Annonce
Livsstil

Forfatter Charlotte Weitze: - Man skal ikke vente til i morgen med at gøre de ting, man drømmer om

Charlotte Weitze er aktuel med romanen ”Rosarium”. Foto: Lea Meiland

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kulturoplevelser kan så meget forskelligt. De kan give inspiration til mine bøger. De kan være muligheden for at glemme verden for en stund. De kan være fællesskab, det at dele en oplevelse sammen med familien eller en god ven. Og så kan de også give oplevelser sammen med mennesker, jeg slet ikke kender. Det dér nærmest fælles åndedræt, der opstår i en koncertsal eller teatersal, hvor alle åbner sig for det samme på én gang, er i sig selv magisk.

Charlotte Weitze

Født i 1974. Debuterede i 1996 som forfatter med novellesamlingen ”Skifting”, som hun fik Bogforums Debutantpris for samme år.

Siden har hun udgivet en række novellesamlinger og romaner - blandt andet ”Brevbæreren”, ”Mørkets egne”, ”Harzen-sanger” og ”Den afskyelige”.

Hun har modtaget flere legater og priser - blandt andet Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Hun er cand.mag. i folkloristik fra Københavns Universitet og arbejder ved siden af forfatterskabet som klummeskribent, foredragsholder og underviser.

Charlotte Weitze er aktuel med romanen ”Rosarium”.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Tarjei Vesaas’ romaner giver mig altid vilde oplevelser. Den norske forfatter er ved at blive genopdaget i disse år og udkommer i nyoversættelser. Især ”Isslottet” fra 1963 om to piger, der på hver deres måde oplever en stor sorg, som de kun kan gennemleve, ikke tale om den. Handlingen er helt realistisk, men har samtidig nogle eventyrlige elementer. Når jeg starter på en ny roman af Vesaas, er det som et helligt øjeblik. Jeg læser altid hele bogen på én dag uden at lave noget som helst andet.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Da jeg var ved at skrive ”Rosarium” færdig, og alle romanens dele begyndte at falde på plads, befandt jeg mig alene i Villa Gress på Møn. Arbejdsrefugiet ligger i en skov, og om aftenen tændte jeg tilfældigt for P2, mens jeg lavede mad. Med åben dør ud til træerne og uglerne, lyttede jeg til Arash Safaians ”ÜberBach”, en genfortolkning og genfødsel af forskellige Bach-værker. Jeg hørte musikken igen og igen, mens jeg redigerede. Det var, som om glæden i musikken forenede sig med glæden over, at romanen var ved at lykkes.


Når jeg starter på en ny roman af Vesaas, er det som et helligt øjeblik.


- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- I 2013 afholdt Odsherred, hvor jeg bor, den første geoparkfestival. Instruktøren Lukas Mattehi havde inddraget borgerne i min naboby Hørve i et stort totalteaterstykke ”War, du skulle have været der” produceret af Odsherred Teater. Idrætshallen, parkeringspladsen foran Fakta, villakvarteret, kroen og et optog med Odsherred-garden udgjorde locations, som publikum vandrede imellem. Stykket handlede om at være krigsveteran, og hver dag kom flere og flere publikummere til. Også mange, som måske ellers ikke gik så meget i teateret. Alle var berørte, og krig blev nærværende i de ellers dagligdags omgivelser. Ganske ligesom krig er nærværende for de, som er krigsveteraner. ”War” var noget, man talte om meget længe i lokalsamfundet.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- I 2014 var jeg på Tate Modern i London. Jeg så en videoinstallation fra 1999 af Alexandre Mir, som hedder ”First Woman on the Moon”. På en strand i Holland kører gravkøer frem og tilbage og bygger nogle enorme månekratere. Imens leger små børn i vandet og i sandet. Videoens lydspor var optagelsen fra månelandingen i 1969. Ved solnedgang bestiger nogle kvinder det største månebjerg med det amerikanske flag i hånden. Jeg oplevede videoen, som et billede på vores (måske maskuline?) stræben efter at nå ud i universet. For hvad skal vi egentlig derude, hvor ingen små børn kan lege? Er det ikke bedre at passe på den jord, vi har?

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- I den lille by Vallekilde, hvor jeg bor, er der mange dygtige keramikere og kunsthåndværkere. Det kan man særligt opleve til årets jule- og sommermarked. I anledning af at min roman ”Rosarium” udkom, købte jeg en skål af Birgitte Kitamoto som tak til mit nye forlag Gutkind. Den er sort og har bittesmå hvide prikker, som ligner faldende snefnug. Skålen kan lige akkurat favne en pose chips, så gaven skal symbolisere, at vi forhåbentligt snart igen vil kunne holde nogle receptioner og fester i bogverdenen.

- Hvilken kulturoplevelse er du ked af, at du gik glip af?

- Jeg nåede ikke at se Hilma af Klint-udstillingen på Moderne Museet i Malmø, inden den blev lukket på grund af coronarestiktionerne. Jeg er meget betaget af Hilmas livshistorie og hendes meget mystiske billede, som man måske mere kan sanse end forstå. Mange af billederne er meget store, og jeg ville så gerne have siddet midt imellem dem. Det er ligesom ikke det samme med alle de postkort, jeg bestilte hjem fra museumsshoppen, og som nu hænger på min opslagstavle. Til gengæld minder de mig hele tiden om, at man ikke skal vente til i morgen med at gøre de ting, man drømmer om.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Jeg vil hellere fortælle om de to mest uhyggelige kulturoplevelser, jeg har haft. Dels det danske Melodi Grand Prix 2020 i starten af coronapandemien, som foregik i den rungende tomme Royal Arena. Det var gysende at opleve, hvordan vi var på vej ind i en meget underlig tid. Og så var der, ikke mindst, mit reseachbesøg i Tjernobyl i 2017. På en turisttur oplevede jeg dette store radioaktive landområde med de forladte sammenfaldne huse og verdens største stålkonstruktion, der er bygget over atomkraftværket, så det er muligt for arbejdere og turister at komme helt tæt på. Det var en vigtig for mig at se stedet, fordi jeg gerne ville opleve, hvordan træer og planter kan overmande en by. Men jeg vil aldrig nogensinde tilbage dertil igen. /DB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Skyd bjørnen

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce