Annonce
Helsingør

Medarbejder i hjemmeplejen smittet med B117

En plejer for et privat hjemmeplejefirma er konstateret smittet med virusvarianten cluster B117. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En medarbejder hos en af de private hjemmeplejeleverandører i Helsingør Kommune er smittet med den britiske variant af virus, den særligt smittefarlige B117. Firmaet har i alt otte smittede medarbejdere, som er hjemsendt.

En plejer hos et af de private hjemmeplejeleverandører i Helsingør Kommune er smittet med den særligt smittefarlige coronavariant, B117. Center for Sundhed og Omsorg er i kontakt med hjemmeplejeleverandøren for at bistå med rådgivning. Styrelsen for Patientsikkerhed er også koblet på.

Kommunen har kendskab til fem smittede borgere, der får hjemmepleje. Heraf modtager en borger hjælp fra den pågældende leverandør.

Kommunen har et særligt fokus på Vapnagaard og Nøjsomhed og de almene boligområder som helhed, hvor man især har set stigende smitte den seneste uge. Komunen antager at en stor del er den britiske variant.

Der er god grund til at tage virusvarianten B117 alvorligt. Beregninger over varianten foretaget af ekspertgruppen for matematisk modellering ved Statens Serum Institut (SSI) har siden årsskiftet forudset, at en understrøm af smitte med den mere smitsomme variant ville overtage og drive epidemien i Danmark i løbet af februar.

De forudsigelser har vist sig at holde stik. Andelen af personer smittet med B.1.1.7 steg fra 4% i starten af januar til 45% i 2. uge af februar. B117 står nu for over 60% af den samlede smitte.

Nu viser resultater af en registerbaseret undersøgelse, som SSI har foretaget, at personer, der er smittet med B.1.1.7 har en estimeret øget risiko for indlæggelse i forhold til personer smittet med andre SARS-CoV-2 virusvarianter på 64% (95% sikkerhedsinterval 32-104%).

- Vi kender ikke forklaringen på, at B117 øger risikoen for at blive indlagt. Men vores tal peger i samme retning som flere andre undersøgelser fra Storbritannien, der viser, at B117 kan have mere alvorlige forløb, siger Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør på SSI.

Annonce

Mangler statistik

Helsingør Kommune har i flere omgange (lige som andre kommuner) spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, om i hvilket omfang, der var varianter blandt de smittede. Denne statistik sendes ikke ud til kommunerne.

Med viden om, at den britiske variant generelt er ved at overtage, kalder det i særlig grad på god afstand og god rengøring samt overholdelse af selvisolationsretningslinjerne både for smittede og nære kontakter.

De seneste dage har der været tæt dialog med Boliggården.

Boliggården har taget initiativ til, at der er oprettet teststationer i Laden og Kulturhus Syd på Vapnagaard samt Fælleshuset på Kingosvej. Desuden er der sendt SMS-opfordring til test ud til beboere i Nøjsomhed, Vapnagaard og området omkring Abildvænget

Mandag deles der foldere med information om selvisolation, smitteopsporing mv. ud i områderne, og der vil blive foretaget ekstra rengøring i opgange, vaskerier mv.

Der er desuden et brev fra bestyrelserne på Nøjsomhed og Vapnagaard til beboerne.

Coronaguiderne sørger også for at melde ud i egne netværk, hvor de opfordrer til test, isolation og kontakt til coronaopsporing.dk (Styrelse for Patientsikkerhed) ved smitte.

Mandag, har kommunen møde med Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvordan der kan følges yderligere op med et tættere samarbejde om smitteopsporing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Hvad har vi lært af corona?

Annonce