stå tydeligt frem. Flere hundrede millioner af kinesere er ganske vist løftet ud af økonomisk fattigdom, men de fastholdes i demokratisk armod.


Præsident Xi Jinping har i spidsen for det totalitære styre i Beijing taget kvælergreb på Hongkong. Luften siver ud, og lyset slukkes.


Gennem alle tilgængelige kanaler forsøger Kina at manipulere med virkeligheden. Vi ser en strøm af ”fake news” kombineret med direkte trusler om handelsmæssige konsekvenser over for kritiske lande. Desinformation med den ene hånd og hård intimidering med den anden.

Læg dertil Kinas aggressivitet over for blandt andet Taiwan og udvidelsen af øerne med militær tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav. Kinas konstante forsøg på at udvide interessesfæren ser vi også i Grønland og Færøerne.

Danmarks størrelse svarer nogenlunde til et forstadskvarter i Shanghai, så det bliver gennem EU, at vi lægger maksimalt pres på styret i Beijing. Vi skal stille Kina til ansvar i alle organer under FN, hvor de gennem mange år målrettet har øget deres indflydelse.

Det kommunistiske partis 100-års fødselsdag er netop blevet fejret med pomp og pragt. Et parti, der blev født i kamp mod fattigdom og undertrykkelse, men som er endt i spidsen for et land med ekstreme klasseforskelle og benhård repression.

På tragisk vis er det lykkedes for Kina at samle det allerværste fra kapitalismen og kommunismen.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Annonce
Helsingør

Hooligans hærger gaderne efter FC Helsingørs kampe: - De er høje på stoffer og dyrker en voldskultur

Helsingør For abonnenter

Frederikke blev økonomisk værge for sin mor som 22-årig: - Jeg glemmer nogle gange, hvordan min mor var før sygdommen

Erhverv

Årligt kræmmermarked oplever store udfordringer trods rekord-lørdag: - Vi bløder for fuld smadder

Helsingør

Verdens bedste sosu'er: Personalet på Montebello

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Helsingør

Efter tre måneder får Andreas et møde med Kiær: Derfor er hun den, han allerhelst vil mødes med

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Helsingør

Over 10.000 familier har bedt om hjælp: Mai og Rebekka håber at komme på ferie i år

Erhverv For abonnenter

Byens bedste restaurant er en kantine: - Gæsterne vil hellere spise her end ude i byen

Sport

Topscorer nægter at give op: - Vi skal stadig jagte oprykningen

Annonce