Annonce
Erhverv

Maja sagde farvel til trygheden og blev selvstændig under corona: - Det var en sindssyg periode at springe ud i

39-årige Maja Porsgaard Rosasco flyttede til Espergærde i 2015 sammen med sin mand og deres to børn. Foto: Sidsel Brandt Hasberg
Flere virksomheder blev fanget i coronaens hvirvelvind, men alligevel gik Maja Porsgaard Rosasco solo med sit eget firma.

DIGIVÆRKSÆTTERNE: Da hele Danmark i starten af 2020 blev fanget midt i coronaens hvirvelvind, betød den en stor uvished for en stor del af landets virksomheder.

Nogle måtte dreje nøglen om, andre blev reddet af lønkompensation fra staten.

Og så er der Maja Porsgaard Rosasco.

Annonce

Midt i alt hurlumhejet vinkede hun farvel til sit faste job hos DR, og fandt sin egen vej som selvstændig boligstylist.

- Det var en sindssyg periode at springe ud i, for alt var uvist på det tidspunkt, siger hun.

Men det har vist sig, at hun er trådt ind i en branche, som netop på grund af corona har oplevet en bølge af efterspørgsel.

Digiværksætterne

Lokalavisen Nordsjælland lancerer serien 'Digiværksætterne,' hvor avisen i de kommende uger interviewer lokale iværksættere, der lever af og i den digitale verden.

Danmark er det bedste land i verden at begynde en digital virksomhed, viser en analyse, derfor er vi gået på jagt efter kommunens digitale iværksættere.

Udover Maja Porsgaard Rosasco kan du i næste uge møde influencer med 16.300 følgere Sarah Razanantsoa Mariager.

Kaster med farver

Maja Porsgaard Rosasco er født i et parcelhuskvarter i Frederikssund, hvor hun boede i de første 18 år af sit liv.

Hun har levet en stor del af sit arbejdsliv som journalist hos DR. Men tanken om at blive boligstylist har altid ligget og summet, men i mange år var det ikke noget, hun gjorde noget ved.

Jeg er meget opmærksom på, at min virksomhedsprofil udelukkende skal være professionel og ikke være fyldt med avokado-madder og børnespam.

Maja Porsgaard Rosasco, ejer af Rosasco Living.

- Jeg har altid haft en boligstylist i maven. Når jeg går ind i et rum, har jeg svært ved ikke at indrette og kaste farver på væggene, siger den 39-årige boligstylist:

- Jeg har overvejet at blive boligstylist i flere år, men jeg har aldrig turde tage springet og sige farvel til trygheden med fast job, pension og feriepenge.

Men i oktober 2020 sagde hun sit job op hos DR for at satse alt på at blive selvstændig boligstylist.

Maja Porsgaard Rosascos arbejdsdage er meget forskellige. Ud over at designe hjem laver hun interviews til boligreportager, som hun selv skriver. Andre dage er hun ude hos kunder, og andre dage bliver brugt som inspirationsturer, og hun bruger også hele dage foran computeren. - Jeg kan helt selv tilrettelægge min dag, siger hun. Foto: Lene Samsø
Annonce

Bølge af efterspørgsel

I 2015 flyttede Maja Porsgaard Rosasco og hendes mand til Espergærde. Sammen har de fire fuldt istandsatte huse under bæltet, hvor de har kunne lave en stor del selv. Ved siden af sit job i DR hjalp hun også venner og bekendte med at designe deres hjem.

Så kundenetværket var allerede begyndt at vokse, inden hun gik i gang.

- Måden, folk har fundet mig på, har været mund til mund, hvor de har anbefalet mig, siger hun.

Blå bog

Navn: Maja Porsgaard Rosasco

Alder: 39

Bopæl: Født og opvokset i Frederikssund, boet i Aarhus og København og flyttede i 2015 til Espergærde.

Uddannelse: Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2008.

