Annonce
Helsingør

Mette Frederiksen glæder sig til Helsingør-samarbejde

Benedikte Kiær var til virtuelt møde med statsminister Mette Frederiksen torsdag eftermiddag. Foto: Susanne Foldberg.
De lokale daginstitutioner bliver sat fri for regler og bureaukrati.
Annonce

HELSINGØR: Helsingørs Benedikte Kiær og seks andre borgmestre holdt torsdag eftermiddag møde, virtuelt naturligvis, med statsminister Mette Frederiksen for at diskutere mulighederne i et ambitiøst velfærdsprojekt, som Helsingør har sagt ja til at være med i. For at udvikle hele landets daginstitutioner vil Helsingørs vuggestuer og børnehaver slippe for en masse regler og lovgivning.

Ved Folketingets åbning for nylig sagde den socialdemokratiske statsminister, at det er en vild idé at give i alt syv danske kommuner fuldstændighed frihed på forskellige velfærdsområder. Helsingør - og Rebild Kommune - vil være stillet frit på daginstitutionsområdet. Frederiksen er spændt på resultatet efter dagens møde og indgåelse af en principaftale.

- Den skal være med til at skabe mere tillid og større fagligt handlerum til de dygtige medarbejdere og ledere ude i kommunens daginstitutioner. Målet er at få mere nærhed i velfærden, så vi sammen når ambitionen om at gøre fremtidens dagtilbud endnu bedre, forklarer Mette Frederiksen.


Målet er at få mere nærhed i velfærden

Mette Frederiksen, statsminister


Annonce

Forældre er med hele vejen

Statsministeren understreger, at hun glæder sig til at følge Helsingør Kommunes arbejde med at sætte daginstitutionerne fri. Også borgmester Kiær fra De Konservative glæder sig.

- Jeg ser frem til det her arbejde. Vi er så småt gået i gang med hele processen, og det er ekstremt vigtigt, at forældre og medarbejdere og ledere er med hele vejen fra begyndelsen, siger Kiær.

Loven om de her velfærdsaftaler i de syv kommuner bliver formentligt vedtaget maj-juni. Så er Helsingørs daginstitutioner fri for en masse regulering, rammer og bureaukrati.

- Vi planlægger det her rigtig godt. Det ender ikke i kaos, hvis nogle frygter det. Vi har superdygtige og ambitiøse medarbejdere og ledere og forældre ude i daginstitutionerne, siger Kiær.

Annonce

Skal tale dansk

Borgmesteren understreger, at der bliver sat nogle såkaldte hegnspæle ned for arbejdet i Helsingørs daginstitutioner. For eksempel har Helsingør Byråd vedtaget normeringer, der sikrer, at der maksimalt er tre børn per voksen i vuggestuerne og seks i børnehaverne - det bliver der ikke lavet om på.

- Og så skal vi formulere nogle mål for det videre arbejde. Jeg kunne forestille mig, at et mål kunne være, at når børnene skal i 0. klasse, så skal de have et alderssvarende dansk og skal kunne modtage undervisning, foreslår Benedikte Kiær.

Kiær har pointeret, at Helsingørs deltagelse i Mette Frederiksens velfærdsprojekt ikke er en spareøvelse. Helsingør blev udvalgt, fordi kommunen har stærke daginstitutioner og fokus på udvikling, vurderer hun.

Helsingør og de seks andre

Med de omtalte velfærdsaftaler er det regeringens plan at sætte medarbejdere og ledere fri fra bureaukrati og regulering på forskellige velfærdsområder

Det er Helsingør og Rebild, som skal se på dagtilbudsområdet. Det er Esbjerg og Holbæk, som skal se på folkeskoleområdet. Det er Viborg, Middelfart og Langeland, der skal se på ældreområdet

Målet er, at der kan indgås konkrete velfærdsaftaler mellem regeringen og de enkelte kommuner i foråret 2021. Erfaringerne herfra skal efterfølgende kunne bruges til at forbedre velfærden på i hele Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce