Annonce
Kultur

M/S Museet for Søfart får 21 millioner i støtte: - Det betyder, at vi kan blive ved med at være være et nyt og frisk museum

M/S Museet for Søfart for 21 millioner kroner i støtte. Foto: Lars johannessen
Museet kalder den store støtte fra flere maritime fonde for en "stærkt opmuntrende håndsrækning".
Annonce

Midt i en svær tid har M/S Museet for Søfart modtaget 21 millioner i støtte fra forskellige maritime fonde.

Efter et år med nedlukninger, stort set ingen udenlandske turister og faldende publikumstal er fondsmidlerne "en stærkt opmuntrende håndsrækning", lyder det fra direktør Ulla Tofte.

- Det betyder, at vi kan blive ved med at være være et nyt og frisk museum, som udvikler sig og følger med tiden. Og at vi kan kan lave ting, der er relevante for for en hel masse gæster, der har lyst til at komme til Helsingør og museet, siger Ulla Tofte til Helsingør Dagblad.

Støtten kommer på et tidspunkt, hvor der netop er behov for at investere i udviklingen af museet, forklarer hun.

- Vi kan se, at det publikum, vi har, er meget glade for udstillingerne, men tiderne skifter, og vi har også brug for at fortælle nye historier. Og det får vi nu god tid til at arbejde med, siger Ulla Tofte.

Coronakrisen har været hård for museet, understreger direktøren.

- I 2020 betød det en tilbagegang på 23 procent i antal besøgende. Det var udenlandske turister, der udeblev, og det bliver stort arbejde at få genopbygget det.

Annonce

Et comeback

Den økonomiske støtte skal først og fremmest bruges på at udvikle en samlet kronologisk fortælling om 300 års maritim historie og nye faste udstillinger, forklarer Ulla Tofte.

- Det bliver et comeback til tidligere tiders kronologiske formidling.

Da museet blev indviet i 2013, var en af nyskabelserne de tematiske faste udstillinger, der brød med den kronologiske tilgang. Nu bliver de tematiske udstillinger erstattet af 300 års historie i kronologisk rækkefølge, men det bliver ikke bare en tilbagevenden til det gamle, siger Ulla Tofte:


Vi vil gerne give vores publikum et mere kronologisk historisk overblik, og samtidig inddrage flere nye og forskellige stemmer i fortællingerne

Ulla Tofte, direktør


- Vi vil gerne give vores publikum et mere kronologisk historisk overblik, og samtidig inddrage flere nye og forskellige stemmer i fortællingerne. Vi tror på, at vores fælles historie vokser og bliver mere interessant, hvis vi er flere om at fortælle den og ikke kun os historikere. Derfor vil både den menige sømand, den kinesiske købmand og kvinderne i land, få en stemme i de nye udstillinger.

Annonce

Nyt liv til museet

Museets nye faste udstillinger kommer til at "sætte mennesket og dets evne til at omstille sig til ny teknologi i centrum. De mennesker der har arbejdet indenfor dansk søfart, har nemlig udvist en imponerende evne til at omstille sig til ny teknologi og en forandret verden," fortæller Ulla Tofte.

- Søfart er mere end skibe og last. Det er også kulturmøder, netværksdannelse og evnen til at omstille sig til ny teknologi. Alt sammen noget, vi moderne mennesker, kan spejle os i. Gæsterne skal ikke forvente en masse iPads og hovedtelefoner i udstillingen. Museet for Søfart er fortsat et sted for sociale fælles oplevelser, hvor gæsterne kan dele oplevelsen med hinanden, og fortælle deres egen historie undervejs.

De nye udstillinger ventes at åbne om tre år og realiseres med støtte fra A.P. Møller Fonden, Augustinusfonden, Aage og Johanne Louis Hansen Fonden, Danske Maritime Fond, Orients Fond, Knud Højgaards Fond, Lauritzenfonden, S.C. Van Fonden og With-fonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Anmeldelse af 'Sommerdahl': Hyggeligt med nye mord i guddommeligt smukke omgivelser

Helsingør

Se video: Statsministeren svarer på dagbladets spørgsmål om hårdtramte caféer

Annonce