Arbejdsliv: Arbejdet som journalist hos blandt andet modemagasinet Elle og siden hen journalist og eventkoordinator hos DR. Nu er hun boligstylist i sit eget firma 'Rosasco Living.'

Under pandemien har hun fundet ud af, at der er ret stor efterspørgsel på indretning af boliger.

- Jeg har oplevet en bølge af efterspørgsel. Folk er gået derhjemme, og der har været mere tid til at få kigget på sit hjem. Byggebranchen og Bolig- og designbranchen har haft det rigtig fint under corona, siger boligstylisten, der siden sin start i oktober 2020 oplever flere og flere, der beder om hjælp til at skabe deres drømmehjem.

Annonce

Ingen avokado-madder

Instagram er Maja Porsgaard Rosascos platform. Det er her de fleste af hendes kunder finder hendes profil 'Rosasco Living.' Indtil videre har hun lavet alt fra at indrette et badeværelse til totale forvandlinger af hele hjem.

Hendes enmands-virksomhed er udelukkende digital. Fra hjemmet i Espergærde bruger hun sin hjemmeside og Instagram til at lokke kunder ind i den virtuelle butik. Hun har været meget fokuseret på at adskille privat-Maja fra arbejds-Maja.

Hendes eget hus i Espergærde står selvfølgelig snorlige. Foto: Privat

- Jeg er meget opmærksom på, at min virksomhedsprofil udelukkende skal være professionel og ikke være fyldt med avokado-madder og børnespam. Man skal kunne fornemme mit univers og min stil og ret hurtigt afkode, hvad jeg tilbyder, siger hun:

- Rigtig mange mennesker bruger Instagram til at finde inspiration til deres hjem, så jeg ser min profil som mit portfolie og digitale visitkort.

Lige så principfast som hun er med at adskille sit professionelle liv, lige så konsekvent er hun med samarbejdspartnere.

- Jeg har fået tilbudt flere samarbejdsaftaler, hvor jeg kan få et produkt, hvis jeg laver et opslag. Det har jeg sagt nej til, for jeg vil ikke være i lommen på nogen. Jeg vil ikke afvise et samarbejde, hvis det er et produkt, jeg kan stå inde for, som også rammer min stil og univers. Men som udgangspunkt vil jeg helst være fri, for jeg er hverken influencer eller blogger, siger Maja Porsgaard Rosasco.

Annonce

Stor frihed

Indtil videre har hun ikke brugt en krone på marketing. Hun står helt selv for sin Instagram-profil og for alt andet. Den største udgift har været at oprette et lager af møbler og andet indbo, som hun bruger, når hun skal indrette huse for ejendomsmæglere, hvor sælger har fjernet alt møblementet.

Hele pointen med at starte en digital virksomhed har netop været at minimere udgifterne.

- Det giver mig en stor frihed, og jeg kan arbejde, som det passer mig, siger hun.

Annonce

Ensomhed

En af hendes store udfordringer har været ensomheden. Selv om arbejdet er forbundet med en stor frihed, er hun stort set altid alene om sit arbejde. Den selvstændige boligstylist savner en kontorplads og kollegaer.

- Ensomheden betyder faktisk mere, end jeg havde regnet med. Jeg har fundet ud af, at jeg er ret meget en holdspiller. Jeg kunne godt bruge nogle at sparre med, og jeg bruger allerede min mand rigtig meget, men det er begrænset, hvor meget han orker at høre om reoler og tæpper i længden, siger hun.

Ifølge Maja Porsgaard Rosasco er der mange inden for hendes branche, som bliver ansat af ejendomsmæglere til at indrette huse til fremvisninger. Foto: Privat

Hun har endnu ikke noget kontor i hjemmet i Espergærde, så arbejdet foregår rundt omkring i hele huset. Det er dog en af de ting, hun skal have styr på i 2022.

