Annonce
Danmark

Masser af danskere valgte forkert app til kørekort: Sendte følsomme persondata til privat fotofirma

IdPhotos dukkede tirsdag op som den første app, når man søgte på "kørekort" i App Store. Det fik mange danskere til at forveksle den med den ny kørekort app fra Digitaliseringsstyrelsen.
- Pas på med at sende os personlige oplysninger som pasnumre og cpr-numre, advarer firmaet IdPhotos, der tirsdag blev forvekslet med den nye kørekort-app.
Annonce

Tirsdagens nyhed om, at man nu kan få sit kørekort digitalt ind på nyere telefoner endte med at lægge et Odder-firmas server ned et par timer, fordi danskere forvekslede to apps.

- Jeg opdagede fra morgenstunden tirsdag, at bestillingerne væltede ind hos os, fortæller Kristian Odder Jensen, der driver app'en IdPhotos. Det er en app, hvori man kan tage et foto af sig selv og derefter bestille et printbillede tilsendt til brug i pas eller kørekort.

Appen IdPhotos har altså ikke noget med den nye kørekort-app at gøre, men det har hundredvis af mennesker troet, fordi den dukkede op som nummer et, når man i App-store søgte på "kørekort" og dermed samtidig hurtigt kom op som nummer et på top gratis-listen.

- Der kom i løbet af tirsdag en storm af bestillinger. Normalt har vi 2-300 bestillinger om dagen, men i løbet af tirsdagen fik vi 10 i minuttet. Det var faktisk så voldsomt, at det lagde vores app ned i to timer, fordi den ikke kunne følge med. Men nu kører den igen, fortalte Kristian Odder Jensen sidste på dagen.

Annonce

Kørelærer fik en idé

Han er til daglig er kørelærer i Aarhus, men også amatørfotograf. Og det var de to interesser, der gav ham ideen til at drive en foto-app til kørekortsbilleder.

- Mine køreelever skal jo altid bruge et pasfoto til kørekortet, og jeg kunne se, der manglede et produkt. Derfor fandt jeg på app'en, fortæller han.

Kørelærer Kristian Odder Jensen, oplevde tirsdag en pludselig og helt uventet interesse for hans app IdPhotos, som han selv er foreviget i her. Samtidig begyndte danskere at sende ham fortrolige oplysninger i form af billeder med cpr-numre og pasnumre. 

Kristian Odder Jensen kontaktede firmaet Holion Aps i Hadsten og fik dem til at udvikle app'en.

Hos Holion opdagede app-udvikler Niels Beck også den usædvanlige trafik fra morgenstunden, fordi han har et program, der kan overvåge trafikken på de apps, han har udviklet.

IdPhotos fik i løbet af dagen skrevet en tekst ind i app'en, så folk blev advaret om, at dette IKKE er den officielle kørekortsapp.
Annonce

Ikke en reklamekampagne

- Jeg kunne se, at appen slet ikke kunne følge med. Min første tanke var, at Kristian havde sat en reklamekampagne i gang. Men så opdagede jeg, at trafikken steg kraftigt hver halve time fra kl. 5.30 og frem. Det var selvfølgelig, fordi de i DR's radioaviser fortalte om den nye kørekortapp, og så gik lytterne straks ind og søgte på "kørekort", hvor IdPhotos poppede op som den første, fortæller Niels Beck fra Holion Aps.

Mange lyttere har været så forhippede på at få den nye app, så de kunne lægge kørekortet ind på telefonen, at de ikke har læst, at IdPhotos er et helt andet program, hvor det koster 59 kr. at bestille et pasfoto tilsendt med posten.

Det digitale kørekort er derimod gratis.

Annonce

Manglende sikkerhed

Kristian Odder Jensen undrer sig i forløbet over, at mange er så uforsigtige med fortrolige oplysninger som pasnumre, kørekort og cpr-numre.

- Det er mærkeligt, at mange ikke har mere filter i forhold til at sende personfølsomme oplysninger. De har fejlagtigt troet, at de kunne bestille det digitale kørekort hos os, og har så taget billeder af deres nuværende kørekort, pas eller sygesikringsbeviser og sendt os i appen, hvilket man slet ikke skal og vi ikke beder om, siger Kristian Odder Jensen.

Han får nu en masse ekstraarbejde med at sortere de fejlagtige bestillinger fra de reelle pasfotobestillinger.

- Vi sikrer selvfølgelig, at de personfølsomme oplysninger bliver slettet. Vores data er krypteret og alt indhold, som ikke tilhører os, bliver slettet, understreger han.

Skærmbillede af App Store tirsdag eftermiddag, da den officielle kørekortapp endelig var kravlet til top på top gratis-listen. Hele formiddagen lå IdPhotos nemlig øverst.

Onsdag morgen var Kristian Odder Jensen med i Radio4 Morgen, hvor han fortalte om oplevelsen med at få tilsendt følsomme data fra tusindvis af danskere. Du kan høre interviewet her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Snekkersten

Blev anholdt i Snekkersten: Dommer varetægtsfængsler drabsmistænkt med tilknytning til bandemiljøet

Debat

Klumme: Findes der ghettoer i Danmark?

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Debat

Debat: Refleksion over Strandgade

Annonce