- Jeg læste engang , at indretningen af et kontor viser, om man tager sit eget talent og ansvar alvorligt. Uanset hvad man laver bør man indrette sit kontor, som om man er direktør, og det tror jeg, at der er noget rigtigt i, siger hun.

Det giver en større seriøsitet hos mig selv, at jeg sidder ved en kontorplads. Jeg læste engang, at man skulle indrette sin kontorplads, som om man er direktør, siger hun.

Annonce

Lav løn - meget arbejde

Firmaet er stadig ungt, og derfor er lønsedlen stadig sparsom. Starten har også været præget af, at hun har haft svært ved finde ud af, hvor meget hun egentlig er værd. Boligstylisten har solgt sig selv for billigt, det vedkender hun selv. Men det har også været nødvendigt.

- Jeg vil hellere have noget at lave end ingenting og komme ud og vise mit værd og få nogle referencer. Det er nok meget naturligt, at man prissætter sig selv for lavt i en opstarsperiode, siger hun.

Maja Porsgaard Rosasco er selv godt tilfreds med sine, indtil videre, 25 kunder, hun har hjulpet med boligindretning. Men hun er stadig i en opstartsfase, hvor hun har haft en del udgifter.

- Jeg er ikke blevet millionær på nogen måder, men det løber rundt. Jeg arbejder med lidt underskud til at starte med og ikke så meget løn til mig selv. Men jeg har hele tiden været klar over, at jeg skulle gå et års tid uden at tjene så meget, siger hun.

Stylisten med det lange, bølgede, brune hår afviser ikke at finde et job igen, hvor hun kan have virksomheden ved siden af, eller finde et arbejde inden for hendes egen branche:

- Men alt taget i betragtning så har jeg det godt. Jeg synes stadig, det er sjovt, og jeg lærer noget nyt hele tiden.

Tre gode råd

Maja Porsgaard Rosasco giver her tre gode råd, hvis man selv vil i gang som digital iværksætter.

  1. Du behøver ikke være 100 procent klar, bare spring ud i det, selvom du ikke har en helt perfekt gennemtænkt plan. Man kan nemt tænke ting ihjel og glemme at handle.
  2. Allier dig med en som ved, hvordan du får det optimale ud af din digitale virksomhed. Spørg folk som laver det samme til råds, for folk vil gerne dele deres erfaringer.
  3. Gør det klart hvad for et onlineunivers, du vil skabe og hold den røde tråd på alle kanaler. Og uddeleger opgaver, hvor du ikke selv føler dig stærk.
Annonce

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv For abonnenter

Lottes pigedrøm fik vokseværk: I dag ejer hun flere butikker og sælger fra Ålsgårde til Canada

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Nordsjælland

Gård fuldstændig overtændt: Svært forbrændt 82-årig kørt med eskorte på Riget

Navne For abonnenter

Planlagde sin bisættelse ned til mindste detalje - alligevel ville Jan ikke vide, hvornår han skulle dø

Helsingør

Sådan er skoledagen med skyhøj coronasmitte: Skolelærer med corona underviser online, og specialundervisning sløjfes

Helsingør

'Når havet vil ind, så kommer det ind': Beredskabet har fokus på udsatte områder, når stormen rammer

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Nordsjælland

Lokale ildsjæle fremlægger forslag til at udvikle kystby: - Ellers ender vi som en soveby

Helsingør For abonnenter

Nu skal populært spisested privatiseres: Helsingør Kommune har overtrådt reglerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Helsingør

Stormvarsel opjusteret: 'Farligt vejr' forventes at ramme Helsingør lørdag - sådan forbereder du dig

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Debat

Debat: DTU til Helsingør: Hvad kan der gøres for at få den maritime uddannelse hertil?

Kultur For abonnenter

Efter nej til kommunale frikadellerSpisekammeret: Kulturhus frygter at blive ramt af forbud

Espergærde

Ups! 60-årig mand fra Espergærde kørte direkte over ny rundkørsel

Annonce